Τις δικές του προτάσεις για επίσπευση της επαναλειτουργίας της οικονομίας και για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, καταθέτει το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (ΣΟΑΚ).
«Κάθε εβδομάδα καθυστέρησης επανεκκίνησης της οικονομίας, θα μεγεθύνει την οικονομική ύφεση τόσο σε βάθος όσο και σε εύρος και θα μειώσει τις δυνατότητες επιβίωσης ακόμα μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΣΟΑΚ.
Όπως σημειώνει, μετά από την επιτυχημένη διαχείριση φάσης του «lock down», η έμφαση θα πρέπει να περάσει από τις απαγορεύσεις στα μέτρα προστασίας σε κάθε φάση της ιδιωτικής και επαγγελματικής καθημερινότητας.
Επισημαίνει ακόμη την άμεση ανάγκη τόνωσης της ψυχολογίας των πολιτών προκειμένου να αρχίσουν να επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα όσον αφορά την οικονομική και καταναλωτική τους συμπεριφορά, καθώς και την στοχευμένη παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, το ΣΟΑΚ προτείνει τη συγκρότηση ενός ολιστικού οδικού χάρτη (road map) για αντιμετώπιση της κρίσης, που να διαλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός συγκροτημένου εθνικού πλάνου επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας και μεσοπρόθεσμης διαχείρισης της ύφεσης, τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και των υπηρεσιών φροντίδας, καθώς και τη σαφή και ολοκληρωμένη ενημέρωση και καθοδήγηση του κοινού – επαναφορά κλίματος ασφάλειας, αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης.
Παράλληλα, το ΣΟΑΚ προτείνει δράσεις για την ολοκληρωμένη στήριξη επηρεαζόμενων τομέων και συνόλου επιχειρήσεων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όπως συλλογική στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, στοχευμένο σχέδιο κινήτρων για προώθηση εγχώριου τουρισμού, νέα / στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια για κυπριακό τουριστικό προϊόν άλλα μέτρα στήριξης / επιδότησης / παροχής ρευστότητας ή εγγυήσεων και μέτρα για μείωση χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων.
Αναφορικά με την επίσπευση μέτρων για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, το ΣΟΑΚ εισηγείται την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης, την επίσπευση έγκρισης αιτήσεων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, την ανανέωση, βελτίωση ή και εισαγωγή νέων πολεοδομικών κινήτρων, τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυξημένες επιλογές χρηματοδότησης, την επίσπευση λειτουργίας Επενδυτικού Ταμείου, στη βάση και της πρότασης που το ίδιο υπέβαλε παλαιότερα.
Εισηγείται την επίσπευση αδειοδότησης νέων Επενδυτικών Ταμείων, την προώθηση της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), την προώθηση και στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και την επιτάχυνση όλων των επενδυτικών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις