Τα δικαστήρια θα συνεχίσουν την εργασία τους, αλλά θα εκδικάζουν μόνο επείγουσες υποθέσεις, τόσο αστικές όσο και ποινικές, σύμφωνα με κριτήρια τα οποία θα ανακοινώσει εντός της ημέρας, Δευτέρα (16/03) το Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Μύρωνας Νικολάτος.
Είχε προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ των μελών του Ανωτάτου, του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Σαββίδη και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρου Ιωαννίδη.
Στις δηλώσεις του ο κ. Νικολάτος ανέφερε ότι υπήρξε «πλήρης συνεργασία» μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, προσθέτοντας ότι «αποφασίστηκε ότι μέσα στα πλαίσια που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και με πλήρη σεβασμό προς τα διατάγματα και τους κανονισμούς που εκδόθηκαν τα δικαστήρια θα συνεχίσουν την εργασία τους, αλλά θα εκδικάζουν μόνο επείγουσες υποθέσεις τόσο αστικές όσο και ποινικές, σύμφωνα με κριτήρια τα οποία θα ανακοινώσει εντός της ημέρας το Ανώτατο Δικαστήριο».
Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου, «θεωρούμε πως θα απαμβλυνθεί το πρόβλημα του συνωστισμού στα δικαστήρια και οι κίνδυνοι για εξάπλωση του κορωνοϊού θα περιοριστούν».
Σε ερώτηση τι θα γίνει σε δικαστήρια που χειρίζονται ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως το δικαστήριο διεθνούς προστασίας, απάντησε ότι «θα υπάρξει ρύθμιση και για το θέμα αυτό».
Ερωτηθείς πότε τίθεται σε ισχύ αυτή η απόφαση ανέφερε «από σήμερα».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «είναι γεγονός ότι κατά την σημερινή σύσκεψη επιδείχθηκε πλήρης κατανόηση, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και έχει αποφασιστεί η λήψη συμπεφωνημένων μέτρων τα οποία σίγουρα θα αποβούν προς όφελος όλων εκείνων οι οποίοι έχουν το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να παρουσιάζονται ενώπιον των δικαστηρίων και να συμμετέχουν στους μηχανισμούς απονομής της δικαιοσύνης».
Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, «θα τύχουν επεξεργασίας από το Ανώτατο Δικαστήριο όπως έχουν συμφωνηθεί και θα σας ανακοινωθούν αργότερα».
Ο βασικός πυρήνας, συνέχισε ο κ. Κληρίδης, «είναι ότι δεν θα εκδικάζονται οποιεσδήποτε υποθέσεις μέχρι κάποιας ημερομηνίας που θα ανακοινωθεί εκτός από εκείνες, οι οποίες είναι πραγματικά κατεπείγουσες ή για άλλους λόγους δεν μπορεί να αναβληθούν».
Σε ερώτηση αν τα μέτρα θα ισχύουν μέχρι το τέλος Απριλίου όπως τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση απάντησε ότι «θα είναι κάτι ανάλογο», προσθέτοντας ότι «θα ανακοινωθούν και ημερομηνίες και συγκεκριμένα μέτρα».
Σε ερώτηση ποια και πόσα νομοσχέδια θα πρέπει να τύχουν νομοτεχνικού ελέγχου από την Νομική Υπηρεσία για να εφαρμοστούν τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «αυτό είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, ποια από τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει θα πρέπει να τύχουν νομοθετικής ρύθμισης», προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι βρίσκονται στην πορεία της σύνταξης των νομοσχεδίων τα οποία θα φτάσουν στην Νομική Υπηρεσία έτσι ώστε να τύχουν του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου, αλλά δεν μπορώ να ξέρω εγώ αριθμό».
Σε επιπρόσθετη ερώτηση ως προς το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ψηφιστούν στη Βουλή απάντησε ότι «δεν είναι θέμα αυτό του Γενικού Εισαγγελέα».
«Όσο το δυνατό συντομότερο έρθουν στη Νομική Υπηρεσία και όσο το δυνατό συντομότερο τύχουν νομοτεχνικής επεξεργασίας θα πρέπει να σταλούν στο Υπουργικό Συμβούλιο πρώτα για έγκριση και μετά στη Βουλή για ψήφιση», είπε.
Στις δικές του δηλώσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου, το Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου «για μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε σήμερα».
Φεύγοντας, σημείωσε, «πιστεύω εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι διασφαλίζουμε το ότι η Δικαστική εξουσία ως ένα σημαντικός πυλώνας σε κάθε ευνομούμενο κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί».
Την ίδια ώρα, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, και σύμφωνα με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση και την αγωνία που αυτά τα μέτρα, όπως αντιλαμβάνεστε, δείχνουν για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού θα πρέπει να γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις και στον χώρο των δικαστηρίων τόσο για να συνάδουν με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, όσο και για να συνάδουν και με το γεγονός ότι τα δικαστήρια είναι ένας τομέας όπου κάποιος πρέπει να παρουσιαστεί σε υποθέσεις ανεξάρτητα με το αν θέλει ή όχι.
«Για αυτό το σκοπό και με τις ιδιαιτερότητες αυτές συζητήσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και είναι με χαρά που έχουμε καταλήξει στη φιλοσοφία. Θα συνεχίσουν τα δικαστήρια αλλά θα εκδικάζουν τα επειγούσης φύσεως θέματα», είπε.
Πρόσθεσε ότι «έχουμε ανταλλάξει κάποιες απόψεις για το τι η κάθε πλευρά θεωρεί επείγοντα θέματα, θα ανακοινώσει το Ανώτατο Δικαστήριο ποιες υποθέσεις θα κριθούν ως επείγουσες και βεβαίως θα υπάρχει και η ευχέρεια στην πορεία αν κάτι άλλο κριθεί ότι είναι επειγούσης φύσεως να μπορεί να διαφοροποιηθεί αυτή η θέση για να βεβαιωθούμε ότι το κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της έκρυθμης κατάστασης».
Από την πλευρά του ο Δώρος Ιωαννίδης ανέφερε ότι υπήρξε «άψογη συνεργασία με τον Υπουργό, με τον Γενικό Εισαγγελέα και με το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο έχει και την ευθύνη, την τελική ευθύνη».
«Έχουμε συμφωνήσει, σύμφωνα με τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η Κυβέρνηση να λειτουργήσουν τα δικαστήρια μόνο με υποθέσεις κατεπείγουσας φύσης, εκείνες που είναι αναγκαίες για να λειτουργεί και η ίδια η Πολιτεία», είπε.
Το ποιες είναι κατεπείγουσας φύσεως, πρόσθεσε, όλοι τις γνωρίζουμε, είναι αυτές που αποτελούν αναγκαιότητα για να λειτουργήσει το κράτος.
«Θα τις καθορίσει και το Ανώτατο Δικαστήριο σύντομα με ανακοίνωση και οι προθεσμίες θα ισχύσουν ανάλογα με τα διατάγματα της Κυβέρνησης», ανέφερε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις