Οι ψηφοφόροι στη Φινλανδία καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες αναμένεται να κερδίσει το κόμμα του Κέντρου (αξιωματική αντιπολίτευση), το οποίο τονίζει ότι επιδιώκει τη ρήξη με την αδράνεια της κυβέρνησης συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς.
Ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο βουλευτής Γιούχα Σιπίλα, 53 ετών, πρώην επιχειρηματίας και νέος πολιτικός. Η λιτή προεκλογική εκστρατεία του έδωσε μια ιδέα για το μελλοντικό ύφος της διακυβέρνησής του: το πρώτιστο για αυτόν είναι να υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές ώστε η χώρα να βγει από την κρίση, έπειτα από τρία χρόνια σε έναν φαύλο κύκλο από την οικονομική ύφεση στις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας, στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων και στην επιδείνωση των δεικτών του κλίματος εμπιστοσύνης των νοικοκυριών.
"Η χώρα μας αξίζει κάτι καλύτερο", έγραψε ο Γιούχα Σιπίλα στον ιστολόγιό του χθες. "Η πολιτική πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη". Το πρώτο ζήτημα για το οποίο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις ο Σιπίλα είναι με ποια κόμματα θα συγκυβερνήσει. Πιθανόν η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε επτά κόμματα, σε μια χώρα όπου οι 200 έδρες της Βουλής κατανέμονται αναλογικά. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι γνωστή πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες.
Με δεδομένο το πόσο σοβαρά είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, "το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα είναι αρκετά δύσκολο να καθοριστεί", προβλέπει ο Γιουχάνα Αουνεσλουόμα, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
Πέραν του κόμματος του Κέντρου, το οποίο συγκεντρώνει περίπου το 24% των προθέσεων ψήφου και αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση, τρία κόμματα θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση, καθώς τα ποσοστά του καθενός κυμαίνονταν από 14 ως 17% κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πρόκειται για τους Συντηρητικούς του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, τους Σοσιαλδημοκράτες του υπουργού Οικονομικών Άντι Ρίνε και τους Φινλανδούς (πρώην Αληθινούς Φινλανδούς) του Τίμο Σόινι, ένα δεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.
Ενόψει της ψηφοφορίας πάντως, ο Σιπίλα δεν αποκάλυψε τις προτιμήσεις του όσον αφορά τους μελλοντικούς κυβερνητικούς του εταίρους. Επέμεινε ότι αυτό που προέχει είναι η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει τα σχέδιά της. "Χρειαζόμαστε νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις και νέες θέσεις απασχόλησης σε όλη την Φινλανδία. Χρειαζόμαστε θαρραλέες λύσεις, ηγέτες συγκεντρωμένους στο στόχο τους", τόνισε ο Σιπίλα.
Ο στόχος του είναι να δημιουργηθούν 200.000 θέσεις απασχόλησης μέσα σε 10 χρόνια, καθώς η ανεργία στη Φινλανδία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2003, στο 9,2%. Η ψήφος των Φινλανδών θα έχει σημαντική επίδραση στην πολιτική της χώρας έναντι της Ευρώπης, με τους Συντηρητικούς να είναι το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα και τους Φινλανδούς να τηρούν την πιο επιθετική στάση έναντι των Βρυξελλών και των παρεμβάσεων της ΕΕ.
"Η ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι μια καταστροφή", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Σόινι, ένας δεξιός λαϊκιστής πολιτικός ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στη φιλελεύθερη ιδεολογία, όπως λέει, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ και να υποτιμήσει τη δραχμή, για να στήσει ξανά την οικονομία της στα πόδια της και πιθανόν να επανενταχθεί αργότερα" στο ενιαίο νόμισμα, υποστήριξε ακόμη.
Ο Στουμπ, πρωθυπουργός της Φινλανδίας από τον Ιούνιο, ευελπιστεί να προσελκύσει αντίθετα τις ψήφους των πολιτών που θέλουν η χώρα να ολοκληρωθεί ακόμη πιο στενά, προσεγγίζοντας το σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, ή ακόμη και να ενταχθεί στο NATO, του οποίου η Φινλανδία δεν είναι μέλος.
Για την ασφάλεια της χώρας, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσία, "το σημαντικότερο είναι ότι δεν αποκλείουμε μια εισδοχή στο NATO κατά τη διάρκεια της θητείας της επόμενης κυβέρνησης", έγραψε ο Στουμπ, υποστηρίζοντας μια άποψη που είναι πάντως μειοψηφική στη χώρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που δημοσίευσε η εφημερίδα Iisalmen Sanomat, οι Συντηρητικοί έχουν ένα προβάδισμα μερικών δεκαδικών στην κούρσα για τη δεύτερη θέση. Η συμμετοχή αναμένεται να είναι αυξημένη. Στη διαδικασία της εκ των προτέρων ψηφοφορίας, από την 8η ως την 14η Απριλίου, προσήλθε το 31,9% των εγγεγραμμένων, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 0,7% από το 2011.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις