ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε πότε θα γίνεται διαγραφή χρεών - Αναλυτικά οι πρόνοιες του πλαισίου αφερεγγυότητας

Διαβάστε πότε θα γίνεται διαγραφή χρεών - Αναλυτικά οι πρόνοιες του πλαισίου αφερεγγυότητας

Δαιδαλώδεις διαδικασίες για χειρισμό των €28 δισ. προβληματικών δανείων που έχουν συσσωρευτεί στο τραπεζικό σύστημα, προνοούν τα πέντε νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας που ψήφισε το Σαββάτο η βουλή.

Τα νομοσχέδια καθορίζουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης βιώσιμων δανειοληπτών και χρεοκοπίας αυτών, των οποίων τα δάνεια θα κριθούν ως μη βιώσιμα. Υπάρχουν επίσης πρόνοιες για διαγραφή χρεών. 

Σε πολλά σημεία των διαδικασιών εμπλέκονται τα δικαστήρια, ενώ νέοι δρώντες στο σύστημα θα είναι οι σύμβουλοι αφερεγγυότητας, που θα μεσολαβούν μεταξύ πιστωτών και χρεωστών. 

Σημείωμα του ελεγκτικού οίκου KPMG καταγράφει με λεπτομέρεια τις πρόνοιες των πέντε νομοσχεδίων, που είναι τα εξής: 

1. Ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμος του 2015. 

2. Ο περί Πτώχευσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015. 

3. Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015, αναφορικά με τις εκκαθαρίσεις εταιρειών. 

4. Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015, αναφορικά με τον μηχανισμό για την αναδιάρθρωση χρέους εταιρειών. 

5. Ο περί Συμβούλων Αφερεγγυότητας Νόμος του 2015 και σχετικοί Κανονισμοί. 

Σύμφωνα με το σημείωμα, τα πρώτα δύο νομοσχέδια αφορούν διαδικασίες σχετικές με φυσικά πρόσωπα, ενώ το τρίτο και τέταρτο νομοσχέδιο αφορούν διαδικασίες για νομικά πρόσωπα. Το πέμπτο είναι για τους συμβούλους αφερεγγυότητας. 

Η εφαρμογή των νόμων αρχίζει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών που ψηφίστηκαν και τη δημοσίευση τους στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. 

1. Ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμος 

Ο εν λόγω νόμος θεσπίζει δύο νέους μηχανισμούς σχετικά με οφειλές φυσικών προσώπων: 

α) Τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναδιάρθρωση του χρέους φυσικών προσώπων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των πιστωτών και να διατηρηθεί, όπου είναι εφικτό, η κύρια κατοικία, και 

β) τον μηχανισμό απαλλαγής οφειλών, όπου μέσω σχετικών δικαστικών διαταγμάτων, χρεώστες οι οποίοι δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα ούτε ουσιαστικά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή του χρέους τους, θα απαλλάσσονται από χρέος ύψους μέχρι €25.000. 

α) Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής 

i. Συναινετικό Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής 

Ο νόμος προνοεί μία διαδικασία όπου ο χρεώστης απευθύνεται σε ένα σύμβουλο αφερεγγυότητας, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του χρεώστη, καθώς και άλλα σχετικά στοιχεία, ετοιμάζει κατάλληλο σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους του. Εάν η υπηρεσία αφερεγγυότητας συμφωνήσει ότι ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που προνοεί η νομοθεσία, υποβάλλει αίτηση στο δικαστήριο για έκδοση προστατευτικού διατάγματος. Το προστατευτικό διάταγμα γίνεται για σκοπούς προστασίας του χρεώστη από οποιεσδήποτε ενέργειες των πιστωτών εναντίον του, ισχύει για περίοδο 95 ημερών, ενώ υπό ορισμένες προϋποθέσεις δύναται να επεκταθεί. 

Ο σύμβουλος αφερεγγυότητας ετοιμάζει και υποβάλλει, με τη σύμφωνη γνώμη του χρεώστη, προς τους πιστωτές για ψήφιση το σχέδιο αποπληρωμής που προνοεί την αναδιάρθρωση των χρεών του χρεώστη («Συναινετικό Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής»). Σε περίπτωση που οι πιστωτές συμφωνήσουν, με ειδική πλειοψηφία, τίθεται σε ισχύ κατόπιν έγκρισης από το δικαστήριο και εκδίκασης τυχόν ενστάσεων που υποβληθούν από πιστωτές που δεν συμφώνησαν με το σχέδιο. 

Τα κυριότερα κριτήρια επιλεξιμότητας για υποβολή Συναινετικού Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωμής, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όπως ο οφειλέτης είναι αφερέγγυος, δηλαδή ότι αδυνατεί να αποπληρώσει όλα τα χρέη του, και ότι έχει συγκατατεθεί σε επιβεβαίωση των οικονομικών του στοιχείων από το σύμβουλο αφερεγγυότητας. Χρεώστης. Επίσης, χρεώστης δεν είναι επιλέξιμος όταν πέραν του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των χρεών του, άλλων από των εξαιρετέων χρεών, έχουν δημιουργηθεί κατά τους τελευταίους έξι μήνες που προηγούνται της αίτησης του για έκδοση προστατευτικού διατάγματος. 

Το σχέδιο δεν μπορεί να προνοεί για πληρωμές οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα ο χρεώστης να στερείται των λογικών εξόδων διαβίωσης (εκτός αν ο ίδιος το επιλέξει), το ύψος των οποίων καθορίζεται βάσει κατευθυντήριων γραμμών. Επίσης, οι όροι του σχεδίου αποπληρωμής πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρήσουν τους πιστωτές στην ίδια ή σε καλύτερη θέση από αυτήν στην οποία θα ήταν, εάν η περιουσία του χρεώστη διατίθετο σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Πτώχευσης Νόμου, εξαιρουμένων των περιουσιακών στοιχειών που δεν διατίθενται, και τηρουμένης της σειράς προτεραιότητας των χρεών, εκτός εάν ληφθεί η συγκατάθεση του πιστωτή για αποδοχή διαφορετικού αποτελέσματος. 

Επισημαίνεται ότι, όπου αυτό είναι εφικτό, το σχέδιο αποπληρωμής που καταρτίζει ο σύμβουλος διαφυλάσσει τη κύρια κατοικία του χρεώστη. 

ii. Μη Συναινετικό Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής 

Σε περίπτωση που το σχέδιο απορριφθεί από τη συνέλευση πιστωτών, αλλά ο σύμβουλος κρίνει ότι ο χρεώστης ικανοποιεί τα κριτήρια που καθορίζονται στη νομοθεσία, τότε ο χρεώστης μπορεί να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος με το οποίο να επιβάλλεται το σχέδιο σε όλους τους πιστωτές. Σημειώνεται ότι το μέρος του νόμου που στην επιβολή Μη Συναινετικού Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωμής θα ισχύει για τρία χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης του. 

Τα κυριότερα κριτήρια αφορούν στα ακόλουθα: 

• Το συνολικό υπόλοιπο των χρεών του (περιλ. εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων οφειλών) δεν ξεπερνά τις €350.000. 

• Τουλάχιστον ένας από τους πιστωτές του είναι εξασφαλισμένος πιστωτής και έχει εξασφάλιση επί την κύρια κατοικία του χρεώστη, η οποία βρίσκεται στη Δημοκρατία και έχει αγοραία αξία μέχρι €300.000. 

• Τη συνολική αξία των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων του χρεώστη, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας του, δεν υπερβαίνει τις €250.000. 

• Ο χρεώστης αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του λόγω χειροτέρευσης της οικονομικής του κατάστασης ως αποτέλεσμα γεγονότων ή καταστάσεων εκτός του ελέγχου του και είχαν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική μείωση του εισοδήματος του κατά τουλάχιστον 25%. 

Το δικαστήριο για να αποφασίσει την επιβολή του σχεδίου («Μη Συναινετικό Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής»), θα πρέπει να ικανοποιούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Το κύριο αποτέλεσμα εφαρμογής σχεδίου αποπληρωμής, είτε κατόπιν αποδοχής του από τους πιστωτές, είτε κατόπιν επιβολής του από το δικαστήριο, αφορά στο ότι καθίσταται νομικά δεσμευτικό τόσο για τον χρεώστη όσο και τους πιστωτές. Όταν ο χρεώστης έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που προνοούνται στο σχέδιο, ο χρεώστης απαλλάσσεται από ανεξασφάλιστα χρέη, τα οποία δεν έχουν αποπληρωθεί μέσω του σχεδίου αποπληρωμής. Ο χρεώστης εξασφαλισμένου χρέους που αποτελεί το αντικείμενο σχεδίου, δεν απαλλάσσεται από εξασφαλισμένα χρέη τα οποία καλύπτονται από το σχέδιο αποπληρωμής, εκτός στον βαθμό που προνοείται στο σχέδιο. 

Εγγυητές 

Ο νόμος περιλαμβάνει πρόνοιες αναφορικά με το χειρισμό εγγυητών, οι οποίοι ορίζονται ως φυσικά πρόσωπα. Περιληπτικά αναφέρεται ότι η υποχρέωση του εγγυητή σε σχέση με το δάνειο του πρωτοφειλέτη θα ισοδυναμεί με το ποσό της διαφοράς μεταξύ της αξίας της ενυπόθηκης εξασφάλισης και του υπόλοιπου του δανείου. Συνεπώς, το δικαίωμα του πιστωτή να εισπράξει από τον εγγυητή περιορίζεται στο ποσό της διαφοράς. Εάν το υπόλοιπο του δανείου είναι μικρότερο από την αξία της ενυπόθηκης περιουσίας, τότε οι εγγυητές απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους. 

Η δυνατότητα του πιστωτή να καταχωρήσει αγωγή εναντίον εγγυητή περιορίζεται στα δύο χρόνια μετά από την ημερομηνία που θα τεθεί σε εφαρμογή το προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής, ο πιστωτής δεν θα δικαιούται να κινηθεί εναντίον του εγγυητή και οποιαδήποτε δικαιώματα του πιστωτή έναντι του εγγυητή παραγράφονται. Το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο εγγυητής στον πιστωτή, θα μπορεί ο εγγυητής να το αξιώσει από τον χρεώστη. Το δικαίωμα του εγγυητή να καταχωρήσει αγωγή εναντίον του χρεώστη ή εναντίον συνεγγυητή του, περιορίζεται στα τρία χρόνια μετά την καταβολή πληρωμών από τον εγγυητή αναφορικά με το χρέος του χρεώστη. 

Σύμφωνα με τροποποίηση που ψηφίστηκε από το ποσό του δανείου που γίνεται απαιτητό διαγράφονται όλες οι καταχρηστικές ρήτρες. 

Επιπλέον το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα μπορεί να λάβει δικαστικά ή άλλα μέτρα εναντίον εγγυητή, σε περίπτωση που η περιουσία του, εξαιρούμενης της κύριας κατοικίας του, δεν υπερβαίνει τις €750.000 και κατά τον χρόνο σύναψης της σύμβασης εγγύησης ανέλαβε ευθύνη μέχρι €250.000 (δάνεια με υποθηκευμένη την κύρια κατοικία του χρεώστη) ή με την εφαρμογή του νόμου να έχει ευθύνη σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης εγγύησης για υπόλοιπο χρέους έως €250.000. Η ρύθμιση ισχύει για μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τη μέρα εφαρμογής του νόμου. 

β) Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών 

Ο νόμος προβλέπει για την έκδοση διατάγματος απαλλαγής οφειλών, το οποίο θα προβλέπει για τη διαγραφή χρέους το ύψος του οποίου δεν θα υπερβαίνει τις €25,000. Συγκεκριμένα, ο χρεώστης θα υποβάλλει αίτηση προς την υπηρεσία αφερεγγυότητας, η οποία εάν πληρούνται όλα τα κριτήρια επιλεξιμότητας, θα υποβάλλει αίτηση προς το δικαστήριο για έκδοση σχετικού διατάγματος απαλλαγής οφειλών. 

Οποιοσδήποτε εγγυητής ο οποίος εγγυήθηκε καθορισμένο επιλέξιμο χρέος, απαλλάσσεται από το καθορισμένο επιλέξιμο χρέος, καθώς και σε σχέση με οποιεσδήποτε άλλες υποχρεώσεις σε σχέση με αυτό και τυγχάνει της ίδιας προστασίας με τον χρεώστη κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. 

Συντονισμένα Σχέδια Αποπληρωμής (για φυσικά πρόσωπα και πολύ μικρές επιχειρήσεις) 

Ο νόμος προβλέπει επίσης για συντονισμένα σχέδια αποπληρωμής. Συγκεκριμένα, χρεώστης o οποίος πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας για προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής και του οποίου η κύρια κατοικία με οποιοδήποτε τρόπο συνιστά εξασφάλιση για χρέος πολύ μικρής επιχείρησης (δηλ. επιχείρηση που απασχολεί λιγότερα από δέκα πρόσωπα), τότε δικαιούται να ξεκινήσει διαδικασία «Συντονισμένου Σχεδίου Αποπληρωμής». 

2. Ο περί Πτώχευσης (Τροποποιητικός) Νόμος 

Ο τροποποιητικός νόμος του περί Πτώχευσης Νόμου εκσυγχρονίζει τη διαδικασία πτώχευσης φυσικών προσώπων. 

Μια από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις προβλέπει ότι ο πτωχεύσας αποκαθίσταται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος πτώχευσης. Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες µε ή χωρίς ακίνητη περιουσία, αλλά χωρίς ικανότητα αποπληρωμής του χρέους τους, προβλέπεται απαλλαγή του οφειλέτη από το καθεστώς του πτωχεύσαντα, καθώς και απαλλαγή από τα εναπομείναντα χρέη. Ο πτωχεύσας θα απαλλάσσεται στο τέλος της περιόδου των τριών ετών, ξεκινώντας από την ημερομηνία που αρχίζει η διαδικασία της πτώχευσης, νοουμένου ότι θα είναι συνεργάσιμος και καλόπιστος. 

Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε, δίνεται η δυνατότητα αναστολής οποιωνδήποτε μέτρων όσον αφορά μη βιώσιμους δανειολήπτες για έξι μήνες. 

Με στόχο την αποφυγή κατάχρησης του συστήματος, το νομοσχέδιο προβλέπει για την αναστολή της απαλλαγής χρέους και της απαλλαγής από το καθεστώς του πτωχεύσαντα εάν ο πτωχεύσας δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του και για ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση μη αποκάλυψης στον επίσημο παραλήπτη όλων των περιουσιακών στοιχείων ή αν υπάρχει δόλια αποξένωση της περιουσίας κατά την περίοδο προ της πτώχευσης. 

Αναφορικά με τους εγγυητές, ο τροποποιητικός νόμος ενσωματώνει παρόμοιες πρόνοιες όπως προνοούνται στα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής. Οι πρόνοιες αυτές θα ισχύουν για διατάγματα πτώχευσης που θα εκδοθούν μετά την εφαρμογή του εν λόγω τροποποιητικού νόμου. 

3. Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015, αναφορικά με τις εκκαθαρίσεις εταιρειών 

Ο τροποποιητικός νόμος, τροποποιεί το μέρος ΙV του περί Εταιρειών Νόμο και στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας αναγκαστικής εκκαθάρισης εταιρειών. 

Μια από τις κυριότερες τροποποιήσεις που εισάγονται με τον τροποποιητικό νόμο αφορά τον διορισμό εκκαθαριστή, ο οποίος θα διορίζεται όχι μόνο από το δικαστήριο αλλά και από συνελεύσεις πιστωτών και συνεισφορέων. Με την έκδοση διατάγματος εκκαθάρισης, ο επίσημος παραλήπτης καθίσταται εκκαθαριστής και όχι προσωρινός εκκαθαριστής, όπως προνοείται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Επιπλέον, όπου ο εκκαθαριστής δεν είναι ο επίσημος παραλήπτης, θα είναι ανεξάρτητος αδειοδοτημένος επαγγελματίας (σύμβουλος αφερεγγυότητας). 

Ο παρών νόμος τροποποιεί τον ορισμό της ανικανότητας πληρωμής χρεών μιας εταιρείας και η κυριότερη τροποποίηση αφορά την προσθήκη του κριτήριου ικανοποίησης του δικαστηρίου ότι η αξία των στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας είναι μικρότερη από το ποσό των υποχρεώσεων της, λαμβάνοντας υπόψη τις ενδεχόμενες και μελλοντικές υποχρεώσεις της. 

Ο νόμος τροποποιεί επίσης τον τρόπο λήψης αποφάσεων στις συνελεύσεις πιστωτών, τέτοιες συνελεύσεις και εισάγει τον θεσμό της απόφασης με πλειοψηφία αξίας αντί της υφιστάμενης διαδικασίας που απαιτεί πλειοψηφία αριθμού και αξίας. 

Κατόπιν αίτησης παρέχεται με διάταγμα στον επίσημο παραλήπτη ή εκκαθαριστή η εξουσία διαχείρισης περιουσίας υπό εξασφάλιση, σε περίπτωση που το δικαστήριο ικανοποιηθεί ότι η διάθεση οποιασδήποτε εξασφαλισμένης περιουσίας της εταιρείας ενδέχεται να οδηγήσει σε ευνοϊκότερη ρευστοποίηση των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας από άλλη που θα λάμβανε χώρα. Τα καθαρά έσοδα από τη διάθεση θα χρησιμοποιούνται, κατά προτεραιότητα, για εξόφληση των ποσών που εξασφαλίζονται με την επιβάρυνση και το οποιοδήποτε υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται προς όφελος των μη εξασφαλισμένων πιστωτών. Σε περίπτωση που ο επίσημος παραλήπτης ή εκκαθαριστής προτίθεται να διαθέσει εξασφαλισμένη περιουσία για ποσό μικρότερο του ποσού της εξασφάλισης και χωρίς την προηγούμενη έγγραφη γνώμη του εξασφαλισμένου πιστωτή, ο εξασφαλισμένος πιστωτής δύναται να αιτηθεί στο δικαστήριο για την εξέταση της εν λόγω διάθεσης. 

4. Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015, αναφορικά με τον μηχανισμό για την αναδιάρθρωση χρέους εταιρειών 

Ο νόμος αυτός θεσμοθετεί μηχανισμό για την αναδιάρθρωση του χρέους μιας εταιρείας, καθώς και τη διάσωση και αποκατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μιας εταιρείας, με σκοπό τη διατήρηση βιώσιμων επιχειρήσεων. 

Βάσει του νόμου θα διορίζεται ανεξάρτητος αδειοδοτημένος επαγγελματίας (σύμβουλος αφερεγγυότητας), δηλαδή ο εξεταστής, ο οποίος θα διατυπώσει προτάσεις συμβιβασμού ή σχεδίου διακανονισμού που θα εξεταστούν από τους πιστωτές και μετόχους της εταιρείας και θα επιβεβαιωθούν από το δικαστήριο. 

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει για παροχή προστασίας περιόδου τεσσάρων μηνών, με την αίτηση για διορισμό εξεταστή. Αίτηση για διορισμό εξεταστή δύναται να υποβάλει η ίδια η εταιρεία, οποιοσδήποτε πιστωτής, καθώς και μέτοχοι που κατέχουν τουλάχιστον 10% του κεφαλαίου της εταιρείας. Το δικαστήριο θα αποφασίσει τον διορισμό εξεταστή εάν ικανοποιηθεί ότι υπάρχει εύλογη προοπτική επιβίωσης της εταιρείας, βάσει και της έκθεσης ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που συνοδεύει την αίτηση, καθώς και μετά από ακρόαση των πιστωτών ή της εταιρείας. 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου προστασίας, παρέχονται εξουσίες στον εξεταστή, συμπεριλαμβανομένων, κατόπιν άδειας δικαστηρίου, της εξουσίας να διαχειρίζεται ή να διαθέτει περιουσία υπό εξασφάλιση και της εξουσίας να ασκεί καθήκοντα και εξουσίες που ανήκουν στους διοικητικούς συμβούλους της εταιρείας. 

Εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ο εξεταστής καταθέτει στο δικαστήριο έκθεση, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις συμβιβασμού ή σχεδίου διακανονισμού που, στον βαθμό που είναι ευλόγως πρακτικά δυνατό, προστατεύουν την επαγγελματική στέγη και περιλαμβάνει επίσης τα αποτελέσματα των συνελεύσεων των πιστωτών και μετόχων, καθώς και τις εισηγήσεις του εξεταστή. 

Το δικαστήριο επιβεβαιώνει τις προτάσεις του συμβιβασμού ή σχεδίου διακανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη κατά πόσο είναι δίκαιες και σύμφωνες με το δίκαιο της επιείκειας, έχοντας υπόψη τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη διάσωση θέσεων εργασίας και το γεγονός ότι οι πιστωτές δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από ότι θα ήταν εάν η εταιρεία βρισκόταν υπό διαδικασία εκκαθάρισης. 

Για να επιβεβαιώσει το δικαστήριο τις προτάσεις συμβιβασμού ή σχεδίου διακανονισμού πρέπει (α) τουλάχιστον μια τάξη πιστωτών, της οποίας τα συμφέροντα παραβλάπτονται από την εφαρμογή του σχεδίου έχει αποδεχτεί τις προτάσεις και (β) το δικαστήριο ικανοποιηθεί ότι (i) οι προτάσεις είναι δίκαιες και σύμφωνες με το δίκαιο της επιείκειας προς οποιαδήποτε τάξη πιστωτών ή μετόχων που δεν έχει αποδεχτεί τις προτάσεις και της οποίας τα συμφέροντα παραβλάπτονται από την εφαρμογή του σχεδίου και (ii) οι προτάσεις δεν επηρεάζουν δυσμενώς με άδικο τρόπο τα συμφέροντα οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου μέρος. 

5. Ο περί Συμβούλων Αφερεγγυότητας Νόμος του 2015 

Ο νόμος αυτός θεσμοθετεί και ρυθμίζει το επάγγελμα του σύμβουλου αφερεγγυότητας και, συγκεκριμένα, προβλέπει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για αναγνώριση επαγγελματικών σωμάτων για σκοπούς αδειοδότησης συμβούλων αφερεγγυότητας και την εποπτεία τους, καθώς και τη διαδικασία και προϋποθέσεις για την αδειοδότηση τους. 

Προβλέπονται επίσης σχετικές μεταβατικές διατάξεις ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του νόμου με τη δημοσίευση του. 

Επιπλέον, εγκρίθηκαν από τη βουλή των αντιπροσώπων οι σχετικοί κανονισμοί που θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες των εν λόγω διαδικασιών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απόδραση «κομμωτή»: Μαρτυρίες πολιτών «καίνε» τον ισοβίτη - Είχαν γνωριστεί στις φυλακές με τον 26χρονο

• Τροχαίο στη Λευκωσία: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 31χρονος μοτοσικλετιστής

• Υπερτουρισμός: Πρώτη ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται - Κόκκινη κάρτα σε δύο ελληνικά νησιά

• Έρχονται τα έξυπνα φώτα στη Λευκωσία - Ποιος ο σκοπός τους και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν - Φωτογραφίες

• Οι IDF ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον Νασράλα: «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

• Πυροβολισμοί σε καφενείο: Εντός του υποστατικού τρία πρόσωπα – Εντοπίστηκαν κάλυκες και στο όχημα του 42χρονου διαχειριστή  

• Γιώργος Μαζωνάκης: Πόζαρε γυμνός στο Instagram - «Οίκος ανοχής, μην μπερδεύετε την υπομονή μου με την ανοχή» - Φωτογραφία



Εντοπίστηκε νεκρός 58χρονος σε χωράφι κάτω από το αυτοκίνητό του

Εντοπίστηκε νεκρός 58χρονος σε χωράφι κάτω από το αυτοκίνητό του

Νεκρός σε χωράφι στην περιοχή Κολοσσίου, εντοπίστηκε 58χρονος τα ξημερώματα σύμφωνα με την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top