Ο Οζερσάι απαντά στον ΥΠΕΞ της Κύπρου με επιστολή στο ΣΑ που κυκλοφόρησε μέσω Τουρκίας.
Η Τουρκία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ επιστολή του «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζεράι, προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία επιχειρεί να απαντήσει σε παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά τη συζήτηση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 8 Μαΐου, με θέμα «75 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου επί Ευρωπαϊκού εδάφους».
Ο κ. Οζερσάι παραπονιέται, γιατί, όπως αναφέρει, η «ελληνοκυπριακή πλευρά» χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία σε διεθνή φόρα, αφού έχει αποκλείσει την τουρκοκυπριακή, να διαστρεβλώνει τα γεγονότα. Αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1960 μέσω διεθνών συνθηκών "με βάση μια εταιρική σχέση μεταξύ των δύο λαών του νησιού".
Ωστόσο, σημειώνει, "αυτή η εταιρική συνεργασία καταστράφηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, με την μονομερή κατάργηση του συντάγματος, εκδιώκοντας τους Τουρκοκύπριους από τους θεσμούς του κράτους καθώς και από τα σπίτια τους, ξεκινώντας μια ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης των Τουρκοκυπρίων". Κάνει λόγο για "θηριωδίες έναντιον του τουρκοκυπριακού λαού", σημειώνοντας πως αναπτύχθηκε το 1964 για πρώτη φορά στο νησί η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, αναφέρει ότι οι «μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων της ελληνοκυπριακής διοίκησης» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτές που "θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή". Η τουρκοκυπριακή πλευρά, επισημαίνει, "είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων του νησιού, όπως αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και απλώς προστατεύει τα δικαιώματα της, σε συνεργασία με την Τουρκία υπό το φως των παραβιάσεων των δικαιωμάτων της από την ελληνοκυπριακή πλευρά".
Ο Οζερσάι σημειώνει ότι μόνο μέσω άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας μπορούν οι δύο πλευρές να συνεργαστούν μεταξύ τους, οικοδομώντας εμπιστοσύνη, αλληλεξάρτηση και υγιή σχέση, στοιχεία που είναι απαραίτητα όχι μόνο για οποιαδήποτε διευθέτηση στο νησί, αλλά και για την ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια του νησιού και της περιοχής, όπως αναφέρει.. Ως εκ τούτου, επισημαίνει, ευελπιστούμε ότι η διεθνής κοινότητα θα παροτρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα των φυσικών πόρων γύρω από το νησί.
Με την ευκαιρία, ο κ. Οζερσάι επαναφέρει το θέμα της απευθείας επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, που στις τελευταίες ανανεώσεις της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προκαλεί τριβές στο Σ.Α.
Θεωρώ απαραίτητο να υπενθυμίσω στα αξιότιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, γράφει, "ότι ο Γενικός Γραμματέας, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (S / 2020/23), και το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο ψήφισμά του 2506 (2020), κάλεσαν τις πλευρές να συνεργαστούν χωρίς να προσκολληθούν σε πολιτικά ζητήματα όπως η αναγνώριση / μη αναγνώριση, τα οποία είναι ευμετάβλητα. Χωρίς αμφιβολία, αυτές οι εκκλήσεις για συνεργασία αποδεικνύουν ότι οι δύο πλευρές του νησιού πρέπει να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία από πριν και χωρίς να περιμένουν τη διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας έτσι το πρόσχημα για την αρχαϊκή προπαγάνδα κατά της άμεσης επικοινωνίας και της συνεργασίας από την ελληνοκυπριακή ηγεσία για χρόνια».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις