ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες διαδηλωτές σε Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Λονδίνο και σε άλλες χώρες στις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις

Χιλιάδες διαδηλωτές σε Ουάσινγκτον, Βερολίνο, Λονδίνο και σε άλλες χώρες στις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην Ουάσινγκτον, καθώς συνεχίστηκαν για 12η ημέρα οι κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, και την ίδια ώρα οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να χαλιναγωγήσουν τις πρακτικές που ακολουθούν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ο 46χρονος Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαϊου στη Μινεάπολη, αφού ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά.

Ο θάνατός του πυροδότησε διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο.

Ορισμένοι ακτιβιστές προέτρεπαν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν σήμερα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι η συμμετοχή θα φτάσει στις δεκάδες χιλιάδες.

Στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν, ο 27χρονος οικοδόμος Ντιλόνο Κάρολ, είπε ότι πήγε στη διαδήλωση επειδή "απλώς δεν μπορεί" να καθίσει και να την παρακολουθεί από το σπίτι του. "Οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν. Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά έναν άνδρα να φωνάζει τη μαμά του στον δρόμο και να περνάει αυτά που πέρασε ο Τζορτζ Φλόιντ", τόνισε.

Νωρίς το πρωί έξι λεωφορεία αποβίβασαν αρκετές εκατοντάδες ένστολους στρατιωτικούς, που κρατούσαν ασπίδες, στο χώρο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters. Στρατιωτικά Χάμβι ήταν παρκαρισμένα στους δεντροφυτεμένους δρόμους της πόλης.

Η αστυνομία ήταν επίσης παρούσα στην Ουάσινγκτον, όμως σε μικρότερους αριθμούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Οι αστυνομικοί τηρούσαν πιο χαλαρή στάση και φορούσαν τις στολές περιπολίας τους αντί για αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.

Μέχρι το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3.000 άνθρωποι στο Μνημείο του Λίνκολν και άλλοι τόσοι κοντά στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών βρισκόταν έξω από το Καπιτώλιο.

Οδηγοί που περνούσαν με τα οχήματά τους κόρναραν σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ ορισμένοι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο για να προσφέρουν σνακ και νερό στους συγκεντρωμένους, για να τους δροσίσουν εν μέσω της αποπνικτικής ζέστης.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία περνώντας έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον φώναζαν: "Χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε", "Πορευόμαστε για την ειρήνη, όχι για το μίσος" και "Δεν μπορώ να αναπνεύσω", τη φράση που επαναλάμβανε ο Φλόιντ λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και στην Γερμανία
Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν χθες σε όλη την Γερμανία, καταδικάζοντας τον ρατσισμό, με αφορμή την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο, περισσότεροι από 15.000 διαδηλωτές ντυμένοι με μαύρα ρούχα συγκεντρώθηκαν στην ιστορική Αλεξάντερπλατς, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση σε σιωπηρή διαμαρτυρία.

Η Αστυνομία του Βερολίνου ζήτησε μάλιστα με ανάρτησή της στο Twitter να μην προσέλθει περισσότερος κόσμος, καθώς ήταν πλέον αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αν και περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων φορούσαν προστατευτικές μάσκες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας βρίσκονταν χθες περίπου 25.000 άτομα, σε διάφορες συγκεντρώσεις, ενώ μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε και στο Αμβούργο, με την συμμετοχή περίπου 9.000 ατόμων, αν και, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν το πολύ 525 άτομα.

Αστυνομικοί στο Αμβούργο έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον διαδηλωτών και ετοιμάζονται να αναπτύξουν εκτοξευτήρες νερού, καθώς ορισμένες από τις αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις στην πόλη πήραν άσχημη τροπή.

Σε ανάρτηση στο Twitter η αστυνομία αναφέρει ότι αρκετές εκατοντάδες "κουκουλοφόροι και επιθετικοί" διαδηλωτές ασκούν πίεση στους αστυνομικούς στο κέντρο της πόλης, προσθέτοντας:

"Αναγκαστήκαμε ήδη να χρησιμοποιήσουμε σπρέι πιπεριού. Με κάθε σεβασμό στα συναισθήματα: οι επιθέσεις εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας είναι απαράδεκτες!".

Σε άλλο, κοντινό σημείο, περίπου 350 άνθρωποι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση. "Την θεωρούμε μη εγκεκριμένη (σ.σ. τη συγκέντρωση) και τους καλούμε από τα μεγάφωνα να φύγουν", προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Στουτγκάρδη, την Βόννη, το Ντίσελντορφ, την Καρλσρούη, το Ντόρτμουντ και αλλού.

Επίσης, οι παίκτες της Μπάγερν επέδειξαν την αλληλεγγύη τους, φορώντας στην προθέρμανση μπλουζάκια με το σύνθημα: "Κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό-BlackLiveMatters", πριν από τον αγώνα με τη Λεβερκούζεν.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με έφιππους αστυνομικούς στο Λονδίνο
Εξάλλου, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με έφιππους αστυνομικούς μετά τη μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση στο κέντρο του Λονδίνου, όπου χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν την οργή τους για την αστυνομική βία, με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Μετά τη σε γενικές γραμμές ειρηνική συγκέντρωση, μικρές ομάδες διαδηλωτών κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία εκτόξευσαν μπουκάλια νερού στις δυνάμεις ασφαλείας. Οι έφιπποι αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον τους για να τους απωθήσουν.

Νωρίτερα, πάνω από χίλιοι άνθρωποι έκαναν πορεία περνώντας από την αμερικανική πρεσβεία στη νότια όχθη του Τάμεση, αποκλείοντας την κυκλοφορία.

Πολλές χιλιάδες συνέρρευσαν επίσης στην πλατεία έξω από το κοινοβούλιο, αψηφώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης να αποφεύγονται οι συναθροίσεις λόγω της πανδημίας.

"Ήρθα για να στηρίξω τους μαύρους, τους οποίους κακομεταχειρίζονται εδώ και πολλά, πολλά, πολλά χρόνια. Ήρθε η ώρα για αλλαγή", είπε μια 39χρονη δασκάλα, η Αίσα Πέμπερτον.

Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Κένα Ντέιβιντ, είπε ότι η Βρετανία φέρει και αυτή ευθύνες. "Όσα βλέπετε τριγύρω χτίστηκαν στις πλάτες μαύρων και καφέ σωμάτων", υποστήριξε.

Διαδηλώσεις και στην Αυστραλία, την Τύνιδα και την Ασία
Η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε χθες τον χορό της παγκόσμιας οργής.Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις, κρατώντας πανώ με το σύνθημα "Δεν μπορώ να αναπνεύσω", τη φράση που επαναλάμβανε ο Φλόιντ όταν ο αστυνομικός που τον συνέλαβε γονάτισε στον λαιμό του, επί σχεδόν εννέα λεπτά.

Για τους οργανωτές αυτής της κινητοποίησης, που δεν υπάκουσαν στην έκκληση της κυβέρνησης να μείνουν στα σπίτια τους λόγω της υγειονομικής κρίσης, η υπόθεση του Φλόιντ θυμίζει παρόμοιες καταστάσεις στη δική τους χώρα.

Όπως εξήγησαν, το ποσοστό των κρατουμένων Αβορίγινων είναι πολύ υψηλό ενώ πάνω από 400 έχουν πεθάνει τα τελευταία 30 χρόνια όντας υπό αστυνομική κράτηση.

"Το γεγονός ότι προσπάθησαν να μας εμποδίσουν να διαδηλώσουμε πείσμωσε ακόμη περισσότερο τον κόσμο", εκτίμησε ο Τζουμίκα Ντόνοβαν που συμμετείχε στη συγκέντρωση στο Σίνδεϊ.

Στην Τύνιδα, περίπου 200 άνθρωποι ζήτησαν "δικαιοσύνη" και το δικαίωμα να "αναπνεύσουν" απέναντι στον ρατσισμό που "τους πνίγει". "Αυτή η μάστιγα υπάρχει επίσης και στην Τυνησία", ανέφερε μια εκπρόσωπος της τυνησιακής ένωσης στήριξης των μειονοτήτων. Μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική υποστηρίζουν συχνά ότι πέφτουν θύματα λεκτικής και σωματικής κακοποίησης στη χώρα αυτή.

Πιο περιορισμένης έκτασης ήταν οι διαδηλώσεις στην Ασία. Στο Τόκιο, οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την κακομεταχείριση, όπως λένε, ενός Κούρδου τον οποίο σταμάτησαν για έλεγχο οι αστυνομικοί ενώ οδηγούσε και τον έριξαν στο έδαφος.

Οι διοργανωτές εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο κίνημα Black Lives Matter. "Θέλω να δείξω ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ιαπωνία τώρα", είπε η 17χρονη μαθήτρια Ουακάμπα.

Στη Σεούλ, δεκάδες Νοτιοκορεάτες και αλλοδαποί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην πόλη. Κάποιοι φορούσαν μαύρες μάσκες με το σύνθημα "Δεν μπορώ να αναπνεύσω στα κορεατικά".

Στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η πανδημία, οι ακτιβιστές οργάνωσαν μια πρωτότυπη διαδικτυακή κινητοποίηση: ζήτησαν να αναρτηθούν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων ντυμένων στα μαύρα, με υψωμένη τη γροθιά, που να κρατούν πλακάτ όπου θα εξηγούν γιατί στηρίζουν το κίνημα.

Οι Ταϊλανδοί "διαδηλωτές" θα συγκεντρωθούν αύριο Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη και θα τηρήσουν σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων - το χρονικό διάστημα που έμεινε ακινητοποιημένος ο Φλόιντ στο έδαφος, με τον αστυνομικό γονατισμένο στον λαιμό του.

ΚΥΠΕ / ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top