ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόεδρος Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης: Πότε θα γίνει τελεκπαίδευση στους ευπαθείς τελειόφοιτους; - ’Γίνεται διάκριση‘

Πρόεδρος Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης: Πότε θα γίνει τελεκπαίδευση στους ευπαθείς τελειόφοιτους; - ’Γίνεται διάκριση‘

Παρόλο που σήμερα συμπληρώνονται τέσσερις μέρες από την ημέρα επιστροφής στα θρανία των τελειόφοιτων μαθητών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, υπάρχει μια μερίδα μαθητών που δεν μπορεί να λύσει απορίες ή να κάνει επαναλήψεις με τον εκπαιδευτικό του.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σε μερικά σχολεία υπάρχει θέμα με κάποιους καθηγητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και το μάθημα τους δεν μπορούν να το αναπληρώσει άλλος εκπαιδευτικός από το ίδιο σχολείο και θα πρέπει να τοποθετηθούν αντικαταστάτες .

Ο κ. Διονυσίου, ωστόσο, είπε ότι το κυριότερο θέμα που απασχολεί τους οργανωμένους γονείς είναι αυτό της τηλεκπαίδευσης, και συγκεκριμένα τη διαφωνία της ΟΕΛΜΕΚ να ακολουθήσει οδηγίες του Υπουργείου.

Όπως είπε, σε δύο σημεία εστιάζει η ΟΕΛΜΕΚ τη διαφωνία αυτή: Στο ότι στα πλείστα σχολεία είναι ανεπαρκές το σύστημα του διαδικτύου για να μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα η τηλεκπαίδευση μέσα στην τάξη για τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και που είναι στο σπίτι τους, και μετά για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Εμάς δεν μας απασχολεί πως θα γίνεται η παράδοση και η επανάληψη στα παιδιά που είναι στο σπίτι. Εμάς μας ενδιαφέρει ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται και γίνεται μια διάκριση εις βάρους τους και έπρεπε να λυθούν αυτά τα προβλήματα πριν ξεκινήσουμε. Δεν έχουμε πολλές μέρες. Είμαστε έντονοι σε αυτό το κομμάτι. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξει τα σχολεία, νομίζω ότι πρέπει να δώσει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, σε όλα τα μωρά για την προετοιμασία τους για τις παγκύπριες εξετάσεις, ενώ αυτή την στιγμή υπάρχει μια μερίδα μαθητών που δεν μπορεί να λύσει απορίες ή να κάνει επαναλήψεις με τον εκπαιδευτικό του», πρόσθεσε.

Ο κ. Διονυσίου είπε πως ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σε επικοινωνία που είχε μαζί του, του είπε ότι οι καθηγητές έχουν την κάθε πρόθεση μετά την διδασκαλία του πρωινού στο σχολείο, στη συνέχεια να κάνουν διδασκαλία μέσω της τηλεκπαίδευσης στους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μένουν στο σπίτι.

«Αυτό δε το είδαμε. Πότε θα γίνει ; Εμάς δεν μας ενδιαφέρει πώς θα γίνεται το μάθημα ή αν θα γίνεται ζωντανά όπως εισηγείται το Υπουργείο ή αν θα γίνεται όπως εισηγείται η ΟΕΛΜΕΚ . Αυτή την στιγμή δεν γίνεται και πρέπει να καταλήξουν οι δύο, διότι εμάς μας ενδιαφέρει ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να κάνουν τις επαναλήψεις τους. Αφού τούτος ήταν ο στόχος που ανοίξαμε τα σχολεία στις 11 του Μάη: Για να προετοιμαστούν και να στηριχθούν οι τελειόφοιτοι. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια μερίδα τελειόφοιτων που δεν στηρίζεται. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Πρέπει να αρχίσει η στήριξη αυτών των παιδιών, που είναι περίπου το 10%», σημείωσε.

Αναφορικά με τα Πρωτόκολλα Υγείας, ο κ. Διονυσίου είπε ότι είχαν και συνεχίζουν να έχουν τη διαφωνία τους, όσον αφορά την θερμομέτρηση.

«Εμείς είπαμε ότι έπρεπε να γινόταν στο σχολείο, στην είσοδο των παιδιών, διότι είναι πιο σωστό. Θεωρούμε και προληπτικό να εντοπίζεις ένα μαθητή με ψηλές θερμοκρασίες, πριν να μπει μέσα στις τάξεις με τους υπόλοιπους συμμαθητές και εκπαιδευτικούς του και να δημιουργήσουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες εις την συνέχεια, διότι από το σπίτι δεν είναι εύκολο. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Δεν ξέρουμε πόσοι, έστω και μια μικρή μερίδα, θα θερμόμετρά το παιδί του στο σπίτι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την επαναλειτουργία στις 21 του μηνός όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ο κ. Διονυσίου είπε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

«Αυτή τη στιγμή στα σχολεία είναι το 1/6 και υπάρχουν ήδη κάποια προβλήματα. Στις 21/5 το 1/6 θα μετατραπεί σε ½ , δηλαδή θα έχουμε περίπου 50.000 μαθητές από τις 4.000 μαθητές που έχουμε τώρα την ημέρα. Θα έχουμε πρόβλημα με τα λεωφορεία. Δε θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών. Σε αρκετά σχολεία έχουμε μετακινούμενα τμήματα. Πώς μπορεί το βοηθητικό προσωπικό να κάνει τις απολυμάνσεις του στην αλλαγή της περιόδου εφόσον δε θα μεσολαβεί διάλειμμα; Εάν έχεις και τέσσερις και πέντε τμήματα μετακινούμενα σημαίνει τρεις με πέντε καθαρίστριες να απολυμαίνουν στα γρήγορα τις τάξεις για να μπορούν να δεχθούν τους μαθητές. Θα έρθουμε να τα αφαιρέσουμε και αυτά από τα πρωτόκολλα υγείας ; Θα πούμε ότι δεν πρέπει να τηρείται όπως έγινε με τις μάσκες και τα γάντια ; », συμπλήρωσε.

Υπάρχουν, συνέχισε ο κ. Διονυσίου, σε λίγα σχολεία που οι μαθητές είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες αίθουσες για να μπαίνουν μέσα στις τάξεις.

«Θα πρέπει εργαστήρια, η αίθουσα των καθηγητών, η αίθουσα πολλαπλής χρήσης, να γίνουν αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης, έχουμε σε κάποια σχολεία μεγάλο αριθμό αλλόγλωσσων μαθητών, οι οποίοι δεν τηρούν προληπτικά μέτρα, δε κάνουν απολυμάνσεις. Όμως αυτοί θα είναι ανάμεσα σε άλλους μαθητές, τι προτίθεται να κάνει το κράτος για αυτό το θέμα; Θα τους παίρνει σε ξεχωριστή ώρα από τους υπόλοιπους ή θα έρθει η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων των Παιδιών και θα πει ότι κάνουμε διάκριση ; Τα παιδιά θα είναι πιο πολλοί μέσα στο σχολείο. Πώς θα γίνεται ο καταμερισμός με τα διαλείμματα; », πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, εκπαιδευτικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι αρκετά σχολεία κάνουν στα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και μένουν σπίτι εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως τους έκαναν προηγουμένως.

Μέλη της Επιστημονικής Ομάδας Υπουργείου Υγείας

Το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής το άνοιγμα των Λυκείων δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα.

«Τα πάντα βαίνουν ομαλά», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν τελικά θα επαναλειτουργήσουν στις 21 Μαΐου όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «να δούμε τι θα μας δείξει η επιδημιολογική ανάλυση και ανάλογα θα συμβουλεύσουμε τον Πρόεδρο την Παρασκευή».

Την Παρασκευή, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης, θα γίνει συζήτηση εφ΄ όλης ύλης, δεν θα είναι μόνο τα σχολεία, «διότι είμαστε προ θυρών της δεύτερης χαλάρωσης, επομένως έχει και τόσα άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν», όπως είπε.

«Αυτή τη στιγμή ισχύει εκείνο που είπε ο Υπουργός Παιδείας», πρόσθεσε.

Το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ είπε ότι η Ομάδα έδωσε τις απόψεις της.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κα. Κολιού είπε ότι «είμαστε υπέρ της σταδιακής αποκλιμάκωσης και στο θέμα των σχολείων».

«Θα ανοίξουν τα σχολεία, απλά σταδιακά. Όλοι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται σταδιακά αυτή η διαδικασία», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



  Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Βατί: Πέραν των 1000 τα φυσίγγια που εντοπίστηκαν σε σακούλα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top