Για ιστορική ημέρα για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών εντός τους εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας παράλληλα πως η υλοποίηση της συμφωνίας του 2014 μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, διανοίγει σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.
Μιλώντας την Τρίτη 9/6 σε εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης της διαδικασίας για την εφαρμογή της Συμφωνίας για τη Μη Στρατιωτική Ανάπτυξη των Βάσεων, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η συμφωνία αποτελεί μια απτή απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέφερε πως η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή χρήσης γης και ανάπτυξης διαφόρων ζωνών εντός των Βάσεων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι δύο πλευρές εξέδωσαν παράλληλα και Κοινό Ανακοινωθέν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή της Διευθέτησης αποτελεί «σημαντικό βήμα προόδου στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας και της διμερούς μας σχέσης».
«Ύστερα από 60 χρόνια διαπραγματεύσεων και σαν αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας των Κυβερνήσεων των δυο χωρών υλοποιείται σήμερα η συμφωνία που επετεύχθη στις 15 Ιανουαρίου 2014 μεταξύ του τότε Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του ίδιου» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του.
Η συμφωνία, συνέχισε, προβλέπει μια σημαντική αναθεώρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιουσιών, με πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των κατοίκων και των ιδιοκτητών ακινήτων.
Σημείωσε το γεγονός οτι απεγκλωβίζεται για σκοπούς ανάπτυξης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εδάφους εντός των Βρετανικών Βάσεων το οποίο εντάσσεται πλέον σε πολεοδομικές ζώνες. «Πιο συγκεκριμένα, 1800 εκτάρια γης, περίπου 860 στην περιοχή Ακρωτηρίου και άλλα 930 στην περιοχή Δεκέλειας εντάσσονται σε ζώνες ανάπτυξης» είπε.
Ο Πρόεδρος συνέχισε, λέγοντας ότι θα εφαρμόζονται τα όσα ισχύουν και στην υπόλοιπη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από Κύπριους, Ευρωπαίους, ακόμα και πολίτες Τρίτων Χωρών, διασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον πληθυσμό της Δημοκρατίας.
Ακόμη, ανέφερε ότι θα επιτρέπεται πέραν της οικιστικής, τουριστικής, εμπορικής και βιομηχανικής ανάπτυξης και μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις, όπως διάφοροι τύποι εκπαιδευτηρίων, σχολεία μέσης εκπαίδευσης, περιφερειακά εκπαιδευτήρια, σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεματικά πάρκα και κέντρα πολλαπλού αθλητισμού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, εξειδικευμένου τύπου κλινικές ή νοσοκομεία, κλινικές αποκατάστασης και άλλα παρεμφερή ιατρικά κέντρα
Εκτός καθορισμένων ζωνών ανάπτυξης είναι επίσης δυνατόν να αδειοδοτηθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μικρότερης κλίμακας αναπτύξεις, όπως πρατήρια πετρελαιοειδών, εστιατόρια, αίθουσες δεξιώσεων, ειδικού τύπου αναπτύξεις, συμπλήρωσε.
«Οφείλω να παραδεχθώ πως όλη η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας, από την υπογραφή της μέχρι και σήμερα, μπορεί να ήταν σχετικά χρονοβόρα. Όμως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός πως ήταν μια διαδικασία περίπλοκη με αρκετές ιδιαιτερότητες, οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά» είπε.
Τόνισε ακολούθως τις θετικές συνέπειες, οικονομικές και όχι μόνο, για τους κατοίκους των περιοχών των Βάσεων, όσο και το γεγονός πως η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή χρήσης γης και ανάπτυξης διαφόρων ζωνών εντός των Βάσεων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Με σκληρή δουλεία και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έγινε κατορθωτό να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια προέκυψαν μέσα από αμοιβαία επωφελείς λύσεις, έχοντας πάντοτε ως πρώτιστο μέλημα την ευημερία και τις προοπτικές που διανοίγονται για τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες περιουσιών στις Βρετανικές Βάσεις» είπε.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μαζί με το Σχέδιο Ανάπτυξης που περιλαμβάνει και τους σχετικούς πολεοδομικούς χάρτες θα αναρτηθούν από την Τετάρτη στις ιστοσελίδες του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Με βάση τη κείμενη νομοθεσία θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευσης διάρκειας 35 ημέρων, κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν στο Τμήμα Περιβάλλοντος παρατηρήσεις ή και ενστάσεις που σχετίζονται με το περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης.
Σύμφωνα με το Πρόεδρο Αναστασιάδη, η δήλωση πολιτικής των Βρετανικών Βάsεων, αντίγραφο της οποίας του ενέχειρισε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, καθορίζει πολεοδομικές ζώνες και χρήσεις γης και εισάγει σαφείς πρόνοιες και πολιτικές που θα διέπουν τη χωροθέτηση όλων των τύπων της ανάπτυξης στις ΒΒ, όπως την οικιστική, την τουριστική, την εμπορική, τη βιομηχανική και τις άλλες.
«Η υλοποίηση της συμφωνίας διανοίγει σημαντικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητες για τους κατοίκους των ΒΒ, αλλά και την οικονομία ευρύτερα, ιδιαίτερα σε μια ομολογουμένως δύσκολη οικονομική περίοδο, όπως αποτυπώνεται σαν αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού» ανέφερε ο Πρόεδρος.
Καταδεικνύει, συνέχισε, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, τόσο σε διακρατικό επίπεδο, όσο και μεταξύ των δύο λαών.
«Σχέσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τις δύο χώρες να συνεργάζονται στενά και αποτελεσματικά σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, χωρίς να παραλείπεται η στενή σχέση που αναπτύσσουμε ως εταίροι στην Κοινοπολιτεία» συνέχισε.
Ο Πρόεδρος επανέλαβε εξάλλου την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει την στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όπως ανέφερα και το 2014, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις συνιστά ποιοτικό και παράλληλα ένα ουσιαστικό βήμα στις σχέσεις μας με τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς ύστερα από 60 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτυγχάνεται μια οριστική ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων» υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες στην Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Υπουργείο Εξωτερικών που έθεσε διαχρονικά ως προτεραιότητα την υλοποίηση της εν λόγω Συμφωνίας, όσο και τα υπόλοιπα Υπουργεία και εμπλεκόμενα μέρη των δύο κρατών που εργάστηκαν άοκνα και με αφοσίωση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Ανάπτυξης.
Στα οφέλη στους από τη διμερή ρύθμιση για 12.000 Κύπριους που ζουν στις Βάσεις αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι.
«Αυτές οι συζητήσεις υπήρξαν περίπλοκες, αλλά αποδεικνύουν την αφοσίωση και των δύο χωρών μας στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την ανακάλυψη νέων πεδίων συνεργασίας» είπε, μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Σύμφωνα με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, η συμφωνία αυτή επιτρέπει στον μέγιστο δυνατό βαθμό στους κατοίκους των Βάσεων να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Κύπριους που ζουν στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία, να πουλήσουν ή να αναπτύξουν τη γη τους.
«Η συμφωνία θα αποφέρει προφανή οφέλη στους 12.000 Κύπριους που ζουν στις Βάσεις. Σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός προκαλεί φόβους και ανησυχίες για την επιβίωση κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, μπορώ να δηλώσω με περηφάνια ότι μαζί καταφέραμε να παραδώσουμε μια μεταρρύθμιση που θα έχει πραγματικό θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρώπων» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Αρχιστράτηγος Ρομπ Τόμσον, Διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων και των Βάσεων στην Κύπρο, είπε πως το γεγονός ότι θα επιτρέψουμε σε πολλούς Κύπριους που ζουν εντός των Βάσεων να έχουν περισσότερα αναπτυξιακά δικαιώματα, ενώ διαφυλάττουμε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΗΒ στο νησί οι οποίες συνδράμουν σημαντικά στην ασφάλεια του Δυτικού Κόσμου, είναι πραγματικά πολύ θετική εξέλιξη. «Αυτή η διμερής συμφωνία υπογραμμίζει την εγγύτητα της σχέσης ΗΒ - Κύπρου» συμπλήρωσε.
Στην Κοινή δήλωση Ηνωμένου Βασιλείου- Κύπρου, αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοινώνουν το επόμενο σημαντικό στάδιο στην εφαρμογή της διμερούς Διευθέτησης που επιτεύχθηκε το 2014 σχετικά με τη ρύθμιση της μη-στρατιωτικής ανάπτυξης στις Βάσεις.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων θα δημοσιοποιήσουν το πρωί της Τετάρτης το προσχέδιο Δήλωσης Πολιτικής για τις Βρετανικές Βάσεις, τους πολεοδομικούς χάρτες και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορούν τη Διευθέτηση, προστίθεται.
Η δημοσιοποίηση της ΣΜΠΕ θα ξεκινήσει μια φάση δημόσιας διαβούλευσης διάρκειας 35 ημερών, η οποία είναι το ουσιαστικό πρώτο βήμα για να επιτραπεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της τελικής Δήλωσης Πολιτικής για τις Βρετανικές Βάσεις, η οικιστική και εμπορική ανάπτυξη γης στις Βάσεις επί της ίδιας βάσης με τη Δημοκρατία, συμπληρώνεται.
Αναφέρεται επίσης ότι η εφαρμογή της Διευθέτησης αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των Κυβερνήσεών μας. «Στο 60ο έτος των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας και της διμερούς μας σχέσης, η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες, αρχές και ιδανικά, καθώς και στους ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας» προστίθεται.
Καταδεικνύει επίσης τη συλλογική μας δέσμευση να διασφαλίσουμε και να προωθήσουμε την ευημερία των κατοίκων και των κοινοτήτων που διαμένουν εντός των Βρετανικών Βάσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι Βάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, καταλήγει η Κοινή δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι τη ρύθμιση Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης είχαν υπογράψει το 2014 οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Γουίλιαμ Χέιγκ και είχαν επαναβεβαιώσει με γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρώην Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την ίδια χρονιά. Έκτοτε, ακολούθησαν μακρές συνομιλίες επί των λεπτομερειών της εφαρμογής της ρύθμισης, μια φάση που έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Η συμφωνία μη στρατιωτικής ανάπτυξης επηρεάζει τρεις δήμους (Ύψωνα, Κάτω Πολεμιδιών και Δερύνειας) και 16 κοινότητες (Ασώματος, Τραχώνι, Κολόσσι, Ερήμη, Σωτήρα, Παραμάλι, Αυδήμου, Ακρωτήρι, Φρέναρος, Αυγόρου, Αχερίτου, Πύλα, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Άχνα) στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις