ΔΙΕΘΝΗ

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Οι G7 δεσμεύτηκαν σε επανεκκίνηση των οικονομιών τους

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Οι G7 δεσμεύτηκαν σε επανεκκίνηση των οικονομιών τους

Οι ηγέτες των χωρών της G7 δεσμεύτηκαν σήμερα Πέμτπη (16/04), στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν την προεδρία της Ομάδας αυτήν την περίοδο, να εργαστούν από κοινού για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους που έχουν παραλύσει από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Οι ηγέτες της G7 ανέθεσαν στους υπουργούς τους να εργαστούν μαζί για να προετοιμάσουν όλες τις οικονομίες της G7 να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια, πάνω σε βάσεις που θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν την οικονομική ανάπτυξή τους με συστήματα υγείας πιο ανθεκτικά και με αξιόπιστες αλυσίδες ανεφοδιασμού", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες επικέντρωσαν μεγάλο μέρος της συζήτησής τους στον ΠΟΥ και ζήτησαν να υπάρξει μια "εξέταση και εις βάθος μεταρρύθμιση" του Οργανισμού αυτού, στηρίζοντας τις επικρίσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

"Αναγνώρισαν ότι οι χώρες της G7 καταβάλλουν κάθε χρόνο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε την έλλειψη διαφάνειας και τη συστηματική κακοδιαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του ΠΟΥ", υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.

Την πλήρη στήριξή της στον ΠΟΥ εξέφρασε η Αγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Στέφεν Ζάιμπερτ, τον εκπρόσωπο της Αγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε στην τηλεδιάσκεψη αυτή ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια ισχυρή και συντονισμένη διεθνή αντίδραση, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον ΠΟΥ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, έχει δηλώσει και αυτός ότι ο ΠΟΥ παραμένει "η ραχοκοκαλιά στον αγώνα κατά της πανδημίας", τονίζοντας ότι "δεν έχει νόημα τώρα να αμφισβητούμε την ικανότητα του ΠΟΥ να λειτουργήσει ή τη σημασία του". Οταν ρωτήθηκε ωστόσο αν η Γερμανία θα παρέμβει για να καλύψει το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ αφού απέσυραν τη χρηματοδότησή τους (περί τα 400 εκατομμύρια δολάρια) από τον Οργανισμό αυτόν, είπε ότι θα ήταν λάθος "κατ` αρχήν", επειδή κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, αμέσως μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι οι ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση.

Ο Τριντό, που σημείωσε ότι η G7 στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε αν οι άλλοι ηγέτες άσκησαν πιέσεις στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την απόφασή τους να διακόψει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Υπάρχει ανάγκη για διεθνή συντονισμό και ο ΠΟΥ είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της συνεργασίας και του συντονισμού. Αναγνωρίζουμε ότι διατυπώθηκαν ερωτήματα, όμως ταυτόχρονα είναι σημαντικό να παραμείνουμε συντονισμένοι, καθώς το περνάμε αυτό", πρόσθεσε.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ανέφεραν ότι η G7 εξέτασε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της Covid-19 από τις 16 Μαρτίου (τότε ήταν η προηγουμένη διάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των 7) μέχρι σήμερα.

Επίσης, ενημέρωσαν για τις συνεχιζόμενες δράσεις της ΕΕ για τη στήριξη των κοινωνιών και των οικονομιών της Ευρώπης. "Η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα είναι σημαντικά στοιχεία του οδικού χάρτη της ΕΕ προς την ανάκαμψη", σημείωσαν.

Οι δύο πρόεδροι της ΕΕ τόνισαν ότι η G7 θα πρέπει να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για την ανοικοδόμηση του κόσμου μετά την κρίση της Covid-19, "σε στενή συνεργασία με τους υπάρχοντες διεθνείς οργανισμούς και με την πολυμερή προσέγγιση στο επίκεντρο της δράσης μας".

Υπογράμμισαν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς τις πιο ευάλωτες χώρες και κοινότητες, ιδίως στην Αφρική και κάλεσαν όλες τις χώρες της G7 να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης ότι θα φιλοξενήσει μια διεθνή, διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών ώστε να ενισχύσει την παγκόσμια ετοιμότητα και να διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19. Η διάσκεψη αυτή ορίστηκε να διεξαχθεί στις 4 Μαΐου.

Οι δύο Πρόεδροι επισήμαναν επίσης πόσο σημαντικό είναι το εμπόριο όχι μόνο για να ξεπεραστεί η κρίση αλλά και για να διασφαλιστεί η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top