ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Οι φόβοι της κυβέρνησης ενόψει Πάσχα - Κλειδί η στάση των κομμάτων σε ενδεχόμενη συμφωνία για κρατικές εγγυήσεις

ΚΥΠΡΟΣ: Οι φόβοι της κυβέρνησης ενόψει Πάσχα - Κλειδί η στάση των κομμάτων σε ενδεχόμενη συμφωνία για κρατικές εγγυήσεις

Νέα μείωση υπήρξε στα επιβεβαιωμένα περιστατικά χθες Κυριακή (12/04), μετά από την μικρή άνοδο που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες. Η κατάσταση, όπως ενημερώνουν και οι ειδικοί, είναι ελεγχόμενη και σταθερή.

Του Γιώργου Τάττη

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας μετά από εργαστηριακούς ελέγχους και δειγματοληψίες επιβεβαιώθηκαν 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 633. Το σύνολο των σημερινών δειγμάτων που έχουν ληφθεί είναι 804.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν, δηλαδή, 4 λιγότερα από του Σαββάτου (11/04). Υπήρξαν παράλληλα 7 λιγότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εργαστηριακών διαγνώσεων είναι κατά σχεδόν 1%, μικρότερος από τον αντίστοιχο του Σαββάτου και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά 19%, περίπου μικρότερος. Πράγμα που αποδεικνύει και την σχετική πρόοδο που υπάρχει.

Εντούτοις, χάσαμε ακόμη έναν συνάνθρωπό μας από τον ιό, μία 82χρονη γυναίκα με υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, 7 άνδρες και 4 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη έχουν ως τελική αιτία θανάτου τον κορωνοϊό.

Φόβοι για την περίοδο του Πάσχα

Αυτή την στιγμή οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι, όμως, κροούν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές παραβάσεις του διατάγματος περί λοιμοκαθάρσεως νόμου, αυτές τις 2 βδομάδες του Πάσχα. Υπάρχουν φόβοι ότι λόγω της περιόδου και της σχετικής προόδου που παρατηρείται, πολλοί συνάνθρωποί μας θα ‘χαλαρώσουν’ και θα άρουν τους περιορισμούς, πράγμα που μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι αυτό, να καταφέρει δηλαδή να αναπτύξει τους απαραίτητους μηχανισμούς πειθάρχησης αυτή την δύσκολη περίοδο. Εξάλλου, ένα πισωγύρισμα, θα ήταν καταστροφικό τόσο για την υγεία, όσο και για την οικονομία.

Πολιτικές εξελίξεις

Στο μεταξύ, μαίνονται και οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ήδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε τις διαδικασίες για να αποσταλεί ποσότητα χλωροκίνης στα κατεχόμενα, μετά και από αίτημα του Ακιντζί. Επίσης, έγιναν προσπάθειες να σταλεί και η βοήθεια στους εγκλωβισμένους, μετά και την απαγόρευση εισόδου της κατοχικής κυβέρνησης και στα μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Οικονομία - Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών

Σήμερα Δευτέρα (13/04) αναμένονται και εξελίξεις για τα οικονομικά μέτρα και το αναβληθέν νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις στα τραπεζικά δάνεια. Σε σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών θα τεθούν επί τάπητος όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, τόσο για τον δημόσιο τομέα όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η κύρια διαφωνία κυβέρνησης και αντιπολιτευόμενων κομμάτων είναι η παροχή κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια, καθώς τα άλλα κόμματα δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες και θεωρούν ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Το κυβερνών κόμμα με δηλώσεις αξιωματούχων του έκανε εκκλήσεις για συμπόρευση, δεν φαίνεται όμως να υποχωρεί στην κεντρική φιλοσοφία.

Τα κόμματα κλειδιά

Τα κόμματα κλειδιά σε μία ενδεχόμενη συμφωνία είναι το ΔΗΚΟ, εξού και η μεγαλύτερη προσπάθεια προσέγγισης από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Το δεύτερο, με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι θα μπορούσε να συζητήσει κρατικές εγγυήσεις, υπό προϋποθέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top