Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει εστιάσει τις κινήσεις της σε δύο μέτωπα: αυτό της τουρκικής προκλητικότητας και βέβαια της οικονομικής ύφεσης που είναι συνέπεια της πανδημίας. Το πως σχεδιάζει να σταθεί απέναντι στη διπλή πρόκληση, το έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η εβδομάδα που πέρασε.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τα μηνύματα που στάλθηκαν στην Άγκυρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο και η έναρξη των συζητήσεων με το Κάιρο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αλλά και η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας κατά την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, είναι κινήσεις που στοχεύουν στη δημιουργία συμμαχιών.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι όσο περισσότερο η Αθήνα «χτίζει» σχέσεις και προχωρά σε διακρατικές συμφωνίες, τόσο θα μπαίνει κάποιο «φρένο» στις προθέσεις της Άγκυρας.
Αποδοτική επίσκεψη
Ειδικά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ κρίνεται ιδιαίτερα αποδοτικό καθώς Ελλάδα και Ισραήλ ήρθαν πιο κοντά, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Εκτός από τις υπογραφές που «έπεσαν» για συνεργασία σε θέματα όπως Τουρισμό, Γεωργία, κυβερνο-ασφάλεια, Άμυνα, φάνηκε ότι υπάρχει κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παράγοντας που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε παρουσία του σε διεθνή φόρα θα αναδεικνύει την προκλητική στάση της Άγκυρας, καθώς όπως έχει τονίσει συνιστά απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τελευταία αναφορά του ήταν κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρώπης, την Παρασκευή. Ενώ το βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι και το θέμα της Τουρκίας: «Είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας μάλιστα το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.
Η μάχη της ύφεσης
Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της Τουρκίας που αποτελεί προτεραιότητα για το Μαξίμου, αλλά και αυτό της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Μπορεί μέχρι τώρα η στρατηγική της κυβέρνησης στη μάχη κατά του κορονοϊού να έχει κριθεί ως επιτυχημένη, στο Μέγαρο Μαξίμου όμως γνωρίζουν καλά ότι τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση που δεν είναι άλλη από το να σταθεί όρθια η χώρα μπροστά στην ύφεση που έρχεται.
Σε αυτή τη μάχη σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα «πολεμοφόδια» που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα κονδύλια που περιμένει η χώρα από την Ε.Ε.
Οπότε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την ελληνική πλευρά. Αυτό που προσδοκούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να περάσει η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Και στο θέμα του ύψους του ποσού που θα διατεθεί στα κράτη-μέλη (750 δισ. ευρώ είναι η αρχική πρόταση), αλλά και στην κατανομή του. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος να αφορά επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.
Εφόσον τελικά βγει «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες και υπάρξει οριστική συμφωνία των εταίρων για το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε θα είναι και πιο εύκολος ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για το πως ακριβώς θα διατεθεί στην ελληνική οικονομία η ενίσχυση από την Ευρώπη. Αυτό που απεύχονται στην κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει οριστική συμφωνία και να χαθεί κι άλλος χρόνος σε συσκέψεις και Συνόδους. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου.
Ο Ιούλιος, πάντως, μπορεί να είναι μήνας γενικότερων εξελίξεων καθώς σε αυτό το διάστημα είναι πολύ πιθανό να γίνουν και οι «διορθωτικές κινήσεις» από τον Πρωθυπουργό. Όπως είπε σε συνεργάτες του πριν από λίγες μέρες, για κάποιες εβδομάδες δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές της κυβερνητικής σύνθεσης. Από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε τον αριθμό των εβδομάδων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να κάνει τις «διορθώσεις» που θέλει την περίοδο που θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που κέρδισε τις εκλογές.
Από www.huffingtonpost.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις