Μεταξύ των πολιτών 7 χωρών, που ερωτήθηκαν από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό ενός γαλλικού κέντρου πολιτικών ερευνών, του Cevipof, και άλλων διεθνών εταίρων τους, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Ιταλοί είναι εκείνοι που βάζουν τον χαμηλότερο βαθμό στους ηγέτες τους και εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι.
Ο ηγέτης με τον χειρότερο βαθμό είναι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι ενέργειες του οποίου δεν ικανοποιούν το 42% των συμπολιτών του και βαθμολογείται με 4,1 (με τη βαθμολογία από το 0 έως το 10). Στον αντίποδα, η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν που βαθμολογείται με 7,8 με ποσοστό μόλις 7% των πολιτών να δηλώνει μη ικανοποιημένο από την ανταπόκρισή της στην κρίση.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς την ακολουθεί με βαθμολογία 6,8 (11% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις ενέργειές του) και κατόπιν η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με βαθμολογία 6 (σε ποσοστό 20% οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις ενέργειές της).
Βαθμολογίες κάτω του 6 συγκεντρώνουν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (5,6), ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (5,5), αλλά και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν (5,2). Στη Γαλλία, η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών (62%), έναντι 9% στη Νέα Ζηλανδία.
Στην Ιταλία, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, στη Βρετανία το 39%, στη Σουηδία, μια χώρα που αποφάσισε να μην επιβάλει καραντίνα, το 30% και στη Γερμανία το 26%. Στο ερώτημα εάν η κυβέρνησή τους διαχειρίστηκε καλύτερα την κρίση από την πλειονότητα άλλων χωρών, το 43% των Γάλλων λέει όχι (3% στη Νέα Ζηλανδία), το 12% συμφωνεί (85% στη Νέα Ζηλανδία).
Το ποσοστό απαισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας τους είναι αντιστρόφως ανάλογο με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στους ηγέτες της: το 43% στη Γαλλία δηλώνει απαισιόδοξο (12% δηλώνει αισιόδοξο), το 6% των ερωτηθέντων στη Νέα Ζηλανδία εκφράζει απαισιοδοξία. Στην Ιταλία το 34%, στη Βρετανία το 29%, στη Σουηδία το 21%, στη Γερμανία το 19%, στην Αυστρία το 13%.
Όμως, όποιο κι αν είναι το επίπεδο αισιοδοξίας, παντού, οι ερωτηθέντες εκτιμούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας θα είναι σοβαρές για την υγεία όπως και για την οικονομία.
Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Αυστριακοί ερωτήθηκαν επίσης για τον βαθμό ικανοποίησης που βάζουν στον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε την κρίση. Ακόμα και στη Γερμανία όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που νιώθουν ικανοποιημένοι (25%), η βαθμολογία της ΕΕ από το 0 έως το 10 ανέρχεται σε 4,8. Πέφτει στο 3,2 στην Ιταλία, τη χώρα με την αυστηρότερη άποψη για την ΕΕ (8% δηλώνουν ικανοποιημένοι, 51% δυσαρεστημένοι).
Οι έρευνες διεξήχθηκαν σε επτά χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Αυστρία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία) το διάστημα 16-24 Απριλίου σε αντιπροσωπευτικά δείγματα των πληθυσμών, σε περίπου 1000 ανθρώπους ή περισσότερους σε κάθε χώρα, οι οποίοι ερωτήθηκαν διαδικτυακά μέσω του Access Panel της Ipsos.
Οι πιο πληγείσες χώρες από τον κορωνοϊό κρίνουν αυστηρά τους ηγέτες τους, σύμφωνα με έρευνα

Οι πολίτες των πλέον πληγεισών από την πανδημία της νόσου Covid-19 χωρών είναι σε γενικές γραμμές οι πιο απαισιόδοξοι και οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους έναντι της υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας που δημοσιεύτηκε σήμερα Σάββατο 2/5
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εικόνες που προκαλούν αντιδράσεις στους δρόμους της Κύπρου - «Καμαρώστε τους!»
Θλίψη για τον θάνατο 52χρονου στην Κύπρο - «Το λεωφορείο πέρασε για να σε πάρει, όμως δεν κατέβηκες…» - Δείτε φωτογραφία
Ανείπωτη τραγωδία: Πήγε για μανιτάρια και δεν επέστρεψε ποτέ - Νεκρή 75χρονη, στη δημοσιότητα τα στοιχεία της
VIDEO - Τρόμος στον αέρα: Η προσγείωση που παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία - Αεροπλάνο πάλευε με τους ανέμους
VIDEO - First Dates: Η 27χρονη Κύπρια βρήκε τον έρωτα - Η απρόσμενη κίνηση του 32χρονου στο ραντεβού τους
Απίστευτες σκηνές: «Κάηκε» η Λευκωσία για τα 100 χρόνια του ΑΠΟΕΛ - Βίντεο από το εντυπωσιακό pyro show

