ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο που προβλέπει εκεχειρία από τις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Σίσι έπειτα από συνάντηση με Χαφτάρ

Σχέδιο που προβλέπει εκεχειρία από τις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Σίσι έπειτα από συνάντηση με Χαφτάρ

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη γειτονική Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με τον οποίον συναντήθηκε νωρίτερα εντός της ημέρας (06/06), καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, Πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Η πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντίπαλους του Χάφταρ, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Οι πιστοί του Χάφταρ έχουν υποστεί σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις της GNA ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι, της Σύρτης, την στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Λιβύης, την οποία τον Ιανουάριο είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή. "Η συνάντηση του Προέδρου με τους Λίβυους αρχηγούς προκύπτει από την δέσμευση της Αιγύπτου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Λιβύης είναι μια προέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, Μπασάμ Ράντι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος μοιράζεται ένα μεγάλου μήκους σύνορο με τη Λιβύη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις συνομιλίες συμμετείχαν οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Αιγύπτου καθώς και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ο Πρόεδρος της Βουλής της χώρας.

Πολλές απόπειρες για την επίτευξη εκεχειρίας και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν στο κενό παρότι, τις τελευταίες ημέρες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκινήσει διαφορετικές συνομιλίες και με τις δύο πλευρές για μια συμφωνία εκεχειρίας. Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Λιβύη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2011 όταν με μια λαϊκή εξέγερση ανατράπηκε ο επί χρόνια δικτάτορας της χώρας Μουάμαρ Καντάφι. Έκτοτε έχει γίνει θέατρο σύγκρουσης αντίπαλων ομάδων.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa/ΜΚ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top