ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 7 Απριλίου θα συνεδριάσει το Eurogroup για χρηματοδοτική στήριξη Κρατών Μελών

Στις 7 Απριλίου θα συνεδριάσει το Eurogroup για χρηματοδοτική στήριξη Κρατών Μελών

Στις 7 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup για χρηματοδοτική στήριξη Κρατών Μελών.

Το Eurogroup, δηλαδή το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, θα συνεδριάσει με βιντεοδιάσκεψη, σε περιεκτική σύνθεση (27 Κράτη Μέλη) στις 7 Απριλίου (15:00 τοπική ώρα Βρυξελλών) για να ενεργήσει σχετικά με την πολιτική εντολή που έλαβε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και "να καταλήξει σε προτάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής απάντησης της ΕΕ στην πανδημία του COVID19", ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε δώσει διορία 15 ημερών στο Eurogroup για να παρουσιάσει προτάσεις.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 14 της κοινής δήλωσης της Συνόδου της 26ης Μαρτίου αναφέρεται ότι σημειώνεται η πρόοδος που έχει κάνει η Ευρωομάδα. Στο παρόν στάδιο, καλούμε την Ευρωομάδα να μας υποβάλει προτάσεις εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον πρωτοφανή χαρακτήρα του κλυδωνισμού που έχει προκαλέσει η νόσος COVID-19 σε όλες τις χώρες μας και η αντίδρασή μας θα ενταθεί, όπως αρμόζει, με περαιτέρω δράση χωρίς αποκλεισμούς, αναλόγως των εξελίξεων, προκειμένου να δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση". H κοινή αυτή δήλωση έχει δεκτή ομόφωνα και από την Ιταλία.

Το Eurogroup, το οποίο είχε συνεδριάσει νωρίτερα είχε παρουσιάσει στους ηγέτες πρόταση για χρηματοδότηση των Κρατών Μελών, μεταξύ άλλων, μέσω της προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM, "ΕCCL".

Συγκεκριμένα στη δήλωση του Eurogroup αναφέρεται ότι "η πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικονομίες μας δεν είναι σε καμία περίπτωση παρόμοια με την προηγούμενη κρίση. Πρόκειται για ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ. Οι εκτιμήσεις περί ηθικού κινδύνου δεν δικαιολογούνται. Πρέπει να έχουμε αυτό κατά νου όταν εξετάζουμε τα ειδικά εργαλεία για το COVID19 κια για κάθε μέσο του ESM που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης. Οι συζητήσεις μας είναι πιο προχωρημένες σχετικά με την πορεία εργασίας του ΕSM, διότι μπορούμε να βασιστούμε στο ισχυρό πλαίσιο που έχει ήδη εφαρμοστεί. Υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη λήψη μέτρων διασφάλισης για την αντιμετώπιση της κρίσης πανδημίας βάσει ενός υφιστάμενου προληπτικού μέσου του ΕSM, όπως η πιστωτική γραμμή ενισχυμένης αιρεσιμότητας (ECCL), η οποία θα αποτελέσει μια πρόσθετη γραμμή υπεράσπισης για το ευρώ και θα λειτουργήσει ως ασφάλιση για να μας προστατεύσει από αυτή την σημερινή κρίση. Τα χαρακτηριστικά αυτού του μέσου θα πρέπει να είναι συνεπή με την εξωτερική , συμμετρική φύση του σοκ COVID-19, γεγονός που ισχύει και για τις συνημμένες προϋποθέσεις. και μακροπρόθεσμα, οι χώρες αναμένεται να επιστρέψουν στη σταθερότητα". Η δήλωση του Προέδρου έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ιταλίας και των άλλων 8 Κρατών Μελών που συνυπέγραψαν την επιστολή για τα "corona-bonds".

To Εurogroup είχε συνεδριάσει ξανά στις 23 Μαρτίου. Ο Πρόεδρός του Μάριο Σεντένο είχε δηλώσει πως θα εξηγούσε την πρόταση στους ηγέτες, θα ελάμβανε καθοδηγήση από αυτούς και το eurogroup θα επέστρεφε για να αναπτύξει τις λεπτομέρειες σε νέα συνεδρίαση. Αυτή η νέα συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 7 Απριλίου.

Πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου, 9 Κράτη Μέλη ζήτησαν την έκδοση αμοιβαιοποιημένου χρέους με τη μορφή "corona-bonds", ειδικών δηλαδή προς αυτόν τον σκοπό ομολόγων. Η πρόταση αυτή όμως δεν έγινε δεκτή άνευ όρων από τουλάχιστον 17 Κράτη Μέλη. Η πλειοψηφία των Κρατών Μελών υποδεικνύει ότι αυτός ο εξωτερικός δανεισμός, που θα είναι ένα μόνο από πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, θα πρέπει να υλοποιηθεί από τον ESM.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESM έχει χτίσει ένα παγκόσμιο δίκτυ στις αγορές και έχει αξιολόγηση τριπλού “Α” και ως εκ τούτου μπορεί να εκδίδει ομόλογα (στην πράξη ευρω-ομόλογα) με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια.
Τα χαμηλά επιτόκια και η αξιολόγηση “ΑΑΑ” επιτυγχάνονται αφενός γιατί υπάρχουν οι εγγυήσεις των 19 Κρατών Μελών, περιλαμβανομένης της Αυστρίας, Γερμανίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας, αφετέτου διότι υπάρχει μέθοδος στο ποιον χρηματοδοτεί και με ποιους όρους.

Σύμφωνα με την επίσημη ετήσια έκθεση του ESM, την οποία ενέκρινα οι 19 κυβερνήσεις, το σύστημα αυτό δούλεψε αποτελεσματικά ως σήμερα και εξασφάλισε χώρες όπως η Ελλάδα που δανειζόμενες από τον ESM εξοικονομούν ως και 12 δισ.Ευρώ το χρόνο σε σχέση με τις καλύτερες συνθήκες που θα μπορούσαν να πετύχουν μόνες τους τη περίοδο πριν το 2008, όταν οι αγορές ήταν σε ευφορία.

Το πρόβλημα που θα πρέπει στην σημερινή συγκυρία να χρηματοδοτήσει ο ESM, είναι η παύση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID19.

Tα Κράτη Μέλη συμφώνησαν ομόφωνα ότι θα αντιμετωπίσουν το κόστος της παύσης με μαζικές κρατικές ενισχύσεις σε μμε, εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις, με κρατικοποιήσεις ή κρατικές εγγυήσεις και ρευστότητα μέσω του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα ενισχύσουν παρομοίως όσο χρειαστεί.

Για την κρατική παρέμβαση χρειάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις νέα κεφάλαια, όμως η χρηματοδότηση των κρατών περιορίζεται από το κόστος δανεισμού μέσω των αγορών σε περίοδο κρίσης.

Η λύση που προκρίνεται είναι να αναλάβει αυτό το δανεισμό ο ESM. Ακόμα και οι 9 στην επιστολή τους κάνουν λόγο για “ευρωπαϊκό οργανισμό που θα αναλάβει την έκδοση”.

Στην πράξη η μόνη διαφωνία είναι οι όροι με τους οποίους οι 9 και όποιος άλλος θα έχουν πρόσβαση στο δανεισμό από τον ESM, μέσω της νέας έκδοσης. Ο ESM έχει δανειοδοτική ικανότητα 410 δισ.Ευρώ και λαμβάνει τα χρήματα αυτά από τις αγορές.

Η συναίνεση που έχει επιτευχθεί στο eurogroup είναι πως οι όροι θα είναι τυπικοί και δε θα έχουν σχέση με τις διασώσεις προ δεκαετίας.

Σε ό,τι αφορά τη μέθοδος που προκρίνεται (προληπτική γραμμή χρηματοδότησης ECCL), τo επιχείρημα είναι πως και μόνο με την ύπαρξή της, τα επιτόκια των αγορών θα μειωθούν ακόμη και για τον ατομικό δανεισμό των Κ-Μ.

Το eurogroup έχει ήδη αποφασίσει πως ο COVID19 είναι ένα εξωτερικό συμμετρικό σοκ και η όποια αιρεσιμότητα θα αντανακλάται σε αυτήν την παραδοχή.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top