Είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση του αεροπορικού τομέα στην Κύπρο για τη συνδεσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων (FSF MED) Χρίστος Πέτρου.
Κάλεσε παράλληλα τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να εξετάσουν και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κυπριακού αερομεταφορέα, ακόμη και με τη συμμετοχή του κράτους, αλλά όχι στη βάση αποτυχημένων μοντέλων του παρελθόντος.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις επιπτώσεις στον τομέα των αερομεταφορών παγκοσμίως από την πανδημία του κορωνοϊου, ο κ. Πέτρου είπε ότι ο τομέας «ίσως είναι αυτός που υπέστη τις πλέον άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις από την πανδημία», σημειώνοντας ότι η αεροπορική κίνηση τους μήνες Μάρτη και Απρίλη έχει μειωθεί πέραν του 90% σε σύγκριση με το 2019.
«Ως αποτέλεσμα, όλοι οι συντελεστές του τομέα, δηλαδή αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, πάροχοι υπηρεσιών ασφάλειας, προμηθευτές καυσίμων, επίγειες υπηρεσίες κ.α, έχουν υποστεί ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε.
Για παράδειγμα, ο κ. Πέτρου είπε ότι γύρω στις 18.000 αεροσκάφη είναι καθηλωμένα και εκατοντάδες θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί και αναμένεται ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει όχι μόνο αυτή την χρονιά αλλά και το 2021.
Όπως είναι γνωστό, κάποιες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη κλείσει ή είναι στα πρόθυρα πτώχευσης, πρόσθεσε.
Επικαλούμενος την ΙΑΤΑ και άλλους ειδικούς, ο Διευθυντής του FSF MED είπε ότι «ο χάρτης στις αερομεταφορές θα αλλάξει πολύ μετά την πανδημία, όχι μόνο στην οικονομική και επιχειρησιακή κατάσταση των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων, αλλά και με τον τρόπο που θα διεξάγεται το αεροπορικό ταξίδι».
Είναι πλέον φανερό και παραδεκτό από όλους ότι η επιβίωση των αεροπορικών εταιρειών, μεγάλων και μικρών, θα εξαρτηθεί από τη στήριξη που θα προσφέρουν οι Κυβερνήσεις των κρατών, υπογράμμισε.
Ήδη οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και άλλοι, όπως ανέφερε, «δεσμεύτηκαν να προσφέρουν δισεκατομμύρια χορηγιών και εγγυημένων δανείων στους εθνικούς αερομεταφορείς τους. Το ίδιο δεσμεύτηκε να εξετάσει και η ΕΕ».
Δημιουργία νέου κυπριακού αερομεταφορέα με συμμετοχή κράτους
Ο κ. Πέτρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η παρούσα και η μελλοντική κατάσταση, αναπόφευκτα επηρεάζει και την Κύπρο, ακόμη και σε μεγαλύτερο βαθμό, αφού ως νησί, η οικονομία του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όπως είπε, και χωρίς να έχει αξιόλογο τοπικό αερομεταφορέα να ικανοποιήσει τις ανάγκες της, ειδικά σε περιόδους κρίσης, στηρίζει τη συνδεσιμότητά της από τις αποφάσεις ξένων αεροπορικών εταιρειών κυρίως χαμηλού κόστους.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «δεν είναι βέβαιο αν οι αεροπορικές εταιρείες που παραδοσιακά μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών στην Κύπρο θα επιβιώσουν και αν στα αναθεωρημένα προγράμματα τους λόγω μείωσης του στόλου τους, θα περιλαμβάνεται και η Κύπρος».
«Πιστεύουμε ότι πολύ ορθά ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος έθεσε αυτές τις προκλήσεις ενώπιον του χθεσινού Συμβουλίου Μεταφορών της ΕΕ και ζήτησε την οικονομική βοήθεια για αντιμετώπιση τους», πρόσθεσε.
Αν και θα πρέπει να αναμένεται κάποια βοήθεια από την ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, «εν τούτοις το Κράτος θα πρέπει να καταρτίσει δικό του στρατηγικό σχεδιασμό για ενδυνάμωση του τομέα των αερομεταφορών στην Κύπρο, για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης στις αερομεταφορές από την πανδημία, η οποία όπως είναι γενικά παραδεκτό θα συνεχίσει για αρκετό καιρό, αλλά και για την αντιμετώπιση άλλων μελλοντικών κρίσεων, αφού ως νησί σε μια πολυτάραχη περιοχή και με το εθνικό πρόβλημα η Κύπρος είναι επιρρεπής στις κρίσεις».
Ανέφερε ότι η ενδυνάμωση και στήριξη του τομέα των αερομεταφορών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και να επικεντρωθεί στις αεροπορικές εταιρείες, στα αεροδρόμια, στις υπηρεσίες ασφάλειας αεροδρομίων, στις επίγειες υπηρεσίες διαχείρισης και στους προμηθευτές καυσίμων.
Επί του προκειμένου, ο Διευθυντής του FSF MED τόνισε πως «ο πλέον αποτελεσματικός και μόνιμος τρόπος αντιμετώπισης κρίσεων όπως την παρούσα αλλά και μελλοντικών, είναι η δημιουργία ενός αξιόλογου σε μέγεθος και ποιότητα τοπικού αερομεταφορέα, όχι στη βάση αποτυχημένων μοντέλων του παρελθόντος», όπως υπογράμμισε, «αλλά στα πρότυπα των βέλτιστων πρακτικών και πετυχημένων αεροπορικών εταιρειών».
Τέτοιος αερομεταφορέας, συνέχισε, «όχι μόνο θα έλυνε το πρόβλημα της συνδεσιμότητας αλλά και θα δημιουργούσε και εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα συνέβαλλε σημαντικά στη στήριξη του ΑΕΠ της Κύπρου».
Ανέφερε, ωστόσο, ότι είναι κατανοητό ότι με την αβεβαιότητα που υπάρχει τώρα στις αερομεταφορές είναι απίθανο να εξευρεθεί επενδυτής από τον ιδιωτικό τομέα.
Για αυτό χρειάζεται η ενθάρρυνση, ακόμη και η συμμετοχή του Κράτους σε τέτοιο εγχείρημα, σε συνεργασία ακόμη και με υφιστάμενες επιτυχημένες εταιρείες, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, η παρούσα συγκυρία παρουσιάζει «αρκετά πλεονεκτήματα όπως το γεγονός ότι η υπάρχουν χιλιάδες καθηλωμένα αεροσκάφη, τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά και επομένως οι τιμές αγοράς η ενοικίασης τους θα είναι πολύ χαμηλές, ως επίσης και το γεγονός ότι οι αυστηροί κανονισμοί της ΕΕ για κρατική στήριξη , ανταγωνισμό κ.λπ , έχουν αρθεί προσωρινά και είναι πιο ευέλικτοι».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις