Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, έως και 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες παρέμειναν στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αυτό προκύπτει από απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας σε επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, το οποίο επικαλείται τις ελληνικές Αρχές, περισσότερα από 450 άτομα διέσχισαν παράνομα αυτά τα σύνορα από τις 28 Φεβρουαρίου, 137 από αυτά μόνο στις 28 και 29 Φεβρουαρίου και 320 τον Μάρτιο.
Στη συνέχεια, η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της προς την ΕΕ, αφότου η Άγκυρα ζήτησε επανειλημμένα περισσότερα χρήματα για τη φροντίδα των προσφύγων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, «δηλώσεις από την επίσημη τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις οποίες τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 'ανοιχτά', συνέβαλαν στη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Η Ελλάδα έκλεισε στη συνέχεια τη συνοριακή διέλευση στο Βορρά, και αμέσως κάποιοι επεχείρησαν να εισέλθουν στην ΕΕ μέσω του συνοριακού ποταμού Έβρου. Οργανισμοί βοήθειας κατέγραψαν απορρίψεις πιθανών αιτούντων άσυλο και επέκριναν πρακτικές των Αρχών ασφαλείας που παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο. Χιλιάδες πρόσφυγες παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κοντά στη συνοριακή διέλευση Pazarkule/Καστανιές.
Στις 19 Μαρτίου, η Τουρκία έκλεισε τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει περαιτέρω το γερμανικό Υπουργείο στην απάντησή του. Οι άνθρωποι που είχαν φτάσει εκεί μεταφέρθηκαν σε καραντίνα σε τουρκικές κρατικές εγκαταστάσεις στις 27 Μαρτίου.
Από τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο, περισσότερα από 2.400 άτομα έφτασαν παράτυπα στα ελληνικά νησιά μέσω θαλάσσης, δηλαδή χωρίς να περάσουν από επίσημο συνοριακό σταθμό με τα απαραίτητα έγγραφα, 2.084 μόνο τον Μάρτιο. Εκείνη την εποχή υπήρχαν στις ειδήσεις αναφορές για επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και ΜΚΟ στη Λέσβο και τη Χίο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, «μέλη του Κινήματος της Ταυτότητας (σ.σ. ακροδεξιές ομάδες) από τη Γερμανία και την Αυστρία συμμετείχαν κατά καιρούς σε αυτές».
Κατά το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία έχει «μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό» εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της από τη Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Η Συμφωνία προβλέπει ότι θα επιστρέφονται όλοι οι μετανάστες που φτάνουν χωρίς άδεια στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Σε αντάλλαγμα δόθηκαν στην Τουρκία δισεκατομμύρια Ευρώ για τη φροντίδα των προσφύγων. Από το 2016, περισσότεροι από 26.500 Σύριοι έχουν μετεγκατασταθεί σε χώρες της ΕΕ.
Η πολιτικός του Die Linke, Ούλα Γέλπκε επέκρινε την προσήλωση της Γερμανίας στη «βρώμικη Συμφωνία». «Στην Τουρκία βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη πολύ σοβαρές παραβιάσεις, κρατήσεις και βασανιστήρια. Όσοι αναζητούν προστασία διατρέχουν συνεχώς τον κίνδυνο κράτησης, παράνομης απόρριψης και απέλασης προς εμπόλεμες περιοχές», σημείωσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις