Η Πολιτική Άμυνα συνεχίζει να συνδράμει στις προσπάθειες του κράτους για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και να προσφέρει βοήθεια προς άλλες κρατικές υπηρεσίες για εφαρμογή διαταγμάτων.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός Πολιτικής Άμυνας Νικόλας Πάρης είπε ότι κατόπιν εντολής του Υπουργείου Εσωτερικών, η Πολιτική Άμυνα άρχισε να συνεργάζεται με την Αστυνομία για την επιτήρηση της εφαρμογής του διατάγματος της 24ης Μαρτίου.
«Πιο συγκεκριμένα, περιπολεί σε Δήμους και μεταβιβάζει πληροφορίες στην αστυνομία ή/και τους Δήμους για θέματα που τους ενδιαφέρουν. Γίνονται τέσσερα δίωρα περίπολα ανά Επαρχία. Τα αυτοκίνητα στελεχώνουν εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας, οι οποίοι δουλεύουν με το σύστημα κυλιόμενης βάρδιας. Είναι μόνοι τους για λόγους δημόσιας υγείας. Στα αυτοκίνητα εκτός του ότι απολυμαίνονται, γίνεται πριν από κάθε χρήση και απολύμανση των μερών που αγγίζει ένας οδηγός», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν υπήρξε περίπτωση που περίπολος της Πολιτικής Άμυνας ειδοποίησε την Αστυνομία για παραβίαση διατάγματος από πολίτες, ο κ. Πάρης είπε πώς υπήρχαν περιπτώσεις που ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και διευκρίνισε ότι εμπλοκή της Πολιτικής Άμυνας δεν υπήρξε και δεν μπορούσε να υπάρξει, «διότι δεν έχουμε την δικαιοδοσία να ελέγξουμε τους πολίτες».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στελέχωση από μέλη της Δύναμης τηλεφωνικών κέντρων για εξυπηρέτηση πολιτών, ο κ. Πάρης είπε ότι είχαν αρχίσει με δύο γραμμές εξυπηρέτησης, αλλά, όπως πρόσθεσε, «επειδή εξυπηρετούμε πάνω από χίλια τηλεφωνήματα την ημέρα, έχουν διπλασιαστεί οι γραμμές, οι οποίες στελεχώνονται από μέλη της Πολιτικής Άμυνας, μόνιμο προσωπικό και εθελοντές, με κάποια ενίσχυση από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Προσφύγων, μετά από εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών».
Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Πάρης απάντησε ότι παρόλο ότι είναι παγκύπριοι αριθμοί που αρχίζουν από 22, για σκοπούς αποκέντρωσης έχουν μεταφερθεί τρεις από τις γραμμές σε άλλες Επαρχίες, όπου φροντίζουν για συνεργεία οι Επαρχιακές Διευθυντές, για βάρδιες, και μια γραμμή παραμένει στα γραφεία της Γενικής Διοίκησης.
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που κυριαρχεί στις απορίες των πολιτών, ο κ. Πάρης είπε ότι κυρίως ο κόσμος ρωτά διευκρινίσεις για το πώς μπορεί να κινηθεί έξω.
«Υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσεις, που δεν καλύπτονται από το διάταγμα. Για παράδειγμα, αν κάποιος φροντίζει ένα άτομο και θέλει να πάει και στο φαρμακείο και στην υπεραγορά με μία κούρσα, τι να κάνει; Πολλές φορές το σύστημα των sms δεν ανταποκρίνεται, φαντάζομαι λόγω υπερφόρτωσης, και θέλουν να μάθουν πώς το χειρίζονται. Διάφορες ειδικές περιπτώσεις, διότι ένα διάταγμα είναι γενικό, δεν μπορεί να καλύψει πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις και κυρίως τούτο ζητά να μάθει (ο κόσμος)», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν μέλη της Πολιτικής Άμυνας εξυπηρετούν και κατ΄ οίκον πολίτες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ο κ. Πάρης είπε ότι δεν είναι μέσα στα καθήκοντα της Πολιτικής Άμυνας αυτή τη στιγμή.
«Έχει ανατεθεί το καθήκον στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας με βάση το σχέδιο «Αμφιτρίτη», αλλά έχει κινητοποιηθεί και το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού. Η Πολιτική Άμυνα με βάση το σχέδιο και με βάση τις εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών , δεν θα κάνει αυτό το πράγμα για λόγους δημόσιας υγείας, διότι και τα μέλη της είναι πληθυσμός», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις