Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έφτασε σε ένα τραγικό ορόσημο αυτή την εβδομάδα: έχει πλέον τους περισσότερους ασθενείς από κορωνοϊό από οποιαδήποτε χώρα του κόσμους εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σύνολο των 181.026 κρουσμάτων της Νέας Υόρκης, από τις 11 Απριλίου, είναι υψηλότερο από εκείνο της Ισπανίας (161.852 κρούσματα) και της Ιταλίας (152.271), χώρες με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από την Νέα Υόρκη.
Ο κορωνοϊός σκοτώνει δυσανάλογα τους Αμερικανούς. Από τους 20.389 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, 8.627, ή 42%, σημειώθηκαν στη Νέα Υόρκη. Το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 4,7% σε σύγκριση με το 3,4% στη υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CNN που βασίζονται σε στοιχεία του Πανεπιστημιακού Κέντρου Johns Hopkins.
Υψηλότερο το ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό στην Νέα Υόρκη
Η Νέα Υόρκη και οι προαστιακές κομητείες της – Νασάου, Σάφολκ, Γουεσττσεστέρ και Ρόκλαντ – είναι υπεύθυνες για το 93% του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων. Επιπλέον, στην Νέα Υόρκη, το ποσοστό θανάτου από κορωνοϊό είναι περίπου 6% υψηλότερο από τις περισσότερες χώρες.
Γιατί η Νέα Υόρκη μοιάζει να έχει μια διαφορετική επιδημία από άλλα μέρη της χώρας;
Η Νέα Υόρκη είναι μια ιδιαίτερα πυνοκατοικημένη πόλη
Είναι ο λόγος απλώς το μέγεθος και η πυκνότητα του πληθυσμού; Η Νέα Υόρκη είναι μακράν η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του έθνους, με περισσότερα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους, δύο φορές περισσότερα από το Λος Άντζελες. Αλλά η Νέα Υόρκη έχει επίσης 8 ή 9 φορές περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Καμία άλλη πόλη ή νομός δεν έχει τόσα κρούσματα κορωνοϊού όσο η Νέα Υόρκη.
Προσοχή όμως στους αριθμούς: Η καταμέτρηση των κρουσμάτων και των ποσοστών θνησιμότητας είναι δύσκολη, διότι οι περισσότερες μετρήσεις πραγματοποιούνται από νομούς ή δήμους ή κοινότητες αντί της πόλης και η πόλη διαμονής μπορεί να διαφέρει από την πόλη της διάγνωσης ή του θανάτου. Ακόμα κι έτσι, η Νέα Υόρκη έχει ξεφύγει από τα διαγράμματα.
Φταίει η πυκνότητα του πληθυσμού;
Τι συμβαίνει με την πυκνότητα του πληθυσμού; Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πιο εύκολα όταν συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι – σε εκκλησίες ή κρουαζιερόπλοιο, σε υπαίθριες εκδηλώσεις όπως συναυλίες ή ίσως σε μικρά διαμερίσματα με πολλούς συγκατοίκους ή μεγάλες οικογένειες. Η πυκνότητα του πληθυσμού της Νέας Υόρκης, περίπου 27.000 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι, είναι μακράν η υψηλότερη στην χώρα, αν και απέχει πολύ από άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές πόλεις, στην Ασία για παράδειγμα, έχουν πυκνότητα σχεδόν 40.000 ατόμων ανά τετραγωνικό μίλι.
Στην Νέα Υόρκη έχουν γίνει περισσότερα τεστ κορωνοϊού σε σχέση με άλλες αμερικανικές πόλεις
Η εξήγηση της πυκνότητας μπορεί να εξηγήσει κάπως την διαφορά, αλλά όχι τόσο πολύ. Ο πυκνότερος δήμος της Νέας Υόρκης είναι το Μανχάταν, ενώ το σχετικά μεγάλο Κουίνς βρίσκεται στην 4η από τις πέντε πρώτες θέσεις. Αλλά το Κουίνς έχει περισσότερο από δύο φορές τον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με το Μανχάταν.
Περισσότερα τεστ, περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Ίσως επειδή γίνονται περισσότερα τεστ στην Νέα Υόρκη. Αν κάνεις περισσότερα τεστ, μπορεί να βρεις περισσότερα κρούσματα και αν βρεις περισσότερα, κάνεις ακόμη περισσότερα τεστ. Είναι πιθανόν να εκτελούνται περισσότερα τεστ και περισσότερα τεστ ανά πληθυσμό στην Νέα Υόρκη, από ότι σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επιπλέον, οι τρέχουσες συμβουλές – παραμονή στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι αλλά σε σταθερή κατάσταση και δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ – συμβάλει σε μια πρόσθετη αβεβαιότητα. Επίσης, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με τους θανάτους από κορωνοϊό στο σπίτι, που δεν έχουν καν διαγνωστεί. Έτσι ναι, η Νέα Υόρκη έχει χτυπηθεί με πιο γρήγορο ρυθμό από ότι αλλού και ναι, αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού, αν και ποτέ δεν θα έχουμε μια ακριβή εικόνα.
Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων και ποσοστών πιθανόν να μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από όλα τα παραπάνω, συν όμως, το γεγονός πως η επιδημία κορωνοϊού στην Νέα Υόρκη αναπτύχθηκε με καθυστέρηση μία ή δύο εβδομάδες σε σχέση με άλλα μέρη. Μια πιο ώριμη επιδημία είναι πάντα μια μεγαλύτερη επιδημία.
Περισσότερο αφορά το αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας στην Νέα Υόρκη. Όπως έχει καλά τεκμηριωθεί, ορισμένα από αυτά οφείλονται στην τραγική συντριπτική πλειοψηφία των γεμάτων νοσοκομείων της πόλης. Ποτέ δεν θα γνωρίζουμε πόσα άτομα έχασαν την ζωή τους λόγω της κακής προετοιμασίας της χώρας για την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά η επίπτωση ήταν σίγουρη και εξακολουθεί να είναι σημαντική.
Όμως, το ποσοστό θνησιμότητας (περίπου 6%) είναι αρκετά υψηλό, παρόλο που οι περισσότερες χώρες, ιδίως στην δυτική Ευρώπη, έχουν διαπιστώσει αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας καθώς αυξάνεται η πανδημία. Πολλοί ασθενείς που νοσούν για εβδομάδες, έχουν αρχίσει να πεθαίνουν και ο ρυθμός των νέων περιπτώσεων έχει επιβραδυνθεί, με αποτέλεσμα να αυξάνει το ποσοστό των θανατηφόρων περιπτώσεων.
Ομαδικός τάφος στο νησί Χαρτ απέναντι από την Νέα Υόρκη - Γέμισαν τα νεκροταφεία της πόλης
Στην Νέα Υόρκη έχει επίσης παρατηρηθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανδρών που έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό, έχουν νοσηλευτεί και έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Δυστυχώς, η πιθανότερη εξήγηση για το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας είναι η χρόνια ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται στις μειονότητες και τους φτωχούς σε όλη την Νέα Υόρκη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Η Νέα Υόρκη και η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν δώσει στην δημοσιότητα την κατανομή των κρουσμάτων και των θανάτων, καθώς και τον ταχυδρομικό κώδικα που σημειώνονται αυτά. Και είναι σαφές ότι οι σοβαρές περιπτώσεις δεν έχουν κατανεμηθεί εξίσου όσον αφορά στην φυλή ή την εθνικότητα.
Μαύροι και ισπανόφωνοι τα περισσότερα κρούσματα
Οι μαύροι και οι Ισπανόφωνοι της Νέας Υόρκης, αντιπροσωπεύουν το 51% του πληθυσμού της πόλης ωστόσο αντιπροσωπεύουν το 62% των νεκρών από κορωνοϊό. Έχουν το διπλάσιο ποσοστό θανάτου σε σύγκριση με τους λευκούς, ανάλογα επίσης και με την ηλικία. Αυτό πιθανό οφείλεται τόσο στο υψηλότερο ποσοστό των μαύρων όσο και των ισπανόφωνων Νεοϋορκέζων που αποτελούν τις σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού αλλά και το υψηλότερο ποσοστό θανάτων μεταξύ εκείνων που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί.
Μεγάλα τα ποσοστά κρουσμάτων σε ισπανόφωνους και μαύρους
Αυτή η ανομοιογένεια είναι πιθανόν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Οι συν-νοσηρές συνθήκες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, συνδέονται στενά με τους θανάτους από κορωνοϊο, και είναι πιο συχνές στις μαύρες και ισπανόφωνες κοινότητες. Αλλά τι προκαλεί τα υψηλά ποσοστά κακώς ελεγχόμενης υπέρτασης και διαβήτη; Η έλλειψη κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης. Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλή υγειονομική περίθαλψη για λόγους οικονομικούς, χρόνο, τοποθεσίας ή εμπιστοσύνης είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στο σπίτι χωρίς να διαγνωστούν και να διαδώσουν τον κορωνοϊό, αλλά και να καθυστερήσουν στην διάγνωση και την θεραπεία.
Η εξήγηση είναι η ίδια για την Νέα Υόρκη, όπως και για την Ιταλία, την Νέα Ορλεάνη και πιθανώς το Ιράν: ο ιός εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη, είτε πρόκειται για άτομα σε προχωρημένη ηλικία είτε για υποκείμενα νοσήματα ή για πρόσβαση στην περίθαλψη.
Πηγή: Από iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις