Η κόντρα μεταξύ Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και υπουργού Υγείας καλά κρατεί.
Με ανακοίνωσή του το μεσημέρι ο ΠΙΣ απαντά σε γραπτή τοποθέτηση που είχε κάνει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου την περασμένη Δευτέρα (06/04).
Μάλιστα, το θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας στην Κύπρο, αφήνει αιχμές στο τέλος της ανακοίνωσης ότι το υπουργείο δεν συνεργάζεται μαζί του, διατυπώνοντας τη θέση ότι «ο ΠΙΣ έχει έτοιμη ομάδα για την στήριξη του Υπουργείου Υγείας σε επιστημονικό/κλινικό επίπεδο και εκφράζει εκ νέου την ετοιμότητα να βοηθήσει την πολιτεία με υπευθυνότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κατεπείγουσα έκκληση ΠΙΣ προς κυβέρνηση -Ζητά συνάντηση με Πρόεδρο και υπουργούς
Αυτούσια η ανακοίνωση: «Με αφορμή τη δημοσιοποίηση γραπτής δήλωσης του Υπουργού Υγείας, κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, ημερομηνίας 6/4/2020 και με τίτλο «Ενημέρωση για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων από τους Προσωπικού Ιατρούς», ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), απέστειλε σήμερα 7/4/2020 επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας με κοινοποίηση προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας τα εξής:
- Εν καιρώ πανδημίας o Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, έχει αποδείξει εμπράκτως την ετοιμότητα του και στέκεται δίπλα στην πολιτεία και την κυβέρνηση, στις προσπάθειες για τη διαχείριση και αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης διασποράς του Covid-19, μέσα από την επιστημονική κατάρτιση των μελών του και την ενεργό συμμετοχή τους στην πρώτη γραμμή.
- Ο ΠΙΣ, υπερασπιζόμενος τη δημόσια υγεία, ουδέποτε διέκρινε τα μέλη του σε γιατρούς τους συστήματος υγείας και γιατρούς που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.
- Ο ΠΙΣ εκπροσωπεί θεσμικά, σύσσωμη την ιατρική κοινότητα της Κύπρου, είτε του δημοσίου τομέα, είτε του ιδιωτικού –εντός και εκτός ΓΕΣΥ.
- Αποστολή ΟΛΩΝ, είτε εν καιρώ πανδημίας είτε όχι, είναι να υπηρετούμε τους ασθενείς. Ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, όπως είναι η περίοδος που διανύουμε, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως, δεν έχουμε παρατηρήσει σε καμία χώρα να βάζουν «ταμπέλες» σε γιατρούς εντός ή εκτός των εθνικών συστημάτων υγείας.
- Οι γιατροί οφείλουν εκ της ιδιότητας τους να επιτελούν το ιατρικό λειτούργημα, ανεξαρτήτως του εάν είναι εγγεγραμμένοι ή όχι στο σύστημα υγείας.
- Πρέπει, επιτέλους να επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός στους θεσμούς και ιδιαίτερα στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, που είναι το κατεξοχήν θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου.
- Τυχόν κενά και ελλείψεις θα πρέπει να αναγνωρίζονται εγκαίρως ώστε να διορθώνονται άμεσα και με τον απαραίτητο εξορθολογισμό και τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση, να βελτιώνονται οι υποδομές παροχής υπηρεσιών υγείας. Μόνο έτσι οι πολίτες θα μπορούν να νιώσουν, ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημικής κρίσης, ότι μπορούν να εμπιστευθούν το σύστημα υγείας της χώρας για να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια της ζωής τους.
- Σε μία πανδημία, δοκιμαζόμαστε όλοι σκληρά, ιδιαίτερα τα συστήματα υγείας. Σε τέτοιες στιγμές δεν είναι το σύστημα που καθορίζει τους γιατρούς, αλλά οι γιατροί το σύστημα και ευρύτερα τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας σε όλες τους τις διαστάσεις.
- Ο ΠΙΣ έχει έτοιμη ομάδα για την στήριξη του Υπουργείου Υγείας σε επιστημονικό/κλινικό επίπεδο και εκφράζει εκ νέου την ετοιμότητα να βοηθήσει την πολιτεία με υπευθυνότητα».
Η γραπτή δήλωση του υπουργού είχε ως ακολούθως: «Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα τόσο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας όσο και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ δρα Ανδρέα Χρυσάνθου, ενημερώθηκα για την εφαρμογή των οδηγιών που δόθηκαν μέχρι στιγμής στους Προσωπικούς Ιατρούς σε σχέση με τη διαδικασία παρακολούθησης των δικαιούχων τους για τη νόσο COVID-19.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβα, διαπίστωσα ότι στην πλειοψηφία τηρείται η διαδικασία για ορθή επικοινωνία των Προσωπικών Ιατρών με τους δικαιούχους που αναπτύσσουν συμπτωματολογία κορωνοϊού και την παραπομπή, μέσω της πλατφόρμας, των ατόμων αυτών στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για περαιτέρω χειρισμό, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Σε ό,τι αφορά στο θεραπευτικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται από τις 31 Μαρτίου, η πληροφόρηση είναι ότι μέχρι στιγμής έχει συνταγογραφηθεί και χορηγηθεί σε 30 ασθενείς, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που ετοίμασε η Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών και κοινοποιήθηκε στους Προσωπικούς Ιατρούς.
Σε σχέση δε με τον αυξημένο αριθμό καταγγελιών που καταγράφηκαν αρχικά για μη ανταπόκριση των Προσωπικών Ιατρών, σημειώνεται ότι αυτές διερευνώνται από το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ και πλέον ο αριθμός τους έχει περιοριστεί. Στα θετικά επισημαίνω την ανταπόκριση των Προσωπικών Ιατρών να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόζουν άμεσα τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα.
Για τη μερίδα των Προσωπικών Ιατρών που δεν ανταποκρίνονται, προτρέπω τους δικαιούχους να απευθύνονται στον ΟΑΥ για να διερευνάται το παράπονό τους.
Τέλος, τέθηκε και το ζήτημα των ανησυχιών που εξέφρασε μερίδα ιατρών σχετικά με την έλλειψη αναλωσίμων, ενημέρωσα τον Πρόεδρο του ΣΙΙΣ-ΓεΣΥ ότι θα γίνουν ενέργειες ώστε μέρος των προμηθειών από την Κίνα να διοχετευτεί και στους Προσωπικούς Ιατρούς για να διασφαλιστεί η προστασία τους κατά την εξυπηρέτηση των πολύ επειγόντων περιστατικών που κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούν στα ιατρεία τους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις