Πανικός, χάος και οργή επικρατεί από το μεσημέρι της Κυριακής 15/03/2020 όταν η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωτάκουστο έκτακτο μέτρο για ολική απαγόρευση εισόδου στη Δημοκρατία οποιουδήποτε Κύπριου πολίτη δεν κατέχει ιατρική βεβαίωση ότι δεν πάσχει από τον Covid-19.
Του Αντώνη Δημητρίου
(Δικηγόρος)
Ο πανικός που προκλήθηκε από το ανακοινωθέν μέτρο διαφάνηκε και εμπράκτως όταν οι επιβάτες που κατέφθασαν με πτήσεις την 16/03/2020 στα αεροδρόμια της χώρας μας μετά τις 18:00, έμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στο αεροπλάνο για πέραν των 2 ωρών αναμένοντας την απόφαση των κυβερνώντων για την τύχη τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΛΑΡΝΑΚΑ - ΠΤΗΣΗ ΝΤΡΟΠΗΣ: Παρέταξαν ένοπλους, στρατιώτες και αστυνομικούς, έξω από το αεροπλάνο - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Εγκλωβισμένοι όμως έχουν μείνει και χιλιάδες συμπολίτες μας, Κύπριοι υπήκοοι, οι οποίοι για τον «Α» ή «Β» λόγο έτυχε να βρεθούν εκτός χώρας πριν την στιγμή ορόσημο. Πριν την 16ην Μαρτίου 2020 και ώρα 18:00. Και δεν μιλούμε μόνο για χιλιάδες φοιτητών, αλλά και για επαγγελματίες που έπρεπε να φύγουν από τη χώρα για επαγγελματικούς σκοπούς, επισκέπτες συγγενικών και φιλικών τους προσώπων στο εξωτερικό και το χειρότερο, ασθενείς που έπρεπε να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκτός Κύπρου και έχουν μείνει στην κυριολεξία εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό.
Για πόσο διάστημα; Άγνωστο.
Που θα διαμένουν μέχρι τότε; Άγνωστο.
Αδιάφορο αν έχουν την οικονομική δυνατότητα για επέκταση της διαμονής τους στο εξωτερικό, αδιάφορο αν τους περιμένουν στο σπίτι εξαρτώμενοι, αδιάφορη η κατάφορη παραβίαση των αναφαίρετων συνταγματικών τους δικαιωμάτων.
Και αυτό γιατί, το άρθρο 14 του Συντάγματος προνοεί ξεκάθαρα ότι «ουδενός πολίτου απαγορεύεται η είσοδος εις την Δημοκρατίαν». Να τονίσω ότι το άρθρο 14 είναι απόλυτο και διασφαλίζει το δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία όλων των Κύπριων πολιτών χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι δε άρθρο το οποίο δεν αναστέλλεται σε καμία περίπτωση, ούτε ακόμα και αν κηρυχθεί το κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (βλ. Άρθρο 183 (2) του Συντάγματος).
Εξάλλου, ουδείς στερείται της ελευθερίας του εκτός για σκοπούς παρεμπόδισης επέκτασης μεταδοτικών νόσων (άρθρο 11(2)(ε) του Συντάγματος) και σε κανένα δεν απαγορεύεται η ελεύθερη διακίνηση εντός της Δημοκρατίας εκτός για λόγους δημοσίας υγείας (άρθρο 13 του Συντάγματος), πρόνοιες όμως που πρέπει να εφαρμόζονται σε συνάρτηση με το απόλυτο δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία το οποίο διασφαλίζει το άρθρο 14.
Η συνδυασμένη δε εφαρμογή των άρθρων 11(2)(ε) και 14 του Συντάγματος δυνητικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Κράτος παράνομα και κατά παράβαση του ίδιου του Συντάγματος απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα Κύπριων πολιτών.
Το τι όφειλε να κάνει το Κράτος, ήταν να επιτρέψει την είσοδο στη Δημοκρατία των ίδιων των πολιτών της, αλλά να τους περιορίσει για σκοπούς αποτροπής μετάδοσης του ιού και για εύλογο χρονικό διάστημα.
Αλλοίμονο να απαγορεύεται η είσοδος πολίτη της χώρας στην ίδια του τη χώρα! Ακόμα και Κύπριος ασθενής με κορονοϊό δεν υπάρχει περιθώριο να του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Τουναντίον, το Κράτος οφείλει να τον περιθάλψει, όχι να τον διώχνει από την ίδια του τη χώρα, ούτε να τον εγκλωβίζει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και στο έλεος του άγνωστου.
Ενόψει του ότι η παραβίαση των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας μας είναι έκδηλη, είναι δεδομένο ότι έκαστος αυτών έχει δικαίωμα στην καταχώρηση αγωγής στο Δικαστήριο εναντίον του Κράτους για την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του. Στο πλαίσιο δε της αγωγής αυτής, παρέχεται η ευχέρεια καταχώρησης αίτησης και εν γένει έκδοσης Δικαστικού Διατάγματος το οποίο να επιβάλλει στην Κυπριακή Δημοκρατία την ακύρωση του ληφθέντος μέτρου με αποτέλεσμα όπως επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος των πολιτών μας στη χώρα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΑΡΝΑΚΑ - ΠΤΗΣΗ ΝΤΡΟΠΗΣ: Παρέταξαν ένοπλους, στρατιώτες και αστυνομικούς, έξω από το αεροπλάνο - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις