Τρεις εναλλακτικές λύσεις για δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας εν μέσω πανδημίας είχε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ωστόσο επέλεξε την πιο πολυέξοδη. Δηλαδή, αυτή της ανέγερσης νέας πτέρυγας που στοίχισε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο.
Όλα αυτά συνάγονται από επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που στάλθηκε στις 29 Απριλίου στον ΟΚΥπΥ και συγκεκριμένα στον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού Χρίστη Λοϊζίδη.
Στην επιστολή που φέρει την υπογραφή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη και ημερομηνία 29 Απριλίου, ο τελευταίος ζητεί να πληροφορηθεί τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η επιλογή της νέας ΜΕΘ στον συγκεκριμένο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για την κάλυψη των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Παράλληλα, απευθύνει δεύτερο ερώτημα κατά πόσον έχει εξεταστεί κατά την επιλογή του εν λόγω έργου η αξιοποίηση άλλων υφιστάμενων χώρων και για ποιό λόγο οι επιλογές αυτές κρίθηκαν ότι δεν είναι κατάλληλες.
Το εν λόγω ερώτημα συνοδεύεται με υπόδειξη τριών συγκεκριμένων χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας:
(α) ο υφιστάμενος κενός υπόγειος χώρος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο οποίος ήδη προοριζόταν για χρήση σε έκτακτες καταστάσεις και για τον οποίο υπήρχε σχεδιασμός και μελέτες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιο σκοπό
(β) Ο υφιστάμενος κενός χώρος στον τελευταίο όροφο του Νοσοκομείου Αμμοχώστου το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς του οποίου είναι ήδη κατασκευασμένο το κέλυφος με όλες τις πρόνοιες για ηλεκτρομηχανολογικές και ιατρικές εγκαταστάσεις.
(γ) Ο διαθέσιμος κενός όροφος ή και άλλοι χώροι στην νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας που πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί.
Οι πιο πάνω λύσεις δεν εμπεριείχαν μεγάλη δαπάνη όπως στην περίπτωση ανέγερσης της νέας πτέρυγας, που στοίχισε 1,5 εκατομμύριο.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για λήψη προσφορών που ακολουθήθηκε σε σχέση με την ανέγερση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ιστορίες για αγρίους με τη νέα πτέρυγα του Γ.Ν. Λευκωσίας -Ο ΟΚΥπΥ βρήκε 'προσφοροδότη' από τηλεφωνικό κατάλογο -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Υπό τον τίτλο «ιστορίες για αγρίους» καταγράφαμε τα αποτελέσματα της διερεύνησης που κάναμε, από την οποία προέκυπτε ότι «έμπαζε από παντού η διαδικασία που ακολουθήθηκε από πλευράς Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για ανέγερση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με στόχο νοσηλεία σοβαρών περιστατικών ασθενών με κορωνοϊό».
Σημειώναμε χαρακτηριστικά ότι «ο ΟΚΥπΥ αποτάθηκε σε τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες για την υλοποίηση του έργου και ότι όταν λειτουργός του Οργανισμού επικοινώνησε με εκπρόσωπο μίας εξ αυτών, ανέφερε πως ‘σας εντοπίσαμε μέσω τηλεφωνικού καταλόγου’».
Αυτή δεν ήταν η μοναδική παραδοξότητα, όπως είχαμε σημειώσει. Σε μια περίπτωση ζητήθηκε προσφορά από εταιρεία το Σάββατο 28 Μαρτίου, με τον λειτουργό του ΟΚΥπΥ να ενημερώνει την εν λόγω εργοληπτική ότι «θέλουμε να έχετε υποβάλει την προσφορά μέχρι τη Δευτέρα 30 Μαρτίου».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Θολό το τοπίο για τη νέα πτέρυγα Γ.Ν. Λευκωσίας -Ζητά στοιχεία ο Γ. Ελεγκτής, δεν τοποθετείται για την ώρα ο Λοϊζίδης του ΟΚΥπΥ
Εν μέσω Σαββατοκύριακου υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες για να ετοιμαστεί προσφορά. Ιδιαίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας.
Πέραν τούτου στην εν λόγω εταιρεία δεν είχαν δώσει αρχιτεκτονικό σχέδιο, ούτε επιμέτρηση ποσοτήτων… Όταν ζητήθηκε αρχιτεκτονικό σχέδιο από εργοληπτική εταιρεία, δόθηκε αλλά ήταν ελλιπές.
Ούτε για τους γενικούς όρους της σύμβασης δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες. Πώς, λοιπόν, ζητείτο σοβαρή προσφορά για να αξιολογηθεί, υπό αυτές τις συνθήκες;
Με βάση τα δεδομένα, κάποιες εταιρείες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ήταν καταδικασμένες να αποκλειστούν.
Οι γενικοί όροι της σύμβασης που εν τέλει ο ΟΚΥπΥ κοινοποίησε στους εμπλεκόμενους που κλήθηκαν να δώσουν προσφορά, ήταν… αποθαρρυντική για τις διαγωνιζόμενες κατασκευαστικές εταιρείες ή τουλάχιστον κάποιες απ΄ αυτές. Η εργοληπτική που θα αναλάμβανε το έργο δεν θα λάμβανε προκαταβολή, θα έπρεπε να αποπερατώσει τις εργασίες για τη νέα πτέρυγα εντός ενός μήνα και θα πληρωνόταν έναν μήνα μετά (60 ημέρες μετά την έναρξη των εργασιών). Επιπλέον, για κάθε εβδομάδα καθυστέρησης παράδοσης του έργου η ποινή θα ανερχόταν στο 25% της αξίας του συμβολαίου (1,5 εκ. ευρώ), δηλαδή στις 375.000 ευρώ.
Για το δάπεδο της νέας πτέρυγας, εμβαδού 650 τετραγωνικών μέτρων, ζητείτο μεν προσφορά για εξειδικευμένο προϊόν (θεμιτό), συγκεκριμένης φίρμας δε. Συνήθως όταν μια υπηρεσία δέχεται προσφορές, δεν κάνει λόγο για μάρκα προϊόντος ή αν κάνει, τονίζει ότι αν δεν είναι της συγκεκριμένης μάρκας το προϊόν, τότε αυτό να πληροί τις προδιαγραφές.
Οι εργασίες για να ανεγερθεί η νέα πτέρυγα του δημόσιου νοσηλευτηρίου της πρωτεύουσας ξεκίνησαν στις 3 Απριλίου. Αρμόδιο πρόσωπο της εργοληπτικής εταιρείας Α&Α Apostolides που ανέλαβε το έργο, μας είχε αναφέρει ότι οι εργασίες κύλησαν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, λέγοντας μας ότι θα παραδιδόταν την 1η Μαΐου, όπερ και εγένετο.
Συμβόλαιο 1,5 εκατομμυρίου για 25 κλίνες
Σε ό,τι αφορά το κόστος για τα δημόσια ταμεία, όπως ήδη σημειώσαμε, η κατασκευή του έργου στοίχισε συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Πρόκειται για μεταλλική κατασκευή και όχι λυόμενο κτήριο. Έχει πρόνοια για 25 κλίνες ασθενών, αλλά και εγκαταστάσεις που αφορούν το προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές), όπως γραφεία κι άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.
Το έργο αφορούσε τη δημιουργία ενός ορόφου, πάνω από υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Ατυχημάτων κι Επειγόντων Περιστατικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις