“Δεν μπορούμε να κατηγορούμε για όλα την ΕΕ”, τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir, ξεκαθαρίζοντας ότι "η ΕΕ έχει μεν αντλήσει διδάγματα από την χρηματοπιστωτική κρίση", αλλά “έχουμε να διδαχθούμε και από τη σημερινή κρίση”.
"Η ΕΕ έχει αντλήσει διδάγματα από την κρίση του 2010-2011" και "σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία για συνεργασία, καθώς τα Κράτη είναι πεπεισμένα ότι η κρίση του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί". “Καμία χώρα δεν πιστεύει ότι θα εξέλθει μόνη της από αυτήν”, σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναφέρει πως "δεν είμαι συνήγορος κανενός θεσμού. Τα κράτη μέλη βασίστηκαν στις απόψεις των ειδικών κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα σε διαφορετικούς ρυθμούς. Στη συνέχεια αξιολόγησαν την εντελώς νέα και εξαιρετική αυτή κρίση. Εάν κοιτάξω την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά Κ-Μ σήμερα, σε σχέση με ό,τι επικρατούσε πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες. Δε ζούμε πια στον ίδιο κόσμο, όπως πριν".
"Θεωρούσαμε σε πολλά κράτη και ίσως και σε επίπεδο θεσμών ότι αντιμετωπίζουμε μία σοβαρή κρίση, αλλά χωρίς να έχουμε ίσως αντιληφθεί ότι επρόκειτο για εντελώς ασυνήθιστη κρίση που θα απαιτήσει απολύτως ασυνήθιστες αντιδράσεις, που για πολλούς συνιστούν πλήρη απόκλιση από τους κλασικούς τρόπους αντίδρασης σε κρίσεις είτε αυτές είναι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές είτε σε επίπεδο ασφάλειας, όπως με τις τρομοκρατικές επιθέσεις", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πιο γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ιδιαίτερα ασυνήθιστο χαρακτήρα αυτής της κρίσης. Έκτοτε, αποφασίσαμε σε ανώτατο επίπεδο να δράσουμε από κοινού και εντός ολίγων ημερών καταφέραμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τόσο στην εναρμόνιση των μέτρων για να περιορίσουμε την απειλή, όσο και στην εναρμόνιση της έρευνας και της διαχείρισης των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων, που είναι πάντα δύσκολο θέμα”.
Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο, τον οποίο επέλεξε η Ολλανδία για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι "η ΕΕ μπορεί μεν να λαμβάνει αποφάσεις σε οικονομικά θέματα και στην έρευνα", αλλά “είναι γεγονός ότι υπάρχουν 27 κυβερνήσεις με 27 Κοινοβούλια, που διαθέτουν κυριαρχία και λαμβάνουν κυρίαρχες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε την ΕΕ για όλα, όταν δηλαδή λαμβάνει άμεσες αποφάσεις με ισχύ για όλους και ταυτόχρονα να λέμε ότι θα υπάρξει απώλεια της εθνικής κυριαρχίας”.
Κληθείς να απαντήσει εάν η λύση θα ήταν να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην ΕΕ, σημειώνει: “πιστεύω ότι βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ δεν είναι θεσμική. Επί τη βάσει των θεσμών όπως είναι σήμερα, η συζήτηση γίνεται για να έχουμε μία συνεργασία με ρεαλισμό, αποτελεσματικότητα και κοινό νου προκειμένου να σώσουμε ζωές. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Επίσης, το να προστατεύσουμε τους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις, οικονομικά και κοινωνικά. Σίγουρα θα χρειαστεί να αντλήσουμε διδάγματα, όταν εξέλθουμε από την κρίση αυτή”.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των πόρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει ότι "το ζητούμενο είναι να κινητοποιούνται πόροι με στόχο τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης".
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Δύσκολες στιγμές για Τόνι Κωνσταντινίδη - «Έφυγε» η σύζυγος του, Ρέα
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Καιρός: Πάρτε ομπρέλες γιατί έρχονται βροχές - Πού και πότε θα σημειωθούν
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις