Ως ιστορική ημέρα (09/06), χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο.
Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS [οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών] και «επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας». «Παράλληλα, η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων», υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, που ευθυγραμμίζεται με τη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
«Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με έγκυρες συμφωνίες. Όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία Τουρκίας-Σαράτζ. Και βέβαια όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, όπως είπε, αποδεικνύει «περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο». «Στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά. Το Διεθνές Δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές θα γίνουν σεβαστές», τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν εκτενώς για την επιδημία του κορωνοϊού. «Ο κ. Ντι Μάιο με ενημέρωσε για τα ραγδαίως βελτιούμενα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία», σημείωσε ο κ. Δένδιας, δηλώνοντας ότι «βάσει αυτών των δεδομένων, η Ελλάδα αίρει –αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα– τους όποιους περιορισμούς».
Από την πλευρά του, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε προς την Ιταλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέροντας ότι η επιδημιολογική εικόνα αυτή τη στιγμή στις ιταλικές περιφέρειες είναι ιδιαίτερα θετική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ντι Μάιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση του Έλληνα ομολόγου του ότι επίκειται η άρση των περιορισμών για τους Ιταλούς τουρίστες προς την Ελλάδα.
Όσον αφορά την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτησή θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο κ. Ντι Μάιο έκανε επίσης λόγο για μια ιστορική στιγμή και ένα σημαντικότατο αποτέλεσμα.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μοιραστήκαμε αυτή την ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ιταλία και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα ενισχύσει την ιστορική φιλία των δύο χωρών, που συντονίζονται στα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα. Διότι όχι μόνον είμαστε γείτονες, αλλά στοχεύουμε και σε αυτή τη μεγάλη, διευρυμένη μεσογειακή περιφέρεια, όπου πρωταγωνιστούν οι δύο χώρες μας», ανέφερε ο κ. Ντι Μάιο.
Όπως σημείωσε, η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας αποδεικνύει ότι η Ιταλία στηρίζει τα συμφέροντα των αλιέων, σεβόμενη παράλληλα πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών, πέραν της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, υπογράφηκε η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τη συγκεκριμένη δήλωση «τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών».
Επιπλέον, υπογράφηκε η Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής «ώστε όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα», όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις