ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ρυθμός ή τακτική; Τι υπερισχύει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ρυθμός ή τακτική; Τι υπερισχύει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο σαφώς και έχει αλλάξει. Το μεγάλο ερώτημα όμως, είναι αν η τακτική παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας που το καθορίζει ή αν έχει δώσει τη θέση της στον ρυθμό.

Πολλές φορές ακούμε ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και δεν μοιάζει σε τίποτα με το ποδόσφαιρο που παιζόταν πριν 15 χρόνια. Ναι, αλλά τί σημαίνει ουσιαστικά αυτό. Πέρα από την φυσική κατάσταση των παικτών και τις ταχύτητες που έχουν ανέβει, υπάρχει και κάτι ακόμα που έχει καθορίσει το άθλημα που λατρεύουμε να παρακολουθούμε; Ο ρυθμός είναι η πιο μεγάλη αλλαγή του σύγχρονου ποδοσφαίρου και κατά μεγάλο βαθμό, το κλειδί της επιτυχίας όλων των μεγάλων ομάδων τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα όμως είναι αν ο ρυθμός και η ένταση, έχουν φτάσει σε σημείο να ανταγωνιστούν και να ξεπεράσουν την τακτική μέσα στο παιχνίδι.

Υπάρχουν δύο εκδοχές και μπορείτε να διαλέξετε αυτή που σας κάνει περισσότερο.

Η μεγάλη Ρεάλ

Τα προηγούμενα χρόνια, γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς σκηνικού στα χρονικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μία ομάδα πήρε 4 Τσάμπιονς Λιγκ σε μία πενταετία. Την ίδια ώρα μάλιστα, που καμία ομάδα στην σύγχρονη ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν είχε καταφέρει καν να κάνει το back to back. Ο μύθος μεγαλώνει μαζί με τα ερωτήματα για το τί έκανε την Ρεάλ τέτοια δύναμη, όταν σκεφτεί κανείς ότι οι μερένχες σε εκείνο το διάστημα δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η ίδια ομάδα, πήρε μόλις ένα πρωτάθλημα σε όλη την περίοδο του θριάμβου.

Ρυθμός ή τακτική; Τι υπερισχύει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Τι ήταν όμως αυτό που την έκανε ασυναγώνιστη. Η απάντηση είναι ο ΡΥΘΜΟΣ. Η Ρεάλ έβγαζε τέτοια ένταση στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, που ήταν αδύνατο για οποιαδήποτε ομάδα να καταφέρει να την ακολουθήσει. Τακτικά κανείς δεν μπορεί να πει ότι η ομάδα του Ρονάλντο έκανε κάτι ξεχωριστό. Δεν ήταν άτρωτη, βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη θέση και ουδέποτε υπήρξε κάποια τακτική “πρωτοπορία” στο παιχνίδι της. Είχε όμως στα χέρια της ένα όπλο που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από κανέναν.

Ο καταιγιστικός της ρυθμός της αύξησε τις πιθανότητες επιτυχίας. Και με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην εντεκάδα της, αυτό της έδωσε τεράστιο πλεονέκτημα. Η αστραπιαία μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και η ένταση στο παιχνίδι της ήταν κλειδί. Είναι σχεδόν σαν μαθηματικά. Η Ρεάλ επέλεξε βάσει των χαρακτηριστικών των παικτών της να αυξήσει το ρυθμό και έτσι πέτυχε το μέχρι τότε άπιαστο. Ξαφνικά ο Ρονάλντο είχε πολλές περισσότερες πάσες ή σέντρες των συμπαικτών του, μέχρι να καταφέρει να βρει δίχτυα. Και αυτό εξηγεί και το γιατί ήταν καθοριστικός σε παιχνίδια που δεν του έβγαινε τίποτε. Απλά γιατί είχε παραπάνω ευκαιρίες να το κάνει. Φυσικά και δεν είναι τόσο απλό. Φυσικά και υπάρχει μελέτη και σχεδιασμός πίσω από αυτό. Απλώς είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα που η τέλεια εφαρμογή του ρυθμού, νίκησε οποιαδήποτε τακτική προσέγγιση.

Ο αντίλογος των Πεπ και Κλοπ

Ρυθμός ή τακτική; Τι υπερισχύει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Σχεδόν αμέσως μετά το παράδειγμα της Ρεάλ, ήρθε στην ποδοσφαιρική μας ζωή μία τακτική απάντηση πάνω στον καταιγιστικό ρυθμό της Ρεάλ. Πεπ και Κλοπ, έφτιαξαν δύο τρομερές τακτικές μηχανές που είχαμε την χαρά να τις δούμε να μάχονται μεταξύ τους. Κάποιες μάχες βρήκαν νικητή τον μεν, κάποιες τον δε. Δεν έχει αυτό σημασία όμως. Σημασία έχει ότι το απόλυτα στοχευμένο τακτικά παιχνίδι βρήκε απάντηση στην ένταση.

Ο μεν Πεπ κατάφερε με δύο δημιουργικά χαφ (Ντε Μπρόινε και Σίλβα) να ελέγξει το παιχνίδι και να παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο στον κόσμο. Κατάφερε να ταιριάξει δύο εξτρέμ (Σανέ και Στέρλινγκ) που έμοιαζαν παρόμοια και να τους αλληλοσυμπληρώσει. Η τακτική του προσέγγιση τον έκανε φαβορί σε οποιαδήποτε έδρα και απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Ο Κλοπ με την σειρά του, έφτιαξε μία Λίβερπουλ με το καλύτερο τακτικό πλάνο τουλάχιστον για την διετία. Με τα πιο παραγωγικά μπακ στο κόσμο λόγω τακτικής. Ένα κέντρο χωρίς σούπερ σταρ, αλλά με τρεις παίκτες που όποιοι κι αν είναι κάθε φορά αποδίδουν το ίδιο. Και φυσικά μια επιθετική τριπλέτα που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Ο σέντερ φορ κόβει σαν εξάρι και οι εξτρέμ παίρνουν τα δόξα. Αυτή η τακτική του Κλοπ κυριάρχησε και έκανε την Λίβερπουλ σπουδαία και πάλι. Ο Γερμανός έδωσε με την σειρά του, της δική του εκδοχή για το ποιο είναι το πιο σημαντικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα. Και οι τρεις παραπάνω εφαρμογές ήταν σχεδόν τέλειες, η κάθε μία από την μεριά της. Το σίγουρο είναι ότι ο ρυθμός πλέον έχει πολύ μεγάλη επιρροή στο ίδιο το παιχνίδι σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί να νικήσει ακόμα και την πιο εμπνευσμένη τακτική. Αν είναι το νούμερο ένα; κατά την ταπεινή μου άποψη, εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των παικτών και το πως μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό που ο κάθε προπονητής έχει οραματιστεί.

Πηγή: Sportsking.gr

The post Ρυθμός ή τακτική; Τι υπερισχύει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) appeared first on Thema Sports.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top