Πέντε άτομα δέχτηκε χθες Κυριακή (27/04)το Κέντρο Βραχείας Νοσηλείας – Κέντρο Διαλογής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή για τον Covid- 19 δρα Ιωσήφ Μουτήρη.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δρ Μουτήρης ανέφερε πως ένα εξ αυτών των ατόμων, ηλικίας 35 ετών πήρε εξιτήριο επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια για εισαγωγή ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.
Δεύτερο άτομο ηλικίας 49 ετών μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λεμεσού αφού παρουσίασε πολύ χαμηλό κορεσμό οξυγόνου στο αίμα του, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η διασωλήνωση του και η μεταφορά του.
Άλλοι δύο άνδρες ηλικίας 40 και 55 ετών κρατήθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις στον Θάλαμο Ύποπτων Περιστατικών.
Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Πάφου συνεχίζει να νοσηλεύεται γυναίκα ηλικίας 85 ετών με αναπνευστική δυσχέρεια.
Επίσης γυναίκα ηλικίας 80 ετών που νοσηλευόταν στον Θάλαμο Ύποπτων περιστατικών του ΓΝ Πάφου απεβίωσε τις πρωινές ώρες χτες.
Η 80χρονη νοσηλευόταν στον Θάλαμο Ύποπτων Περιστατικών λόγω λοίμωξης αναπνευστικού και με άλλα προβλήματα υγείας εν αναμονή της εξέτασης για covid- 19.
Στο μεταξύ το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πάφου επισκέφτηκαν χτες, κατά τη διάρκεια της ημέρας 10 ασθενείς, από τους οποίους οι 6 παραπέμφθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία.
Ο δρ Μουτήρης ανέφερε πως η ταχεία δημιουργία νοσοκομειακής υποδομής για νοσηλεία των συμπτωματικών θετικών ασθενών και η ανάπτυξη κλινικών διερεύνησης των ύποπτων περιστατικών, περιόρισε τη θνητότητα σε χαμηλά επίπεδα, τα χαμηλότερα ίσως στην Ευρώπη.
Επεσήμανε επίσης πως η μέχρι τώρα ανίχνευση των οξέων κρουσμάτων και η ιχνηλάτηση των επαφών τους φαίνεται να απέδωσε.
Αναφερόμενος στο νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων, ο δρα Μουτήρης σημείωσε πως σηματοδοτεί μια νέα εποχή, την μετα-Covid 19 εποχή.
Ο δρ Μουτήρης αναφερόμενος στον καθημερινό αριθμό κρουσμάτων εκτίμησε πως η μοριακή εξέταση για τον νέο κορωνοϊό, θα πρέπει να διενεργείται μόνο στα νοσοκομεία, σε ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν υπάρχει πια ουσιαστικό όφελος από τη διενέργεια της μοριακής εξέτασης στον ευρύ ασυμπτωματικό πληθυσμό.
Επεσήμανε πως η επόμενη ημέρα μας βρίσκει «να προετοιμάζουμε κατάλληλα τα νοσοκομεία στη νέα πραγματικότητα, να ενισχύουμε τη δυνατότητα ενδονοσοκομειακής ανίχνευσης των νέων κρουσμάτων και να διερευνούμε το ποσοστό, βαθμό και διάρκεια της ανοσίας στον πληθυσμό μας».
Σύμφωνα με τον δρα Μουτήρη με προστατευτικά μέσα έχουν εξοπλιστεί τα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, όπου εφαρμόζονται, επίσης, ειδικές ρυθμίσεις με αφορμή την επαναλειτουργία τους από σήμερα Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, προστατευτικές μάσκες, γάντια και αντισηπτικά έχουν τοποθετεί σε όλα τα ιατρεία γενικής ιατρικής και κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, στο πλαίσιο της επανέναρξης λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων.
Ο δρ Μουτήρης είπε πως έχουν δοθεί οδηγίες από την διεύθυνση του Νοσοκομείου να κλείνονται τα ραντεβού κάθε τριάντα λεπτά προς αποφυγή συνωστισμού.
Επιπρόσθετα έχει διαμορφωθεί ξεχωριστή είσοδος και έξοδος στον χώρο των εξωτερικών ιατρείων, ενώ στην είσοδο θα λαμβάνονται προληπτικά μέτρα όπως θερμομέτρηση και η χρήση αντισηπτικού για τα χέρια.
Οδηγίες έχουν δοθεί και για συνεχή καθαρισμό των πόμολων των ιατρείων και κάθε επιφάνειας μετά από κάθε εξέταση, κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις