ΚΥΠΡΟΣ: Πότε ανοίγουν καταστήματα, καφέ, σχολεία και πότε επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και η πρόσβαση σε παραλίες

ΚΥΠΡΟΣ: Πότε ανοίγουν καταστήματα, καφέ, σχολεία και πότε επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και η πρόσβαση σε παραλίες

Από τις 4 Μαΐου γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα εξόδου από τα καταφύγια μας ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης 29/4 ο Νίκος Αναστασιάδης

Όπως σημείωσε «αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη ευθύνη. Οφείλουμε όλοι με τη συμπεριφορά μας να προστατεύσουμε, πέραν από τον εαυτό μας, τους αγαπημένους, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους συμπολίτες μας».

Διαβάστε πιο κάτω συνοπτικά τους βασικούς άξονες της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων

Από τις 4 Μαΐου επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Νοείται ότι η λειτουργία των καταστημάτων θα διέπεται  από τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας όπως θα καθοριστούν από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Παράλληλα, επαναλειτουργεί και ο κατασκευαστικός τομέας, μαζί με όλες τις παρεμφερείς επιχειρήσεις που εξυπηρετούν λειτουργικά τον τομέα.

Αυξάνονται και τα sms για τις διακινήσεις των πολιτών σε 3. Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση νυχτερινών μετακινήσεων, αν και μεταφέρθηκε η απαγόρευση στις 10 το βράδυ, αντί για 9.

Επίσης επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια, πάντοτε υπό τους όρους που θα περιλαμβάνουν οι σχετικές οδηγίες του Υπουργού Υγείας. Στη 1η φάση (4 Μαΐου) περιλαμβάνεται και το άνοιγμα ταξιδιωτικών γραφείων

Στις σχολικές μονάδες από τις 11 Μαΐου επιστέφουν οι τελειόφοιτοι ενώ μέχρι της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων θα συνεχίσει η τηλεκπαίδευση.

Από την 21η Μαΐου επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής ενώ αίρονται όλοι ανεξαρτήτως οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

Επίσης επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης (καφέ, εστιατόρια κτλ) μόνο για εξωτερικούς χώρους, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων που θα εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας.

Στην 2η φάση 21/5 εμπίπτουν και τα πρακτορεία στοιχημάτων.

Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται η λειτουργία και πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες, ενώ θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει.                                              

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Αν όλοι συμπεριφερθούμε με αίσθημα ευθύνης και επιδείξουμε την ίδια συνέπεια και σύνεση, δεν έχω αμφιβολία πως θα τα καταφέρουμε, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Στήνουν το τραπέζι για την πενταμερή: Με συγκεκριμένες προτάσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Γενεύη - Είδε και απήλθε η Ντι Κάρλο

Στήνουν το τραπέζι για την πενταμερή: Με συγκεκριμένες προτάσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Γενεύη - Είδε και απήλθε η Ντι Κάρλο

Υπό τον φόβο ενός αδιεξόδου, αλλά και των γνωστών θέσεων που αναμένεται να επαναλάβει η τουρκική πλευρά στην πενταμερή διάσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέθεσε ενώπιον της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο συγκεκριμένες ιδέες, οι οποίες πρώτο, θα υποβοηθήσουν τη διαδικασία κατά την πενταμερή διάσκεψη χωρίς να υπάρξει αδιέξοδο και δεύτερο, θα απομακρύνουν τον κίνδυνο, να μπει στο τραπέζι η θέση Τατάρ, για λύση δύο κρατών. Υποδεχόμενος την κα. Ντι Κάρλο το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως το status quo δεν μπορεί να αποτελέσει  τη λύση του κυπριακού και όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση επιδεινώνεται.

BEST OF TOTHEMAONLINE