ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήγωσε την Ελλάδα ο Standard & Poors! Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας

Πλήγωσε την Ελλάδα ο Standard & Poors! Νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας

Ούτε έναν μήνα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, σε CCC από Β, το ίδιο έκανε αργά το απόγευμα σήμερα και ο οίκος Standard & Poors, (S&P), ο οποίος στη δική του κλίμακα υποβάθμισε την Ελλάδα από «B-/B» που ήταν προηγουμένως, σε “CCC+/C».

Αυτό συμβαίνει περίπου μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι δανειστές και εταίροι θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις εξόδου από την κρίση και ακολούθως θα κρίνουν εάν είναι ικανοποιητικές ώστε να μπει η χώρα σε νέο πρόγραμμα και να αρχίσει να λαμβάνει την οικονομική βοήθεια που έχει παγώσει εδώ και περίπου 7 μήνες λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.

Εκτός από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, ο S&P αναθεώρησε σε αρνητική και την προοπτική του αξιόχρεου της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση εντός των επόμενων έξι μηνών.

Η επιδείνωση της ρευστότητας στις τράπεζες και στα ταμεία του Κράτους, που κατά διεθνείς οικονομικούς παρατηρητές έχει λάβει «διαστάσεις δραματικές», είναι ο βασικός λόγος, επισημαίνει ο S&P, που υποβάθμισε την Ελλάδα.

Αναφέρει δε, επιπρόσθετα, στην ανακοίνωσή του, ότι χωρίς «βαθιές» οικονομικές μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

«Το αξιόχρεο της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις βραχυπρόθεσμα» τονίζει ο οίκος, ενώ συμπληρώνει ότι οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας είναι «εξαιρετικά αβέβαιες».

Εκτιμά πάντως, και αυτό έγινε δεκτό με ανακούφιση από κυβερνητικό παράγοντα με τον οποίο συνομίλησε νωρίτερα το ΚΥΠΕ, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θα δυσκολευτεί να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις σε μετρητά, και όχι σε ΙΟUs, όπως θέλουν ορισμένα σενάρια.

Έγκυροι οικονομικοί παρατηρητές σημειώνουν ωστόσο ότι «μία χώρα που έχει ως μόνη της έγνοια εάν θα μπορεί να πληρώνει τους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις, μη υπολογίζοντας τη ζημιά που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπορεί να ελπίζει σε ορατή ανάκαμψη».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top