Η υγεία του εντέρου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας υγεία, όπως έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες.
Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εντερικού μικροβιώματος και της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Η φλεγμονή που προκαλεί στον οργανισμό το άγχος ή η κακή διατροφή –ή και τα δύο- μπορεί να συμβάλλει σε αλλαγές στον εγκέφαλο και την πρόκληση ασθενειών.
Με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές και παθήσεις –της κατάθλιψης συμπεριλαμβανομένης- πιθανόν προέρχονται από κάποια «υποκείμενη ευαισθησία» στον εγκέφαλο, γενετική ή βιωματική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την πλειοψηφία των ασθενών, η κατάθλιψη ξεκινά από τον εγκέφαλο.
Στην συνέχεια μπορεί να προκαλέσει μια οξεία αντίδραση στρες με αύξηση των σχετικών ορμονών, όπως η κορτιζόλη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονή που επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα. Τα μικρόβια αυτά παράγουν απόβλητα μεταβολικών διεργασιών του εντέρου που επιστρέφουν στον εγκέφαλο μέσω του αίματος ή των νεύρων και ενισχύουν ή επιδεινώνουν την αρχική κατάθλιψη.
Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ υγείας του εντέρου και διάθεσης. Το παρήγορο είναι ότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η αλλαγή της διατροφής μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Στη διάρκεια σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε φέτος, οι ερευνητές χώρισαν 67 άτομα με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα άλλαξε τη διατροφή της και ακολούθησε μεσογειακή δίαιτα για την καταπολέμηση της φλεγμονής, ενώ η άλλη συνέχισε τη συνήθη διατροφή τους.
Μετά από 12 εβδομάδες, το 32% όσων ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου, όπου παρατηρήθηκε μείωση μόλις στο 8%.
Τι πρέπει να τρώτε
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τροφές πλούσιες σε φυσικά προβιοτικά, όπως το τουρσί, ωφελούν την υγεία του εντέρου, δεν υπάρχουν όμως αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών κάνουν τη διαφορά.
Υπάρχουν ωστόσο αρκετές επιστημονικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας πλούσιας σε μη επεξεργασμένα προϊόντα και λαχανικά όλων των χρωμάτων, αλλά φτωχής σε ζάχαρη και λιπαρά ζωικής προέλευσης. Η μεσογειακή διατροφή έχει πολλά συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως το ελαιόλαδο και τα καρύδια. Φιλικά βακτήρια για το έντερο έχουν επίσης οι τροφές που δεν διασπώνται εύκολα, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες (όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης). Ο
ι ειδικοί προτείνουν τη διατροφή «ουράνιο τόξο» των υγιεινών τροφίμων, δηλαδή φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων (καρότα, γλυκοπατάτες, μούρα) που περιέχουν διαφορετικά είδη καλών βακτηρίων και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Έτσι βελτιώνετε την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου αλλά και τη διάθεσή σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις