Νέα κόντρα στη ΔΗΠΑ: Ο Μαρίνος Μουσιούττας «αδειάζει» τον Μιχάλη Γιακουμή - «Έλειπε από επιτροπές, έστελνε τι να ψηφίσουμε»
05.12.2025 - 11:21
Η αντιπαράθεση στη ΔΗΠΑ λαμβάνει πλέον δημόσιες διαστάσεις, με τον Βουλευτή του κόμματος Μαρίνο Μουσιούττα να εξαπολύει ευθεία επίθεση κατά του ανεξαρτητοποιηθέντος Βουλευτή Μιχάλη Γιακουμή, αμφισβητώντας τόσο τη συμπεριφορά του όσο και τα κίνητρά του.
Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, ανέφερε στην εκπομπή "Alpha Καλημέρα" οτι η πραγματική εικόνα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας απέχει πολύ από όσα παρουσιάζει ο κ. Γιακουμής.
«Απουσίαζε από επιτροπές και έστελνε οδηγίες για το τι να ψηφίσουμε»
Ο κ. Μουσιούττας κατηγόρησε τον Γιακουμή ότι δεν παρευρισκόταν σε αρκετές συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών, αναφέροντας πως αυτό δεν ήταν μεμονωμένο φαινόμενο αλλά συστηματική πρακτική το τελευταίο ενάμιση έτος.
Παράλληλα υποστήριξε ότι, παρά τις απουσίες του, ο ανεξάρτητος πλέον Βουλευτής έστελνε οδηγίες στους υπόλοιπους βουλευτές της παράταξης σχετικά με το τι να ψηφίσουν.
Ο Μουσιούττας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ό,τι λέει μπορεί να το αποδείξει», αφήνοντας σαφές υπονοούμενο πως διαθέτει τεκμήρια.
«Ζητήσαμε κανόνες, δεν τηρήθηκαν – Ο Γιακουμής κατέθετε προτάσεις χωρίς ενημέρωση»
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ υποστήριξε ότι είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο του κόμματος τη δημιουργία ενιαίων κανόνων λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρχει συλλογικότητα και συνεννόηση.
Αν και επιβλήθηκαν κανόνες, «δεν τηρήθηκαν», με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, να δημιουργηθεί ένταση.
Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε τον Μιχάλη Γιακουμή ότι κατέθετε προτάσεις νόμου ή πολιτικές εισηγήσεις χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και χωρίς να ενημερώνει την ομάδα.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο Γιακουμής κατήγγειλε την κοινοβουλευτική ομάδα στα αρμόδια πρόσωπα της Βουλής, ισχυριζόμενος ότι του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να καταθέτει προτάσεις.
«Τέσσερις ώρες συνεδρία – κανείς δεν συμφώνησε με την πρότασή του»
Ο κ. Μουσιούττας διέψευσε τον ισχυρισμό ότι το Πολιτικό Γραφείο «αγνόησε» μια δήθεν επεξεργασμένη πρόταση.
Όπως είπε, «αναλωθήκαμε στη συνεδρία τέσσερις ώρες και κανένας δεν συμφώνησε με την πρότασή του».
Πρόσθεσε ότι όλος ο σχεδιασμός του Γιακουμή «στηριζόταν σε μια ανύπαρκτη πρόταση» του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου.
«Ποτέ δεν ήρθε επίσημη πρόταση από τον Παπαδόπουλο. Υπήρξε μόνο μια συνάντηση αντιπροσωπειών ΔΗΚΟ–ΔΗΠΑ, όχι των Προέδρων, και ήταν μια γενική συζήτηση χωρίς καμία εισήγηση», τόνισε.
«Στο συνέδριο μπορούσε να καταθέσει πρόταση – και δεν το έκανε»
Ο Μουσιούττας υπενθύμισε ότι η ΔΗΠΑ, σε πρόσφατο συνέδριο, αποφάσισε αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.
Υποστήριξε πως ο Μιχάλης Γιακουμής, παρότι βρισκόταν εκεί (έστω και για περιορισμένο χρόνο), είχε το δικαίωμα να καταθέσει την πρότασή του επίσημα και δεν το έπραξε.
Υπονοούμενα για παρασκηνιακές συζητήσεις ΔΗΚΟ–Γιακουμή
Ο κ. Μουσιούττας άφησε σαφείς αιχμές ότι πίσω από τις κινήσεις του Γιακουμή ίσως υπήρξαν παρασκηνιακές επαφές με το ΔΗΚΟ.
Όπως υπονόησε, η επιμονή του Γιακουμή σε μια «ανύπαρκτη πρόταση» και η επιθυμία συνέργειας στον κεντρώο χώρο δημιουργούν εύλογα ερωτήματα.
Αντίδραση Γιακουμή – Τι έχει πει μέχρι τώρα
Ο Μιχάλης Γιακουμής έχει ήδη απορρίψει ως «παντελώς ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι είχε πρόθεση να μετακινηθεί στο ΔΗΚΟ, δηλώνοντας στο ThemaOnline:
«Δεν έκανα καμία διαβούλευση με το ΔΗΚΟ. Ό,τι θα κάνω θα γίνεται στο φως της ημέρας και με απόλυτη διαφάνεια».
Μόλις τρία 24ωρα μετά τον διορισμό της στη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Άμυνας, η Εμμανουέλα Λαμπριανίδου υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το πόστο όσο και από τη Δημόσια Υπηρεσία.