Η Τουρκία είχε καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της πριν ακόμη υπογράψει τη συμφωνία της με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ορίων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι 24.
Ο Τούρκος Υπουργός κρατώντας στα χέρια του τον χάρτη που δημοσίευσε σήμερα ο διπλωμάτης του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτζίγες είπε ότι τα δυτικά θαλάσσια σύνορα (τα οποία εφάπτονται στα νησιά Κρήτη, Ρόδο, και Κάρπαθο) σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον τουρκικό στρατό, ενώ υποστήριξε πως συμπεριφέρθηκαν με ευαισθησία κατά το σχεδιασμό τους χωρίς να παραβιάζονται τα χωρικά ύδατα των έξι μιλίων των ελληνικών νησιών. Για την ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι η Ελλάδα αντί να κάνει συμφωνία με την Τουρκία, κάνει παράπονα δεξιά και αριστερά.
Για την Αγία Σοφία, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως είναι θρασύτητα η Ελλάδα να αντιδρά, προσθέτοντας πως δεν μπορεί η Αθήνα να καθορίζει που και πότε θα γίνεται προσευχή μέσα σε τουρκικό έδαφος. Υποστήριξε πως είναι ηλιθιότητα η Ελλάδα να φωνάζει επειδή διαβάστηκε το Κοράνι στην Αγία Σοφία.
“Ο Χαφτάρ δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο”
Στη συνέντευξή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι “ο Χαφτάρ δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο”, υποστηρίζοντας πως αν δεν έπαιρνε στήριξη από ξένες δυνάμεις δεν θα είχε καμιά δύναμη. “Εκεί εμείς διασφαλίσαμε την ισορροπία”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ο “εάν ο Χαφτάρ έμπαινε στη Τρίπολη με τη στήριξη που λάμβανε από τις ξένες δυνάμεις θα μετατρεπόταν σε πόλεμο στα σοκάκια της πόλης, θα συνεχιζόταν για χρόνια και θα ήταν καταστροφή για τη Λιβύη, όχι μόνο για την Τρίπολη”.
“Εμείς εκεί έχουμε συμφέροντα, έχουμε συμφέροντα στην Μεσόγειο, για την σταθερότητα της περιοχής είναι σημαντικό”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε: “Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός κι ούτε στα καλά καθούμενα έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν, αλλά στο θέμα της υπεράσπισης των συμφερόντων μας όταν φτάσει η ώρα κάνουμε τα βήματά μας, τα κάναμε και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε και από εδώ και πέρα”.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι εκείνοι που στηρίζουν τον Χαφτάρ πρέπει να τον πείσουν για πολιτική λύση. Για την αυριανή επίσκεψη Σαράτς στην Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι υπάρχει συνεργασία για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα “στο θέμα της πολιτικής λύσης πάντοτε υποδεικνύουμε, και δεν προτρέπουμε μόνο, κάνουμε και βήματα”. “Η προτροπή του Προέδρου μας προς τον Σαράτς είναι από την μια αποφασιστικότητα και από την άλλη να αγκαλιάσει ολόκληρη τη Λιβύη, να υπάρξει μια πολιτική λύση στη Λιβύη”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως από τους σημαντικούς παίχτες στη Λιβύη που στηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ είναι η Γαλλία ωστόσο υπάρχουν και άλλοι όπως και το Άμπου Ντάμπι, η Αίγυπτος καθώς και ‘πολεμιστές που προέρχονται από την περιοχή, από τις γειτονικές χώρες’”. Ωστόσο, είπε τα χρήματα τα στέλνει το Άμπου Ντάμπι.
“Σχεδιάσαμε τον χάρτη με τον στρατό μας”
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η στάση της Τουρκίας εκεί έχει δύο σκέλη: “Πρώτον, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ‘Τ/κ λαού’ και δεύτερον βήματα εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας”. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως αυτός είναι και ο στόχος της συμφωνίας που υπέγραψαν με τη Λιβύη. Επανέλαβε ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν με όλους πλην της Ε/κ πλευράς η οποία “πρέπει να συμφωνήσει με την ‘τδβκ’ για να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο”.
Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως “προηγουμένως ήταν καθορισμένη η υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά τα δυτικά όριά της δεν ήταν καθορισμένα”. “Πριν υπογράψουμε τη συμφωνία με την Λιβύη, είχαμε καθίσει με το στρατό μας και σχεδιάσαμε μαζί (τον χάρτη) καθορίζοντας τα δυτικά μας σύνορα. Και αν προσέξετε εδώ (δείχνει την περιοχή στον Χάρτη που δημοσίευσε σήμερα ο διπλωμάτης του τουρκικού ΥΠΕΞ Ερτζίγες στον λογαριασμό του στο τουίτερ).Η Ελλάδα λέει ότι παραβιάζονται τα δικά της δικαιώματα. Αν προσέξετε δεν παραβιάσαμε τα χωρικά ύδατα των νησιών. Συμπεριφερόμαστε με μεγάλη ευαισθησία. Εδώ τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά έχουν χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Όταν το σχεδιάζαμε αυτό, συμμορφωθήκαμε. Η Τουρκία κινείται με βάση το διεθνές δίκαιο”, υποστήριξε.
Ο Τούρκος Υπουργός συνέχισε λέγοντας: “Τώρα εμείς αυτό το καταθέσαμε στα Ηνωμένα Έθνη, το καταθέσαμε πριν υπογράψουμε τη συμφωνία, στη συνέχεια υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη και στείλαμε και αυτή τη συμφωνία στα Ηνωμένα Έθνη καταθέτοντας την. Την στείλαμε επισήμως ως Υπουργείο Εξωτερικών”
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως “τώρα σε αυτή την περιοχή, μετά που καθορίστηκαν τα όρια εδώ, έγιναν οι τελευταίες εργασίες των τεμαχίων και με την υπογραφή του Προέδρου μας δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεων και πρώτα ο Αλλάχ, πρώτα τα ερευνητικά μας πλοία θα κάνουν σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια τα γεωτρύπανα μας εργασίες”.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας: “Τί δείχνει αυτό; Ότι είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά μέχρι σήμερα οι άλλες χώρες η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι άλλες χώρες, αποκλείοντας μας από την περιοχή, μεταξύ τους και με τον Ε/κ τομέα-Κυπριακή Δημοκρατία- έκαναν συνεργασία μεταξύ τους. Εμείς τους λέμε καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν έχει ισχύ και καμιά συνεργασία δεν θα έχει αποτέλεσμα”.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: “Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα. Εάν θέλετε να κάνετε συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, ελάτε σε μας. Στο Λονδίνο ο Πρόεδρός μας είπε στον Μητσοτάκη ‘ελάτε να κάνουμε συμφωνία’ αλλά η Ελλάδα αντί να κάνει συμφωνία με μας, προσπάθησε να κάνει παράπονα εναντίον μας δεξιά και αριστερά”.
Αγία Σοφία
Για την Αγία Σοφία, ο Τούρκος Υπουργός χαρακτήρισε θρασύτατη τη στάση της Ελλάδας. “Τώρα πραγματικά δεν εκπλήττομαι αλλά μερικές φορές δεν μπορώ να το πιστέψω. Τέτοια θρασύτητα πως μπορεί να υπάρχει. Είναι απίστευτο. Πρώτον δεν μπορεί να καθορίζει η Ελλάδα πού και πότε θα γίνει προσευχή ή που και πότε θα γίνει ανάγνωση του Κορανίου μέσα στα εδάφη μιας χώρας. Εμείς θα ρωτήσουμε την Ελλάδα που θα διαβαστεί το Κοράνι ή κάποιον άλλον; Εδώ, πάνω από όλα είναι κληρονομιά του Σουλτάνου Μωάμεθ. Και το προστατεύουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Αν κοιτάξετε στην ιστορία, βλέπουμε πως μετά που εμείς φύγαμε (από την Ελλάδα) κατέστρεψαν τα τζαμιά μας και σε τι τα μετέτρεψαν. Και σε μας έγιναν παρόμοια πράγματα όταν υπήρχε μονοκομματικό καθεστώς. Αυτό είναι άλλο."
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η Αγία Σόφια δεν συνδέεται με την Ελλάδα. Είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Και έχει καταληφθεί. Δεν είναι κατοχικό έδαφος όπως κάποιοι προσπαθούν να πουν. Κάποιοι ανάμεσά μας το λένε”.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι “σε αυτά τα ζητήματα η τελευταία χώρα που μπορεί να μας συμβουλεύει πρέπει να είναι η Ελλάδα. Γιατί; Στην Ευρώπη η μόνη πόλη που δεν έχει τζαμί είναι η Αθήνα. Δεύτερον, αυτή η Ελλάδα τιμωρεί με φυλάκιση και με χρηματικό πρόστιμο τους μουφτήδες που εξέλεξε ο λαός επειδή προσευχήθηκαν σε τζαμί, προσέξτε, όχι επειδή εκτέλεσαν κάποια άλλα καθήκοντα. Τρίτον, με αφορμή τον κορωνοϊό, η Ελλάδα ήθελε να σιγήσει την προσευχή στην δυτική Θράκη. Ασφαλώς κάναμε παρέμβαση. Τώρα εσύ προσπαθείς να σιγήσεις την προσευχή με πρόφαση τον κορωνοϊό και μετά θα φωνάζεις επειδή η Τουρκία διάβασε το κοράνι. Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Υπάρχουν αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων για παραβιάσεις της Ελλάδας στη δυτική Θράκη και δεν έχει εφαρμοστεί καμιά”.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Λονδίνο λέγοντας ότι τότε ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπάρχουν ζητήματα όπως ‘η μειονότητα των Ρωμιών, η Σχολή της Χάλκης’ και πως “η Τουρκία έκανε πολλά μέχρι σήμερα αλλά εσείς δεν κάνατε τίποτα”.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις