Ανεύθυνη και όχι παράνομη η μετάθεση του εσπερινού από τη Μητρόπολη Λεμεσού, λέει ο Γ. Εισαγγελέας.
Οι ενέργειες της Μητρόπολης Λεμεσού να μεταθέσει την ώρα του εσπερινού και να καλέσει τους πιστούς να συμμετάσχουν δεν μπορούν να θεωρηθούν παράνομες, αλλά ανεύθυνες, δηλώνει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, τονίζοντας ότι τα οδυνηρά μέτρα προστασίας της υγείας των πολιτών θα πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια και όχι η θρησκευτική ευλάβεια να γίνεται πρόξενος περαιτέρω προβλημάτων.
Ο κ. Κληρίδης απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ως προς την έκβαση της υπόθεσης που διερευνήθηκε από την Αστυνομία αναφορικά με την ενέργεια της Μητρόπολης Λεμεσού να μεταθέσει την ώρα έναρξης του εσπερινού της εορτής του Ευαγγελισμού την 24.3.20 από την καθορισθείσα ώρα της, σε όλους τους ναούς, λόγω της έναρξης ισχύος των περιορισμών για τον κορωνοϊό που είχε επιβάλει ο Υπουργός Υγείας.
Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει στη δήλωσή του ότι «εν όψει της έναρξης ισχύος των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί με το υπ΄αρ. 9 Διάταγμα του Υπουργού Υγείας ημερ. 23.3.2020,από την 6.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου θα απαγορεύετο κάθε αχρείαστη μετακίνηση οποιουδήποτε προσώπου, εξαιρουμένων διακινήσεων για 7 συγκεκριμένες περιπτώσεις. Περαιτέρω, από την ίδια ώρα, 6.00 μ.μ., δεν θα επετρέπετο, μεταξύ άλλων και η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες».
«Για να καταστεί δυνατή, η τέλεση του εσπερινού την 24.3.20, η ώρα τέλεσης του οποίου είχε προκαθορισθεί για τις 6.00μ.μ., με έκτακτη ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολης Λεμεσού, μετέθεσε την ώρα τέλεσης κατά δύο ώρες ενωρίτερα, ήτοι κατά την 4.00 μ.μ. αντί της 6.00 μ.μ. σε όλες τις εκκλησίες και καλούσε όσους πιστούς επιθυμούσαν, να συμμετάσχουν, πράγμα που έπραξαν» σημειώνει.
«Με δεδομένο», προσθέτει ο κ. Κληρίδης, « το ότι η εκ του διατάγματος του Υπουργείου Υγείας απαγόρευση της διακίνησης προσώπων γενικά και της προσέλευσης σε θρησκευτικούς χώρους ειδικότερα, θα άρχιζε από τις 6.00μ.μ., έπεται ότι η ενέργεια της Μητρόπολης Λεμεσού για μετάθεση της ώρας της λειτουργίας και το κάλεσμα των πιστών όπως προσέλθουν, δεν μπορούν να θεωρηθούν ενέργειες παράνομες».
«Παρά τον προσήκοντα όμως σεβασμό», συνεχίζει, «δεν μπορούν παράλληλα, παρά να χαρακτηρισθούν αυτές οι ενέργειες ως ανεύθυνες».
Αφ΄ης στιγμής, αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας, «η Πολιτεία στη βάση ιατρικών, επιστημονικών και άλλων δεδομένων, κρίνει ότι μαζικές συναθροίσεις πολιτών ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους διάδοσης πανδημίας και όχι απλά συστήνει, αλλά απαγορεύει επειγόντως στους πολίτες τη συνάθροιση και διακίνηση για λόγους δημόσιας υγείας από μία καθορισμένη ώρα, η μόνη ορθή υπό τις περιστάσεις ενέργεια θα έπρεπε να ήταν η άμεση ακύρωση της προγραμματισμένης συνάθροισης κατά την καθορισθείσα ώρα και όχι η μετάθεση της κατά 2 ώρες νωρίτερα, ωσάν και η επικινδυνότητα θα εξέλιπε αν λάμβανε χώρα η συνάθροιση αμέσως προηγουμένως και ωσάν η απαγόρευση της Πολιτείας να ήταν αυτοσκοπός και όχι μέτρο προστασίας των πολιτών».
Καταλήγοντας, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι «πρέπει να γίνει συνείδηση όλων, ότι η πιστή εφαρμογή των οδυνηρών μέτρων προστασίας της υγείας των πολιτών θα τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια και όχι η θρησκευτική ευλάβεια να γίνεται πρόξενος περαιτέρω προβλημάτων».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις