Και μετά τις 4 Μαΐου η μάσκα θα είναι μέρος της καθημερινότητας μας, είπε ο Καθ. Καραγιάννης.
Η μάσκα θα είναι μέρος της καθημερινότητας μας και μετά από τις 4 Μαΐου, που θα αρχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα περιορισμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος είπε πως θα αποτελεί προστατευτικό όπλο για την προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων, από τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι από την προσεχή Δευτέρα η χρήση της μάσκα επιβάλλεται για όλους τους εργαζόμενους, που θα αρχίσουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους, καθώς και σε όλους τους πελάτες, με σκοπό τη μη διασπορά του ιού.
Ως ειδικός, και ασχέτως σε ποιες συστάσεις θα προβεί η κυβέρνηση επί του θέματος, ο κ. Καραγιάννης τονίζει πως ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να φοράει μάσκες για αρκετό διάστημα, ώστε να υπάρξει φραγμός στη μετάδοση του ιού.
Κρίσιμες οι επόμενες 2 εβδομάδες
«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες από την άποψη ότι πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια να μη υπάρξει διασπορά του ιού», επανέλαβε ο Καθηγητής Καραγιάννης.
Σε σχέση με το αν η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και αν θα υπάρξει πρόστιμο σε όσους δεν τηρούν τις συστάσεις της κυβέρνησης, είπε ότι από την επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας δεν έχει θιγεί κάτι τέτοιο, για να σημειώσει ότι αν θα ληφθεί τέτοια απόφαση θα είναι από την εκτελεστική εξουσία, η οποία θα προβεί σε ανακοινώσεις αργότερα.
Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η σύσταση της επιστημονικής ομάδας είναι να φοριούνται μάσκες στους κλειστούς χώρους και στις διακινήσεις στους κλειστούς χώρους από πολίτες, καθώς επίσης από άτομα σε γραφεία, όταν είναι περισσότεροι του ενός.
«Σε πεζοδρόμια δεν είναι τόσο επιτακτικό. Αλλά όταν στέκονται στη γραμμή ή όταν περιμένουν να εξυπηρετηθούν σε καταστήματα πρέπει να κρατούν τα δύο μέτρα απόσταση και να φορούν τη μάσκα», είπε.
Τί είδους μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούμε
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η ενδεδειγμένη μάσκα που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι η απλή χειρουργική μάσκα μίας χρήσεως.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν υπάρχει δυνατότητα μπορούμε να χρησιμοποιούμε και ρούχινες μάσκες που πλένονται, σιδερώνονται και επαναχρησιμοποιούνται, για να μην υπάρχει και ρύπανση περιβάλλοντος.
Ανέφερε ότι ενδεχομένως κάποια φαρμακεία να προμηθευτούν τέτοιες μάσκες και να τις παρέχουν.
9 εκατομμύρια μάσκες
Εξάλλου, σημείωσε ότι υπάρχουν αποθέματα μασκών και ότι το κράτος παρέλαβε 9 εκατομμύρια μάσκες, όπως τους έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις οποίες θα διαθέσουν σε εργοδότες.
Ερωτηθείς για πόσο διάστημα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, είπε πως αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αφού δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πως θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Εάν και εφόσον βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, δηλαδή αν δεν βλέπουμε κρούσματα μετά από ένα χρονικό διάστημα και μετά, δεν είναι ανάγκη να φοριέται η μάσκα. Δεν μπορούμε όμως να προβλέψουμε τώρα», είπε.
«Εύχομαι μέχρι την Κυριακή να δούμε μηδέν», είπε
Όπως σημείωσε «μέχρι στιγμής πάμε καλά και επανήλθαμε πίσω στους μονοψήφιους αριθμούς», για να εκφράσει την ελπίδα μέχρι την Κυριακή να μην καταγραφεί κανένα κρούσμα στην Κύπρο.
Συνέστησε , ωστόσο, την προσοχή του κόσμου, τονίζοντας πως «οτιδήποτε και να συμβαίνει -και μηδέν να είναι τα κρούσματα- ίσως να υπάρχουν άλλα εκεί έξω που δεν έχουν ανιχνευθεί».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις