Με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Κύπριοι φοιτητές που παραμένουν στη χώρα, με πολλούς εξ αυτών να προσδοκούν να ακούσουν λεπτομέρειες για επιχείρηση επαναπατρισμού από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ύπατη Αρμοστεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει ως προτεραιότητα την υγεία των Κυπρίων που βρίσκονται στη χώρα. Παρά τις πρακτικές δυσκολίες που θέτει η πανδημία, το προσωπικό εργάζεται πυρετωδώς τις τελευταίες εβδομάδες για να εξυπηρετεί όποια ανάγκη παραστεί.
Τις προηγούμενες ημέρες διευθετήθηκαν πτήσεις επαναπατρισμού για τους πολίτες που είχαν έρθει στη Βρετανία για δουλειά ή ιατρικούς λόγους και εγκλωβίστηκαν.
Παράλληλα μέσω Λονδίνου επέστρεψαν στην Κύπρο πολίτες που είχαν αποκλειστεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Περού και η Σλοβενία.
«Έχουμε επίγνωση των ανησυχιών τόσο των συγγενών Κυπρίων που είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και μελών της παροικίας και των φοιτητών μας. Και στην Κύπρο και εδώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής.
«Οι περισσότεροι φοιτητές που επικοινωνούν μαζί μας ρωτούν για τον επαναπατρισμό τους», δήλωσε, εξάλλου, στο ΚΥΠΕ το μέλος του συμβουλίου της ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου Γιώργος Ανδρέου.
Όπως σημείωσε, ωστόσο, ο ίδιος, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν την αναμονή με ψυχραιμία. «Θέλουν μεν να γυρίσουν, αλλά θα έλεγα ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα με νηφαλιότητα. Ξέρουν ότι τα πανεπιστήμια έστω και από απόσταση συνεχίζουν τη λειτουργία τους και ότι έρχονται εξετάσεις το Μάιο. Επομένως πολλοί μας λένε ότι είναι καλύτερα να επαναπατριστούν αφού θα έχουν τελειώσει οι εξετάσεις, γνωρίζοντας πως ίσως η καραντίνα στην οποία θα μπουν θα διακινδύνευε την παρακολούθηση των διδασκαλιών. Δε θέλουν να χάσουν την εξεταστική περίοδο», εξήγησε ο κ. Ανδρέου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από την Τρίτη θα ανοίξει διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής στοιχείων για πληροφόρηση Κύπριων του εξωτερικού, η οποία, όπως τονίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία στο Λονδίνο, δεν αφορά μόνο τους φοιτητές.
Η ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να κοινοποιήσει όσο πιο ευρέως γίνεται την πλατφόρμα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ύπατη Αρμοστεία, καθώς επίσης την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ην. Βασιλείου και το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο για τις όποιες λεπτομέρειες προκύψουν περί επαναπατρισμού, αλλά κυρίως για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των Κύπριων φοιτητών που παραμένουν επί βρετανικού εδάφους.
«Κάποιοι από αυτούς που μας καλούν έχουν νοσήσει, φοβούνται μην τυχόν έχουν προσβληθεί. Ή γενικότερα δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Για παράδειγμα επικοινώνησε μαζί μας ένας φοιτητής που εργαζόταν για να ζει εδώ διότι η οικογένειά του δεν μπορεί να τον συντηρεί και μας είπε ότι έχασε τη δουλειά του λόγω της πανδημίας και ότι του τελείωναν τα τρόφιμα. Φροντίσαμε και του στείλαμε τρόφιμα και κάποια χρήματα», είπε ο κ. Ανδρέου.
Πακέτο τροφίμων, ωστόσο, θα σταλεί σε κάθε Κύπριο φοιτητή που θα το ζητήσει, σε μία πρωτοβουλία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία.
Το δωρεάν πακέτο τροφίμων που προετοιμάζεται και διανέμεται από την εταιρεία Marathon Foods έχει πέρα από την πρακτική του σημασία και τη χρησιμότητα μίας ψυχολογικής ένεσης, ενός μηνύματος ότι οι φοιτητές δεν είναι μόνοι, σχολίασε διπλωμάτης.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής είπε στο ΚΥΠΕ ότι νιώθει υπερήφανος για το γεγονός ότι ο οργανισμός του οποίου ηγείται βρίσκεται επί δεκαετίες στο πλευρό της παροικίας, ιδίως σε στιγμές κρίσης.
«Για το λόγο αυτό κινητοποιηθήκαμε τάχιστα για να στήσουμε έναν ιστότοπο πληροφόρησης για την κοινότητα, καθώς και για πρακτική υποστήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη. Αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει δωρεάν πακέτα τροφίμων για Κύπριους φοιτητές που δεν μπορούν να επιτρέψουν σπίτι, μια ομάδα εθελοντών που βοηθούν ευπαθείς και ηλικιωμένους ανθρώπους με διανομές και μία γραμμή ιατρικής βοήθειας για εκείνους τους Κύπριους φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση στο (βρετανικό σύστημα υγείας) NHS», δήλωσε ο κ. Καραολής.
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cypriotfederation.org.uk/covid19support, ενώ η επικοινωνία με την Ομοσπονδία γίνεται επίσης μέσω του 02084459999 και του [email protected]
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας κάλεσε επίσης όλους να τηρούν τις οδηγίες πρόληψης και να μένουν σπίτι με αυξημένη προσοχή στην υγιεινή, ενώ σχολίασε ότι είναι βέβαιος πως οι Κύπριοι που έχουν υποστεί δυσκολίες και αγώνες στην ιστορία τους θα υπερκεράσουν και την κρίση του κορωνοϊού «με συλλογικό πνεύμα και αμοιβαία υποστήριξη».
Η παροικία έχει χρειαστεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Εστιατόρια και καφέ πλέον λειτουργούν μόνο αν πωλούν προϊόντα προς κατανάλωση στο σπίτι, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς δέχονται συνεχείς κλήσεις από συγγενείς και φίλους, οι οποίοι τους βοηθούν και με την αγορά τροφίμων και φαρμάκων.
Πολλοί από τους φοιτητές που έχουν παραμείνει στη Βρετανία έχουν μετακομίσει σε συγγενείς, περνώντας μαζί τους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και συνεχίζοντας μέσω διαδικτύου τις σπουδές τους.
Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς ο Γιώργος Ανδρέου εκτιμά ότι στη χώρα παραμένουν περί τις 6.000 Κύπριων φοιτητών. Ήδη η ΕΦΕΚ Ην. Βασιλείου έχει φροντίσει να στείλει αντισηπτικά σε πολλούς από αυτούς, σε 24 βρετανικές πόλεις και έχει ήδη υποβάλει παραγγελία για προστατευτικές μάσκες που θα δοθούν σε φοιτητές.
Ο κ. Ανδρέου σπουδάζει αναλογιστής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ και δηλώνει ότι είναι καλά, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Κύπριων φοιτητών. «Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά. Ακούω πολλούς, μεταξύ των οποίων και γονείς που εύλογα ανησυχούν, να κατηγορούν διάφορους για τον επαναπατρισμό. Πρέπει να πω ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να είναι όλοι οι φοιτητές καλά, με τρόφιμα και υποστήριξη», είπε ο κ. Ανδρέου.
Όσο για το αν ο ίδιος προσωπικά ανησυχεί για την κατάσταση στη Βρετανία, είπε: «Κανείς δεν ξέρει από την πρώτη στιγμή τη λύση σε μια πανδημία. Διάφορες χώρες έχουν ακολουθήσει διαφορετικές προσεγγίσεις. Το αποτέλεσμα θα δείξει».
Η Ελένη Μενελάου, τριτοετής φοιτήτρια Μουσικής στο παράρτημα Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαχειρίζεται δύο σελίδες στο Facebook για φοιτητές και λοιπούς Κύπριους που παραμένουν εκτός Κύπρου και ενδιαφέρονται για επαναπατρισμό, την «Φοιτητές Εξωτερικού» και την «Κίνηση Αλληλοβοήθειας και Επαναπατρισμού Φοιτητών και Πολιτών».
Πολλά από τα μέλη είναι φοιτητές από τη Βρετανία. «Ειδικά από την Αγγλία διατυπώνεται ανησυχία. Νιώθουν ανασφάλεια με την πρόσβαση στο NHS, ανησυχούν από διάφορες ενημερώσεις για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που δεν ξέρουν πώς θα τους επηρεάσουν αν αρχίσει ο επαναπατρισμός», δήλωσε η κα Μενέλαου.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι μόνο οι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα που θέλουν να επιστρέψουν. «Εξεπλάγην όταν έστειλε ένα μήνυμα στην ομάδα ένας Κύπριος φοιτητής στη Σουηδία, λέγοντας πως είναι 100 Κύπριοι φοιτητές εκεί».
Στόχος των σελίδων της είναι ακριβώς να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας, αλληλοϋποστήριξης και πληροφοριών μεταξύ των φοιτητών ανά χώρα και περιοχή ώστε «να μη νιώσει κανείς μόνος».
«Αυτό που θέλουν οι φοιτητές στη Βρετανία, αλλά και εδώ στην Ελλάδα, είναι να μάθουμε το χρονοδιάγραμμα, πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση επαναπατρισμού, ώστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε με την εξεταστική μας ο καθένας», πρόσθεσε η Κύπρια φοιτήτρια.
Σχολίασε, τέλος, ότι στις πλείστες περιπτώσεις, «οι φοιτητές έχουμε πανικοβληθεί λιγότερο από τους γονείς», αν και τόνισε ότι υπάρχουν στις διαδικτυακές ομάδες της γονείς που διατυπώνουν ερωτήματα και ανησυχίες για τα παιδιά τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις