Η Ισπανία κατέγραψε 331 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τους 288 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Το σύνολο των θανάτων από την επιδημία Covid-19 στη χώρα ανέρχεται σε 23.521. Τα κρούσματα της επιδημίας ανήλθαν σε 209.465, έναντι 207.634 χθες.
Στην Ιταλία η απόφαση της Κυβέρνησης να διατηρήσει την απαγόρευση τέλεσης των θρησκευτικών λειτουργιών και μετά την άρση των μέτρων καραντίνας στην Ιταλία στις 4 Μαΐου, αποτελεί προσβολή "της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας", σύμφωνα με τον ιταλικό κλήρο.
"Οι ιταλοί επίσκοποι δεν μπορούν να δεχθούν την υπονόμευση της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας", εξηγεί η Ιταλική Επισκοπική Διάσκεψη σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση χθες του χρονοδιαγράμματος της "Φάσης 2" της άρσης των περιοριστικών μέτρων από τον Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις εβδομάδων, το διάταγμα "αποκλείει αυθαιρέτως τη δυνατότητα τέλεσης λειτουργίας με τον λαό", καταγγέλλουν οι Ιταλοί επίσκοποι, οι οποίοι υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι ο ρόλος της επιστημονικής επιτροπής είναι να δίνει σαφείς υγειονομικές οδηγίες, ενώ η ευθύνη της εκκλησίας είναι "να οργανώνει την ζωή της χριστιανικής κοινότητας, βάσει της τήρησης των προβλεπομένων μέτρων, αλλά εντός του πλαισίου της πλήρους αυτονομίας της".
Απαντώντας στην ανακοίνωση των επισκόπων, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί τις προσεχείς ημέρες επί "πρωτοκόλλου που θα επιτρέπει στους πιστούς την συμμετοχή στις θρησκευτικές λειτουργίες με όρους μεγίστης ασφάλειας το συντομότερο δυνατόν". Χθες, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων που αφορούν τις κηδείες.
Από τις 4 Μαΐου θα είναι δυνατή η τέλεσή τους παρουσία μέχρι και 15 ατόμων, ει δυνατόν σε εξωτερικό χώρο, και με την τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης.
Στην Κίνα μαθητές λυκείων και κολεγίων επέστρεψαν σήμερα υπό αυστηρά μέτρα προστασίας στα σχολεία τους στις μητροπόλεις του Πεκίνου και της Σανγκάης έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες παρατεταμένων διακοπών λόγω της επιδημίας.
Η Κίνα, η πρώτη χώρα που επλήγη από την Covid-19, έκλεισε τα σχολεία στα τέλη Ιανουαρίου λίγο πριν από το κινεζικό Νέο Ετος και τα μαθήματα διεξάγονταν από τότε διαδικτυακά. Οι αραιοκατοικημένες επαρχίας Τσινγκχάι (βορειοδυτικά) και Γκουιντζού (νοτιοδυτικά) ήταν οι πρώτες που ξεκίνησαν σταδιακά τον Μάρτιο να οργανώνουν την επιστροφή στα σχολεία.
Στο Πεκίνο, μόνο οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επετράπη σήμερα να επιστρέψουν στα σχολεία τους προκειμένου να προετοιμαστούν για το "gaokao", τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τις πιο σημαντικές εξετάσεις της σχολικής εκπαίδευσης για τους Κινέζους.
Στη Σανγκάη, οι μαθητές της τελευταίας τάξης του κολεγίου επέστρεψαν επίσης στα θρανία. Μπορεί η Κίνα να τιθάσευσε την εξάπλωση του ιού, που προκάλεσε επισήμως 4.633 θανάτους στο έδαφός της, όμως η χώρα φοβάται ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων με τα λεγόμενα "εισαγόμενα" κρούσματα, στην πλειονότητά τους Κινέζους που επιστρέφουν στη χώρα. Και ο φόβος του ιού είναι πάντα αισθητός στο Πεκίνο, με καραντίνα 14 ημερών να επιβάλλεται σε όποιον φθάνει στην πόλη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε θερμομέτρηση. Σε πλάνα που μετέδωσε η Ημερησία του Πεκίνου, οι μαθητές λυκείου κάθονται στις τάξεις σε θρανία που απέχουν το ένα από το άλλο. Φοράνε μάσκα στο πρόσωπο.
Στο Μαυροβούνιο στις 4 Μαΐου θα ξεκινήσει, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέψει, η δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών που εφαρμόζονται, λόγω του κορωνοϊού.
Προς το παρόν, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης χαλάρωσης των περιορισμών, επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών σε δημόσιους χώρους για λόγους αναψυχής, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και ατομικής προστασίας.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, εάν η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει υπό έλεγχο, ο εθνικός οργανισμός συντονισμού για την αντιμετώπιση των μεταδοτικών ασθενειών θα δώσει το "πράσινο φως" για την επαναλειτουργία, στις 4 Μαΐου, των καταστημάτων λιανικής (υφάσματα, υποδήματα, τεχνικά είδη, δομικά υλικά, χειροτεχνίες, υπηρεσίες, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, βιβλιοπωλεία, οδοντιατρεία, σχολές οδήγησης, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτου, μουσεία και γκαλερί).
Επίσης, θα επιτραπεί η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς σε δήμους και κοινότητες όπου δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα . Η τρίτη φάση της άρσης των περιορισμών προβλέπεται στις 18 Μαΐου και θα περιλαμβάνει το άνοιγμα εστιατορίων, καφέ, οργανωμένων παραλιών και εμπορικών κέντρων. Η τέταρτη φάση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και περιλαμβάνει την επαναλειτουργία της οδικής, σιδηροδρομικής και πλωτής αστικής και υπεραστικής κυκλοφορίας, με κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Στη Βουλγαρία οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν περίπατο σε πάρκα και δημόσιους κήπους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μετά τη σχετική εντολή του υπουργού Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ, με την οποία καταργήθηκε η προηγούμενη απαγόρευση που ίσχυε λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Ειδικότερα, έγκυες και παιδιά κάτω των 12 ετών που θα συνοδεύονται από τους γονείς τους ή δύο μέλη της οικογένειας μπορούν να κάνουν περίπατο στα πάρκα και τους δημόσιους κήπους, από τις 9:30 έως τις 18:30.
Εκτός αυτού του χρονικού πλαισίου, τα πάρκα και τους δημόσιους κήπους μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να αθληθούν ή είναι ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, απόσταση 2,5 μέτρων) παραμένουν σε ισχύ. Οι πολίτες που κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους, ανοικτούς ή κλειστούς, είναι υποχρεωμένοι να φορούν προστατευτική μάσκα έως τις 13 Μαΐου.
Πενήντα οκτώ νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.348. Ο αριθμός των θυμάτων στη Βουλγαρία ανήλθε σε 56.
Η Νεοζηλανδή Πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της πέτυχε σημαντική νίκη απέναντι στον νέο κορωνοϊό την ώρα που η Νέα Ζηλανδία προχωρά σε άρση ορισμένων περιορισμών.
"Δεν υπάρχει γενικευμένη και μη εντοπισμένη μετάδοση (του ιού) στη Νέα Ζηλανδίας", δήλωσε η Αρντερν. "Κερδίσαμε αυτή τη μάχη", δήλωσε ύστερα από σχεδόν πέντε εβδομάδες περιορισμών. Το επίπεδο συναγερμού στη χώρα είχε αναβαθμιστεί στην ανώτατη βαθμίδα (4).
Από σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) θα μειωθεί κατά μία βαθμίδα. Ορισμένες επιχειρήσεις και κάποια σχολεία θα έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν.
Η Αρντερν θύμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το πότε θα εξαφανιστεί κάθε κίνδυνος μετάδοσης, που θα επιτρέψει μια επιστροφή στην κανονικότητα.
Η Νέα Ζηλανδία έδωσε εντολή στα τέλη Μαρτίου για μέτρα περιορισμού τεσσάρων εβδομάδων, που περιελάμβαναν το κλείσιμο των συνόρων, την υποχρέωση παραμονής στο σπίτι και την αναστολή των δραστηριοτήτων των εμπορικών επιχειρήσεων και των μη απαραίτητων υπηρεσιών. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.122 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 19 θάνατοι.
Το τελευταίο 24ωρο, στη χώρα των πέντε περίπου εκατ. κατοίκων, καταγράφηκε μόνο ένα κρούσμα της Covid-19.
Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ κάλεσε όλους τους κατοίκους της Ολλανδίας να μείνουν σήμερα στο σπίτι, αντί να βγουν στους δρόμους ντυμένοι στα πορτοκαλί, όπως κάνουν κανονικά κατά τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας του Βασιλιά.
"Αυτή θα είναι μια μοναδική Ημέρα του Βασιλιά και κυρίως επειδή ελπίζω ότι θα είναι η πρώτη και τελευταία Ημέρα του Βασιλιά στο σπίτι. Προσπαθήστε να την περάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα", δήλωσε ο βασιλιάς σε τηλεοπτική ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την κατοικία του.
Η Ημέρα του Βασιλιά προσελκύει κανονικά εκατομμύρια ανθρώπους σε εορταστικές εκδηλώσεις στο Αμστερνταμ και σ` όλη την Ολλανδία, ενώ στους δρόμους δημιουργούνται υπαίθριες αγορές και γίνονται συναυλίες.
Φέτος πάντως οι Ολλανδοί είναι αναγκασμένοι να γιορτάσουν στο σπίτι, καθώς όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις έχουν ματαιωθεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση των μολύνσεων από τον κορωνοϊό στη χώρα.
Χθες, Κυριακή, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είχε αυξηθεί στα 37.845 στην Ολλανδία, με 4.475 θανάτους.
Περισσότεροι από 200 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έφθασαν σήμερα στη Νότια Αφρική για να συνδράμουν στον αγώνα τους κατά του κορωνοϊού τις υγειονομικές αρχές της χώρας, η οποία είναι μία από τις δεινότερα πληγείσες περιοχές στην αφρικανική ήπειρο, ανακοίνωσε η προεδρία της Νότιας Αφρικής.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν καταγραφεί πάνω από 4.500 κρούσματα Covid-19 και 87 θάνατοι στη Νότια Αφρική. Στην κουβανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επιδημιολόγοι, ειδικοί στη δημόσια υγεία, γενικοί ιατροί και τεχνικοί ιατρικών μηχανημάτων κι εξοπλισμού, οι οποίοι "θα στηρίξουν τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει στη Νότια Αφρική κατά της εξάπλωσης της Covid-19", αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας .
Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα έχει ανακοινώσει άρση από την 1η Μαΐου των εθνικών μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν στα 57 εκατ. του πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής από τις 27 Μαρτίου.
Παράλληλα, η κυβέρνησή του έχει δρομολογήσει μια ευρεία εκστρατεία διαγνωστικών ελέγχων, κατά την οποία έχουν εξετασθεί ήδη 168.000 άνθρωποι.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις