ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΠΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ: Να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

ΠΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ: Να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Το μήνυμα ότι πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σε ό,τι αφορά την νόσο COVID-19, έστειλε σήμερα ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ Ευρώπης, ο κ. Κλούγκε που μιλούσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάσκεψης Τύπου ανέφερε ότι στην ευρωπαϊκή περιοχή έχουν σημειωθεί το 31% των κρουσμάτων και το 43% των θανάτων παγκοσμίως.

Μετά από αρκετές εβδομάδες κατά τις οποίες τα κρούσματα μειώθηκαν σε ορισμένες χώρες, είπε, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει τώρα σταθεροποιηθεί σε περίπου 17.000 με 20.000 την ημέρα κατά μέσο όρο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ αναφέρθηκε σε μια εξέλιξη η οποία θα πρέπει να ανησυχήσει ολόκληρη την περιοχή, το γεγονός ότι αρκετές χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ενώ σε άλλες σημειώνεται μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ.

Τον τελευταίο μήνα, ανέφερε, ο αριθμός των ευρωπαϊκών χωρών που καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις σε συνεχόμενα κρούσματα έχει αυξηθεί πάνω από το τριπλάσιο από 6 σε 21 χώρες.

«Όπως έχω πει ήδη σε πολλούς δημοσιογράφους, η COVID-19 βρίσκεται ακόμα σε ενεργό φάση σε πολλές χώρες», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι κρίσιμης σημασίας να συνεχίσουμε να ανακτούμε και να οικοδομούμε ξανά την κανονική ζωή μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό οι αρχές να επενδύσουν πλήρως σε ένα επιθετικό σύστημα, εντοπισμού, διάγνωσης και ιχνηλάτησης για αποφυγή δαπανηρών επιπρόσθετων απαγορεύσεων κυκλοφορίας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες αν επανέλθει ο ιός».

Ο κ. Κλούγκε συνέχισε λέγοντας ότι έχει σημάνει ένα καμπανάκι κινδύνου αφού το άνοιγμα σχολείων σε λίγες χώρες είχε ως αποτέλεσμα τοπικές «αναζωπυρώσεις» στον αριθμό των κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι «πρέπει να παραμείνουμε σχολαστικοί και να άρουμε περιορισμούς με προσοχή».

«Ο κίνδυνος παραμένει ψηλός σε όλα τα κράτη μέλη μας», επανέλαβε.

Αναφέρθηκε επίσης σε ερωτήσεις που έχει λάβει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το πώς η πανδημία έχει επηρεάσει άλλους τομείς υγείας και ευημερίας, λέγοντας ότι «τα στοιχεία είναι ανησυχητικά».

Η πανδημία απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των περισσότερων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030, είπε.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ανέφερε ο κ. Κλούγκε, το 68% των χωρών έχουν αναφέρει ότι οι υπηρεσίες για διαχείριση των μη μεταδοτικών ασθενειών έχουν διακοπεί λόγω της πανδημίας. Το 66% των υπηρεσιών για διαχείριση της υπέρτασης και το 58% για το διαβήτη και τις επιπλοκές του έχουν διακοπεί πλήρως ή μερικώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κλούγκε οι νέες διαγνώσεις καρκίνου σημείωσαν πτώση 25% στην Ολλανδία και προγράμματα ελέγχου του καρκίνου έχουν ανασταλεί σε αρκετές χώρες. Στην Ισπανία, τα περιστατικά για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (STEMI) που χειρίστηκαν οι καρδιολογικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

«Έχουμε επίσης παρατηρήσει έως 60% μείωση στον εντοπισμό φυματίωση, κάτι που οδηγεί σε καθυστέρηση στην έναρξη θεραπευτικής αγωγής και αύξηση της θνησιμότητας», ανέφερε.

Οι εθνικές υπηρεσίες εμβολιασμού διακόπηκαν σε ορισμένες χώρες, ενώ σε άλλες καταγράφηκε σημαντική πτώση στην κάλυψη, είπε, δίνοντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου η κάλυψη του εμβολιασμού για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά μειώθηκε κατά 20% στα μέσα Απριλίου.

Αυτές οι καθυστερήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξανανοίξουμε αυτές και άλλες υπηρεσίες ζωτικής σημασίας με ασφάλεια και επειγόντως αλλά υπό ασφαλείς συνθήκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και τους ασθενείς».

Πολλοί από εσάς ρωτάτε για το μέλλον, ανέφερε ο κ. Κλούγκε, σημειώνοντας ότι κάθε μέρα που περνά μαθαίνουμε περισσότερα για τον ιό και είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια ασφαλή, αποτελεσματική θεραπεία και ένα εμβόλιο. Ειδική αναφορά έκανε στην ανακάλυψη που ανακοινώθηκε για την αποτελεσματικότητα μιας μικρής δόσης στεροειδούς δεξαμεθαζόνης στην μείωση της θνησιμότητας κατά ένα τρίτο σε ασθενείς οι οποίοι νοσούν σοβαρά από την COVID-19.

Αυτά τα νέα, είπε, αποτελούν μια τεράστια πρόοδο, αλλά δεν πρέπει να μας αποσπάσουν την προσοχή από το έργο που έχουμε να κάνουμε.
Αναφέρθηκε σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό “The Lancet” σύμφωνα με την οποία το 22% το παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 1,7 δισεκατ. άνθρωποι υποφέρουν από τουλάχιστον μία υποκείμενη ασθένεια κάτι που σημαίνει ότι ό κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά είναι αυξημένος αν προσβληθούν από την COVID-19.

Συνέχισε λέγοντας ότι στο τέλος του καλοκαιριού πλησιάζει και η εποχή της γρίπης. Προς αυτό είπε ότι εκτιμάται ότι 152.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη το 2018-2019. Αλλά μόνο το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 65 χρονών έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης. Ο εμβολιασμός των ανθρώπων υψηλού κινδύνου από τη γρίπη και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό το βάρος στα συστήματα υγείας τα οποία πρέπει να παρέχουν επίσης φροντίδα σε ασθενείς με COVID-19, πρόσθεσε.

Η προετοιμασία για το φθινόπωρο αποτελεί προτεραιότητα τώρα για το περιφερειακό γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ, σημείωσε.

Ο κ. Κλούγκε, ανέφερε ότι επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχουμε ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και η κοινωνική αποστασιοποίηση μας έχουν δώσει χρόνο, είπε, προσθέτοντας ότι όπου έχουμε την ευκαιρία, πρέπει να την αδράξουμε για να ενισχύσουμε την ετοιμότητα των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης μας και την παροχή υπηρεσιών υγείας ρουτίνας των συστημάτων υγείας.

Αυτό, σημείωσε, «σημαίνει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο: μια πιθανή επανεμφάνιση της COVID-19, σε πολλές χώρες, περιοχές, πόλεις και κοινότητες».

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top