Σε κανονική λειτουργία χωρίς κανένα πρόβλημα έχει τεθεί από τη Δευτέρα (11/05) ο προσωρινός σταθμός αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας Αποστόλων Παύλου και Πέτρου, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας, Σωκράτη Μενελάου .
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μενελάου ανέφερε πως μερικές μέρες το Κέντρο λειτουργεί το πρωί και κάποιες άλλες το απόγευμα. Όπως εξήγησε την εβδομάδα που διανύουμε ο σταθμός αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος Δευτέρα και Τετάρτη λειτούργησε πρωί 07:30- 15:00 ενώ Τρίτη και Πέμπτη λειτουργεί από τις 16:30 μέχρι τις 20:00 και το Σάββατο από τις 08:00 μέχρι τις 14:00 .
Επιπρόσθετα ο κ. Μενελάου είπε πως ο προσωρινός σταθμός αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος του ΓΝ Πάφου στελεχώνεται από μία ιατρό και δύο αιμολήπτριες.
Ο Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας, ερωτηθείς σχετικά, απήντησε πως επειδή ακόμη είναι κάπως υποστελεχωμένοι και πρέπει να τηρούν κάποιες διαδικασίες πιο χρονοβόρες από τις συνηθισμένες, δεν επιδιώκουν έντονα μέσω μηνυμάτων ή τηλεφωνικών κλίσεων να ενημερωθεί ευρέως ο κόσμος. Περιμένουμε πρώτα, είπε,” να προσέλθουν οι αιμοδότες που το είδαν στο fb ή στα MME και από την ερχόμενη εβδομάδα θα επιδιωχθεί η προσέλευση των αιμοδοτών με μηνύματα” .
Ο κ. Μενελάου είπε πως όλες οι αιμοδοσίες που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο με ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν αναβληθεί για να επαναπογραμματιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο και κάποιες έχουν εντελώς ακυρωθεί. Κυρίως αναφέρθηκε στους αιμοδότες των Λυκείων και των Πανεπιστημίων που αποτελούν, όπως είπε, έναν πολύ σημαντικό χώρο μονάδων αίματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Αυτές οι αιμοδοσίες δυστυχώς σημείωσε, ακυρώθηκαν και δεν υπάρχει δυνατότητα επαναπρογραμματισμού τους.
Παρατήρησε πως υπάρχει μια απώλεια στον επαναπρογραμματισμό τους, η οποία θα διαρκέσει αρκετό καιρό, όπως εκτίμησε, "για να έρθουμε στις ισορροπίες του προηγούμενου καιρού" .
Μπορεί είπε η αποστολή μηνυμάτων να είναι κουραστική, ωστόσο τόνισε, μέχρι να εξισορροπηθεί η απώλεια θα χρειαστεί κάποιος καιρός.
Ακολούθως, ο κ. Μενελάου αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αφού όπως εξήγησε, κάποιοι χώροι οι οποίοι επιθυμούν να διοργανώσουν αιμοδοσίες δεν είναι κατάλληλοι αυτό το διάστημα, λόγω της πανδημίας, να δεχτούν αιμοδότες. Συγκεκριμένα, είπε, οι αιμοδοσίες ειδικά αυτό το διάστημα πρέπει να γίνονται σε ισόγειο και να έχουν πρόσβαση σε αυλή για την περίπτωση που ο αριθμός των αιμοδοτών είναι μεγαλύτερος απ΄αυτόν που προβλέπεται.
Ακόμη σημείωσε, κάποιες αίθουσες είναι μικρές και με τα σημερινά δεδομένα χαρακτηρίζονται ακατάλληλες.
Ο κ. Μενελάου είπε πως το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας λαμβάνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το προσωπικό είπε, είναι εξοπλισμένο με αναλώσιμα μιας χρήσης, με μάσκες προστασίας, εργαστηριακές ρόμπες μιας χρήσης και τα πάντα γίνονται προσεκτικά, με θερμομέτρηση των αιμοδοτών πριν εισέλθουν στην αίθουσα και όποιος έχει πυρετό αποκλείεται.
Επιπρόσθετα ο κ. Μενελάου ανέφερε πως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρειάζεται λίγος περισσότερος χρόνος. Στα κρεβατάκια αλλά και σε όλες οι επιφάνειες, όπως, είπε, επειτα από κάθε αιμοληψία γίνεται αντισηψία με αντισηπτικά διαλύματα και χλωρίνη.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις