Καθώς η καραντίνα εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα της οι αρχές της Ιταλίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν ακόμη περισσότερο αυστηρά τα μέτρα, με την επαρχία Εμίλια -Ρομάνια να δίνει τον τόνο, απαγορεύοντας όλες τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως οι περίπατοι ή το τζόκινγκ.
Με διάταγμα που υπεγράφη το βράδυ της Τετάρτης (18/03), ο περιφερειάρχης Στέφανο Μπονατσίνι πλέον επιτρέπει τις μετακινήσεις με ποδήλατο ή με τα πόδια μόνο για ιατρικούς λόγους, για μετάβαση στην εργασία ή για ψώνια, απαγορεύοντας τους περιπάτους για αναψυχή.
Πολλοί αξιωματούχοι, κυρίως στη βόρεια Ιταλία, που έχει πληγεί περισσότερο από τον covid-19, ανησυχούσαν τις τελευταίες ημέρες επειδή έβλεπαν πολύ κόσμο στα πάρκα, περιλαμβανομένων κάποιων που έκαναν τζόκινγκ ή περίπατο, και ζητούσαν από το κράτος να εξετάσει την απαγόρευση και αυτών των δραστηριοτήτων.
"Μείνετε στο σπίτι, μην σχεδιάζετε περιπάτους στο μέτρο του δυνατού", δήλωσε και ο περιφερειάρχης του Βένετο Λούκα Ζάια. "Εχω ήδη εκφράσει την άποψή μου για τα μέτρα περιορισμού. Πρέπει να ανανεωθούν και να ενισχυθούν σε ό,τι αφορά τους περιπάτους και το πλήρες κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή, ακόμη και των σούπερ μάρκετ", εξήγησε.
Ο Ζάια εκτίμησε ότι η παρακολούθηση των ατόμων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων "είναι μια εξαιρετική λύση" προκειμένου να γίνονται σεβαστά τα μέτρα περιορισμού, παρόλο που παραδέχθηκε ότι αυτό εγείρει ζήτημα σεβασμού της ιδιωτικότητας.
60 εκατομμύρια Ιταλοί είναι σε καραντίνα στα σπίτια τους εδώ και μία εβδομάδα και δεν μπορούν να μετακινούνται παρά για επαγγελματικούς λόγους ή για έκτακτες ανάγκες.
Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την ενδεχόμενη απαγόρευση των αθλητικών δραστηριοτήτων στο ύπαιθρο, ο Υπουργός Αθλητισμού Βιντσένζο Σπανταφόρα φάνηκε να συμφωνεί. "Πιστεύω ότι τις επόμενες ώρες θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης των δραστηριοτήτων στο ύπαιθρο", δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Rai Uno.
"Αφήσαμε αυτή τη δυνατότητα διότι η επιστημονική κοινότητα μας συνέστησε να το κάνουμε, αλλά αν η έκκληση μας προς τους πολίτες να μείνουν σπίτι τους δεν γίνει σεβαστή, θα αναγκαστούμε να ανακοινώσουμε πλήρη απαγόρευση" των μετακινήσεων, πρόσθεσε. Η Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί θα "παραταθούν μετά τη λήξη τους" στις 3 Απριλίου.
Στην Ισπανία στα 17.147 είναι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από 13.716 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Ο αριθμός των νεκρών πέρασε από 558 σε 767 κατά το τελευταίο 24ωρο.
Την απαγόρευση εισόδου στη Βουλγαρία από πολίτες τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Eνωσης), από αύριο (20 Μαρτίου) έως και τις 17 Απριλίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας της χώρας Κίριλ Ανάνιεφ.
Η απαγόρευση ισχύει για όλους τους πολίτες τρίτων χωρών που κατευθύνονται προς οποιοδήποτε σημείο διέλευσης και με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς (αερομεταφορές, θαλάσσιες μεταφορές, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και οδικό δίκτυο). Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας δεν ισχύουν, μεταξύ άλλων, για προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, τους ερευνητές υγείας και τους ειδικούς στη φροντίδα των ηλικιωμένων, τους εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών που ασχολούνται με τη μεταφορά εμπορευμάτων, τα πληρώματα αεροσκαφών που εκτελούν εμπορικές πτήσεις και το λοιπό προσωπικό μεταφορών.
Επίσης, οι περιορισμοί δεν ισχύουν για διπλωμάτες και υπαλλήλους διεθνών οργανισμών, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών, που επιτρέπεται να παραμείνουν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Eνωσης μακροπρόθεσμα και διέρχονται από τη Βουλγαρία για να επιστρέψουν στη χώρα διαμονής τους.
Εξάλλου, παραμένει σε ισχύ η προηγούμενη απαγόρευση εισόδου στη Βουλγαρία για άτομα που φθάνουν από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης και χώρες της ζώνης Σένγκεν. Αυτές οι χώρες είναι: η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελβετία. Η απαγόρευση δεν ισχύει για τους Βούλγαρους πολίτες, τα μέλη των οικογενειών τους και τα άτομα που διαμένουν στη Βουλγαρία σε μακροπρόθεσμη ή μόνιμη βάση.
Οι πολίτες αυτών των χωρών της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν και τα μέλη των οικογενειών τους επιτρέπεται να διέρχονται από τη Βουλγαρία στο δρόμο προς τη χώρα διαμονής τους.
Κλειστοί τερματικοί σταθμοί στο αεροδρόμιο Σιερεμέτοβο της Μόσχας
Το διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας Σιερεμέτιεβο κλείνει από αύριο τα μεσάνυχτα τους τερματικούς σταθμούς E και C και όλες οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω των τερματικών D και F, δήλωσε ο υποδιευθυντής του αεροδρομίου Ντμίτρι Καϊγκαρόντοφ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο "Ρωσία-24".
"Από τα μεσάνυχτα της 20ης Μαρτίου κλείνουμε τους τερματικούς σταθμούς E και C για αφίξεις και αναχωρήσεις και όλες οι πτήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή μέσω αυτών των τερματικών σταθμών θα μεταφερθούν στους τερματικούς D και F", δήλωσε Καϊγκαρόντοφ.
Επίσης από σήμερα τα μεσάνυχτα περιορίζονται οι πτήσεις από την Μόσχα προς το Ντουμπάι, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω του τερματικού σταθμού F. Παράλληλα από σήμερα τα μεσάνυχτα η Ρωσία περιορίζει τις αεροπορικές συνδέσεις της με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι πτήσεις με προορισμό το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη θα πραγματοποιούνται μέσω του τερματικού σταθμού F του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο. Η Ρωσία έχει ήδη περιορίσει τις αεροπορικές της συνδέσεις με την Κίνα , το Ιράν την Νότιο Κορέα το Ουζμπεκιστάν , την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες.
Ένας νεκρός ανά δέκα λεπτά στο Ιράν
Ο νέος κορωνοϊός σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 10 λεπτά στο Ιράν, έγραψε σήμερα στο Twitter ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας, καθώς ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε στους 1.284.
"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κάθε 10 λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει από τον κορωνοϊό και περίπου 50 άνθρωποι μολύνονται από τον ιό κάθε ώρα στο Ιράν", έγραψε στο Twitter ο Κιανούς Τζαχανπούρ.
Τραγική η κατάσταση στις παραγκουπόλεις ανά την υφήλιο
Η Μέρι Γκρέις Αβες είναι τρομοκρατημένη από τις πληροφορίες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού διότι οι συμβουλές υγιεινής και κοινωνικής απόστασης που δίνονται είναι απλώς αδύνατο να εφαρμοστούν στην παραγκούπολη όπου ζει στη Μανίλα.
Ο covid-19 αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για τους εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παραγκουπόλεις στην Ασία όπου δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει μένοντας σπίτι του.
Οι πρωτεύουσες των κρατών της Ασίας ενίσχυσαν τα μέτρα για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό: Οι μισοί από τους 110 εκατομμύρια Φιλιππινέζους έχουν λάβει εντολή να μείνουν στα σπίτια τους. Το μέτρο της καραντίνας αφορά και τη Μανίλα.
Ομως χθες Τετάρτη δεν εφαρμόστηκε στις παραγκουπόλεις αλλά και ούτε στην υπόλοιπη πόλη.
Μεγαλύτεροι κίνδυνοι
Με δεδομένο τον τρόπο μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 οι υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου καλούν τους ανθρώπους να μένουν σπίτια τους και να πλένουν τα χέρια τους. "Αλλά τι γίνεται για αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο;", διερωτήθηκε πρόσφατα η Ανι Ουίλκινσον ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη στη Βρετανία.
"Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι επιπτώσεις στους πιο φτωχούς αστικούς πληθυσμούς θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους υπόλοιπους", πρόσθεσε. Το 2017 η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι 250 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, κυρίως στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
Οι παραγκουπόλεις αυτές είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, ενώ η επιφάνεια των σπιτιών τόσο μικρή που δεν χρησιμεύουν παρά για τον ύπνο, ενώ συχνά στερούνται τρεχούμενο νερό. Η κουζίνα, η τουαλέτα, το πλύσιμο γίνονται συνήθως στους κοινόχρηστους χώρους που είναι πάντα γεμάτοι ανθρώπους. "Πεθαίνουν της πείνας" Οι διάδρομοι μεταξύ των σπιτιών είναι τόσο στενοί που οι κάτοικοι συχνά δεν μπορούν να τους διασχίσουν χωρίς να ακουμπήσουν ο ένας τον άλλο. Ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση του covid-19.
Εξάλλου ο κορωνοϊός ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφικός για τους κατοίκους των παραγκουπόλεων που εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα καθώς δεν έχουν τους πόρους για να πληρώσουν τη θεραπεία. Ο πληθυσμός των πιο φτωχών χωρών της Ασίας έχει αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στην τύχη του, την ώρα μάλιστα που η πανδημία επιδεινώνεται. Ούτε η Ινδονησία ούτε η Ινδία έχουν επιβάλει μέτρα περιορισμού ενώ δεν έχουν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για τις παραγκουπόλεις.
Στο Πακιστάν ο Πρωθυπουργός Χαν αρνήθηκε να υιοθετήσει μέτρα περιορισμού μεγάλης κλίμακας επισημαίνοντας ότι θα έχουν πολύ μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. "Η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη", εξήγησε την Τρίτη το βράδυ ο Χαν.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις