Με την φράση «η σχολική χρονιά τέλειωσε» ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά στα κατεχόμενα μέχρι τις 30 Ιουνίου και άρα δεν θα ολοκληρωθεί η φοίτηση.
Σε δηλώσεις του στον «Μπαϊράκ» χθες βράδυ είπε ότι το «υπουργείο παιδείας» θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες που αφορούν την επίδοση ελέγχων και την διεξαγωγή εξετάσεων. Το «υπουργικό συμβούλιο» προχώρησε χθες σε σειρά μέτρων για άρση περιορισμών ή συνέχιση υφιστάμενων. Αντί δηλώσεων μετά την συνεδρία, ο Κουντρέτ Οζερσάι προέβη στις ανακοινώσεις φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή στον «Μπαϊράκ».
Οσον αφορά τα σημεία διέλευσης, κ. Οζερσάι είπε ότι δεν θα κάνουν πολιτική πάνω στο ζήτημα αυτό ενώ για το θέμα της διενέργειας τεστ στους Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές για να μπορούν να προσέρχονται στις δουλειές τους, ανέφερε ότι «καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει μια τέτοια δυνατότητα» και «αν οι εργαζόμενοι στον νότο πηγαινοέρχονται συνεχώς, θα δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος».
Υποστηρίζει, συνέχισε, την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων όχι όμως με κόστος την υγεία της κοινότητας. Κανείς δεν λέει καλά που έκλεισαν τα σημεία διέλευσης, πρόσθεσε. «Όταν κοιτάμε σήμερα την διαφορά ανάμεσα στην τουρκική λίρα και στο συνάλλαγμα ποιος δεν θέλει να ανοίξουν άλλωστε. Για το άνοιγμα των πυλών εμείς υποστηρίζουμε το άνοιγμα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της κοινότητας. Τόσο εμείς όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βρισκόμαστε τώρα στο σημείο ανοίγματος των πυλών».
Αναφερόμενος στην απόφαση για τους Τ/κ κατοίκους της Πύλας (οι οποίοι δεν μπορούν να πάνε στα κατεχόμενα να δουλέψουν), ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι δεν είναι ευτυχισμένοι γι’ αυτή την απόφαση, λέγοντας ότι όσοι ζουν στην Πύλα μπορούν να πηγαίνουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κατόπιν «προειδοποίησης» των ειδικών αποφάσισαν να τίθενται σε καραντίνα όσοι περνούν στην κατεχόμενη περιοχή. Το «υπουργικό συμβούλιο» επανεξέτασε το θέμα, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι προβληματική.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Όζερσαϊ, από τις 18 Μαΐου αίρονται κάποιες απαγορεύσεις. Μέχρι την 1η Ιουνίου θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια, αλλά αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τις Κυριακές. Από τις 20 Μαΐου τα κουρεία και τα κομμωτήρια θα είναι ανοικτά για κόψιμο και φροντίδα μαλλιών, όμως δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες όπως μανικιούρ και πεντικιούρ.
Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η είσοδος βαρκών στις μαρίνες, αλλά όχι κρουαζιερόπλοιων, ενώ θα μπορούν να διεξάγονται ελεύθερα ατομικές αθλητικές δραστηριότητες και προπονήσεις σε αθλητικούς χώρους και γήπεδα. Επίσης θα μπορούν να διεξάγονται αθλητικές δραστηριότητες σε εκδρομικούς χώρους και χώρους πρασίνου, όμως οι εκδρομικοί χώροι και τα παιδικά πάρκα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την 1η Ιουνίου.
Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπονται επίσης επισκέψεις στους τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους και η πλανοδιοπώληση, ενώ θα ανοίξουν και όλες οι υπαίθριες αγορές συμπεριλαμβανομένων και των «δημοτικών» αγορών.
Κλειστά μέχρι την 1η Ιουνίου θα παραμείνουν τα πρακτορεία στοιχημάτων, ενώ ισχύουν οι απαγορεύσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και για τους αθλητικούς αγώνες.
Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, το «υπουργικό συμβούλιο» δεν έλαβε καμία απόφαση σε σχέση με την σταθεροποίηση των τιμών συναλλάγματος, ενώ αποφάσισε ότι από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα λιμάνια και αεροδρόμια για «πολίτες» του ψευδοκράτους που έχουν την μόνιμη κατοικία τους στα κατεχόμενα. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 μέρες.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στον Στρόβολο: Πέθανε ο Κυριάκος Ηρακλέους - Δείτε φωτογραφία του
• Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία της δημοσιογράφου, Σούλας Χατζηκυριάκου
• Στεγαστικό σχέδιο για νεαρά ζευγάρια: Νέες διευκρινίσεις αναφορικά με τα απαραίτητα πιστοποιητικά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις