Προγραμματίζονται ξανά τα ραντεβού που χάθηκαν και όσα είναι μετά τις 4 Μάϊου, αναφέρει ο Χαριλάου.
Αυτή την περίοδο προγραμματίζονται τα ραντεβού των ασθενών τα οποία έχουν χαθεί κατά την περίοδο που τέθηκαν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα, πριν από περίπου ενάμισι μήνα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και τα προγραμματισμένα ραντεβού για μετά τις 4 Μαΐου, ημερομηνία που τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Ως αποτέλεσμα του προγραμματισμού των ραντεβού που χάθηκαν, «θα επαναπρογραμματιστούν» σε μεταγενέστερο στάδιο και τα ραντεβού που ήταν προγραμματισμένα για μετά τις 4 Μαΐου, ανέφερε ο κ. Χαριλάου, ο οποίος σημείωσε ότι θα ενημερωθεί ο κάθε ασθενής για το νέο ραντεβού του.
«Αφού πηγαίνουμε πίσω σχεδόν δύο μήνες τότε επαναπρογραμματίζονται» και αυτά τα ραντεβού καθώς δεν μπορεί να υπάρξει διπλάσιος αριθμός ασθενών στα ιατρεία, όπως είπε, τη στιγμή μάλιστα που επιβάλλεται να υπάρξει μικρότερος αριθμός επισκέψεων από ό,τι προηγουμένως, λόγω των μέτρων για αποφυγή συνωστισμού ασθενών.
Ανέφερε ότι κάθε ασθενής έχει επιλογή εφόσον η εξωνοσοκομειακή είναι μέσα στο ΓεΣΥ να επιλέξει και ιατρό από τον ιδιωτικό τομέα για αποφυγή της λίστας αναμονής, αλλά είναι λογικό, όπως είπε, πως λόγω της κατάστασης θα υπάρχει λίστα αναμονής και στον ιδιωτικό τομέα.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Χαριλάου τόνισε πως «εκείνος που έχει οποιαδήποτε συμπτώματα τα οποία απειλούν ή θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του πρέπει να πηγαίνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ιατρική βοήθεια ή να τηλεφωνά στον προσωπικό του ιατρό για να λάβει σχετική συμβουλή».
Πρόσθεσε ότι «στις Πρώτες Βοήθειες αν κρίνουν ότι είναι επείγον το περιστατικό θα καλέσουν την ειδικότητα που πρέπει για να εξετάσει τον ασθενή».
«Κανένας δεν πρέπει αφήνει να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του γιατί στο τέλος της ημέρας μπορεί να υπάρξουν και επιπλοκές», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τη διεξαγωγή χειρουργείων και προγραμματισμένων εισαγωγών, ο κ. Χαριλάου, αφού σημείωσε τα επείγοντα χειρουργεία δεν είχαν σταματήσει, είπε ότι αυτή την περίοδο προγραμματίζονται τα μη επείγοντα χειρουργεία τα οποία αναμένεται να αρχίσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Ανέφερε πριν το χειρουργείο, θα πρέπει πρώτα να γίνει στον ασθενή τεστ για κορωνοϊό και να περιμένει να βγει το αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να είναι αρνητικό για να γίνει το χειρουργείο.
Χαμηλή η πληρότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων
Εξάλλου, ο κ. Χαριλάου είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα πρέπει η πληρότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων να είναι μέχρι 60%, προσθέτοντας ότι «οι δυνατότητες ενός νοσηλευτηρίου μειώνονται καθώς από την μια κάνεις εισαγωγές επείγοντα περιστατικά και από την άλλη έχει να κάνεις και χειρουργεία».
Ανέφερε ότι σήμερα η πληρότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι χαμηλή «και τέτοια για να μπορούμε να διαχειριστούμε και περιστατικά COVID – 19».
«Η άσκηση που κάναμε είναι να διαχειριζόμαστε περιστατικά COVID – 19, επείγοντα και χειρουργεία ρουτίνας για μη επείγοντα περιστατικά», σημείωσε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις