Διαμαρτυρία έξω από την «βουλή» των Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές.
Με συνθήματα όπως το «μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο», «κυβέρνηση παραιτήσου», «έξω Οζερσάι», «σας είπαμε μισανοίξτε το καγκέλι και αφήστε μας, δεν έγινε, κύριε Τατάρ άνοιξε τα οδοφράγματα» οι Τ/κ εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές διαμαρτυρήθηκαν έξω από την «βουλή» στα κατεχόμενα ζητώντας να τους επιτραπεί η διέλευση να πάνε στις δουλειές τους στην ε/κ πλευρά.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, δεκάδες ήταν οι Τ/κ που συγκεντρώθηκαν έξω από το «πρωθυπουργικό γραφείο» και πορεύθηκαν προς την «βουλή», όπου πραγματοποίησαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας από τις 11 μέχρι τη 1 το μεσημέρη ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη διαμαρτυρία την ερχόμενη Πέμπτη.
«Θέλουμε να πάμε στις δουλειές μας», «Δεν θέλουμε να χάσουμε τις δουλειές μας» φώναζαν οι διαμαρτυρόμενοι που υπέβαλλαν 4 αιτήματα.
Σε γραπτή δήλωση που ανέγνωσε εκ μέρους των εργαζομένων ο Καμίλ Ιντσιρλιλί, ζητούν να ληφθεί απόφαση για τις διελεύσεις μετά τις 8 Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψην η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων να ανακοινωθεί πώς θα γίνουν τα τεστ που ζήτησε η ε/κ «διοίκηση» - όπως αναφέρεται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – να ανακοινωθεί ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του εάν οι διελεύσεις γίνονται αυθημερόν και εάν υπάρχουν άλλα σχέδια για να αντικριστούν οι ανάγκες τους λόγω του εγκλωβισμού τους σε αυτή την κατάσταση να ανακοινωθούν (ΣΣ: από την «κυβέρνηση»).
Ο κ. Ιντσιρλιλί είπε ότι η πανδημία επηρέασε την Κύπρο, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και το αντίστοιχο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, περίπου 2000 άτομα που εργάζονται στο «νότο» δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πείνας για τις οικογένειές τους.
Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση της Δημοκρατίας για το επίδομα όσων έχουν κοινωνικές ασφαλίσεις, για διάφορους λόγους πολλοί από τους Τ/κ εργαζόμενους δεν το έχουν πάρει και σημείωσε ότι όσοι εργάζονταν χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις στις ελεύθερες περιοχές, δεν δικαιούνται αυτό το επίδομα.
Αναφερόμενος στις επαφές με την «κυβέρνηση» και την υπόσχεση για χρηματική βοήθεια, είπε ότι τα κριτήρια που τέθηκαν έχουν καταστήσει ανέφικτο το να αιτηθούν αυτού του ποσού και δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να περιμένουν ούτε την βοήθεια από τον «βορρά»,ούτε από το «νότο».
Σημείωσε δε ότι ενώ οι Ερσίν Τατάρ και Αλί Πιλλί είχαν κάνει δηλώσεις για συζήτηση επί των όρων επανέναρξης των διελεύσεων μετά και την συνάντησή τους με τον «πρωθυπουργό» στο γραφείο του, τις επόμενες ημέρες άλλαξαν στάση. Σημείωσε επίσης ότι από την «κυβέρνηση» λέχθηκε πως για τα οδοφράγματα, αυτή αποφασίζει, σε αντίθεση με τις ενέργειες του Μουσταφά Ακιντζί για σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων αμφισβήτησε την δήλωση του «υπουργού υγείας» ότι πρέπει να υπάρχουν 14 μέρες μηδενικά κρούσματα στην ε/κ πλευρά για να επαναλειτουργήσουν τα οδοφράγματα, φέροντας ως παράδειγμα ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανοίξει τα σύνορά τους και οι εργαζόμενοι μπορούν να πηγαινοέρχονται, λέγοντας ότι μπορεί να μελετηθεί το τί έγινε σε εκείνες τις χώρες και να εφαρμοστεί στην περίπτωση των εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών και ασθενών που θέλουν να πηγαίνουν στο «νότο». «Αρκεί να υπάρχει θέληση. Αρκεί να υπάρχει βούληση».
Ο Καμίλ Ιντσιρλιλί αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πώς μπορούν να πηγαίνουν στις εργασίες τους μετά τις 8 Ιουνίου, λέγοντας πως εάν δεν μπορέσουν να πάνε, μπορεί και να χάσουν τη δουλειά τους.
Χαρακτήρισε «ρεζίλι» το ότι το «υπουργικό συμβούλιο» δεν είπε ούτε μια λέξη για την δική τους περίπτωση και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την επιδημία για να μην τους αφήνει να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, αλλά ταυτόχρονα συζητεί το να δέχεται τουρίστες από την θάλασσα και από αέρος στο «βορρά». «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν το βρίσκουμε ειλικρινή στάση. Προσδοκία μας είναι να επανεξεταστεί το θέμα άμεσα, να δοθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το θέμα των διελεύσεων, να γίνουν απτά βήματα».
Πλέον δεν θέλουμε λόγια, θέλουμε πράξεις, ανέφερε σημειώνοντας ότι μετά την συνεδρία χθες της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία και στο πλαίσιο των προτροπών του ΠΟΥ, λέχθηκε πως μπορεί να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα στις διελεύσεις και πλέον «η μπάλα βρίσκεται στους πολιτικούς».
Στους Τ/κ εργαζόμενους εξέφρασαν την στήριξή τους "βουλευτές" των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως ο Φικρί Τορός από το ΡΤΚ, αλλά και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ που βγήκαν από την "βουλή" και μίλησαν μαζί τους. Στήριξη εξέφρασαν και άλλοι τ/κ συνδικαλιστές όπως ο Σενέρ Ελτζίλ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων που δήλωσε ότι τα οδοφράγματα δεν είναι η "κυβέρνηση" που τα ανοίγει "αλλά εμείς ο κόσμος", λέγοντας πως οι επικρίσεις πρέπει να στραφούν προς τα κόμματα της "κυβέρνησης" ΚΕΕ και ΚΛ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις