Είναι αναγκαίο τα μέτρα περιορισμού να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Απριλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι πως δεν είναι ασφαλές να σταματήσουν τα μέτρα πριν να υπάρξει σαφής μείωση.
Η κ. Κολιού, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, θεωρεί ότι χρειάζεται περίπου ακόμα μια εβδομάδα για να φανεί η εικόνα, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ εκτιμά ότι ακόμα και μείωση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα να σημειωθεί, θα πρέπει τα μέτρα να συνεχίσουν μέχρι σχεδόν να εξαφανιστούν.
Η κ. Κολιού τόνισε ότι «πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή την κατάσταση, να δείξουμε υπομονή και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα αυστηρά αυτά μέτρα», σημειώνοντας πως «πρέπει ο κόσμος να βρει τρόπο να συμβιβαστεί με τα μέτρα και να τα δεχτεί, αφού καταλαβαίνουμε όλοι τη χρησιμότητα τους».
Να μη θεωρηθεί δεδομένη η χθεσινή μείωση (Κυριακής 05/04)
Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει η μείωση των κρουσμάτων, που καταγράφηκε χθες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες και αν εκφράζονται ελπίδες σε μια αντιστροφή της τάσης, η κ. Κολιού ανέφερε ότι «δικαιούμαστε να ελπίζουμε», ωστόσο, πρόσθεσε πως «αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, αφού ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση».
«Δεν έχουμε αρκετές διαδοχικές μέρες, για να πούμε ότι είναι σαφής η μείωση. Δεν μπορείς με μία φορά να το θεωρήσεις δεδομένο και σίγουρο», ανέφερε.
Επίσης, εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το γεγονός της καταγραφής περιστατικών εντός νοσοκομείων και συγκεκριμένα στο προσωπικό.
Ερωτηθείσα πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση και αν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει τάση προς τα κάτω της επιδημικής καμπύλης, η κ. Κολιού είπε ότι χρειάζεται ακόμα μια εβδομάδα, προσθέτοντας ότι εξαρτάται και τι περιστατικά είναι αυτά που εμφανίζονται.
«Επειδή είμαστε μικρός τόπος, ακόμα και μια συρροή κρουσμάτων ενδοοικογενειακή, μπορεί να μας αλλάξει τα δεδομένα. Επομένως, η μόνη λύση είναι να υπάρξουν αρκετές διαδοχικές μέρες από τις οποίες θα παρατηρήσεις αυτή τη μείωση. Πρέπει να είναι σταθερή αυτή η μείωση. Με μία μέρα δεν καταγράφεις κλίση προς τα κάτω», είπε.
Αν συνεχίσει σταθερά η μείωση, τότε μόνο, μπορεί να πει κάποιος ότι η Κύπρος έχει περάσει την κορύφωση
Σε ερώτηση αν η Κύπρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωση της επιδημικής καμπύλης, ανέφερε πως «πρέπει να περιμένουμε ακόμα δύο με τρεις ημέρες, ώστε να καταγραφεί αν συνεχίζει σταθερά αυτή η μείωση», συμπληρώνοντας ότι μόνο τότε θα μπορεί να πει κάποιος ότι έχει περάσει την κορύφωση η Κύπρος, με το αν συνεχίζει σταθερά αυτή η μείωση.
Πρακτικώς αδύνατη η λήψη δείγματος από όλο τον πληθυσμό της Κύπρου
Απαντώντας σε ερώτηση αν όλος ο πληθυσμός της Κύπρου πρέπει να κληθεί να δώσει δείγμα για εξέταση, η Κολιού είπε πως αυτό είναι πρακτικώς αδύνατον να γίνει, γιατί όπως εξήγησε «μπορεί σήμερα κάποιοι να είναι αρνητικοί και αύριο να είναι θετικοί».
«Δεν είναι αυτό που θα δώσει τη λύση. Θα κατασπαταληθούν οι πόροι, χωρίς να ωφελήσει ουσιαστικά. Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνεται είναι να ελέγχουμε στοχευμένα άτομα, τα οποία έχουν συμπτώματα και φυσικά αυτούς που ήρθαν σε επαφή με γνωστά θετικά περιστατικά», είπε.
Επανέλαβε ότι εκείνο που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι να συνεχίσει ο κόσμος τον αυτοπεριορισμό, σημειώνοντας ότι «αν μας έχουν ξεφύγει περιστατικά -τα οποία σίγουρα μας έχουν ξεφύγει- μένοντας σπίτι δεν θα γίνει διασπορά προς τους άλλους».
Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει εκτίμηση για το πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο, η κ. Κολιού ανέφερε πως «είναι δύσκολο να το ξέρουμε», για να προσθέσει ότι «συνεχίζεται να αυξάνεται, ωστόσο, αν μειώσουμε το ρυθμό αύξησης ελπίζουμε να μη ξεπεράσουμε αυτά τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε».
Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ περισσότερος από αυτό που διαγνώσκουμε
Η κ. Κολιού εκτιμά ότι «ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ περισσότερος από αυτό που διαγνώσκουμε», σημειώνοντας πως αυτό «θα το μάθουμε με τις επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες θα ακολουθήσουν αυτή την κατάσταση».
«Αυτές οι μελέτες θα μας πουν πόσοι τελικά νόσησαν και θα κάνουμε τις πραγματικές εκτιμήσεις», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις