Σήμερα θα καθοριστεί το αν θα γίνουν ή όχι αλλαγές στους κανόνες και τις προϋποθέσεις για το «άνοιγμα» της 1ης Ιουλίου στα κατεχόμενα με την έναρξη πτήσεων και θαλάσσιων δρομολογίων με την Τουρκία, αφού σύμφωνα με τον «υπουργό συγκοινωνιών και μεταφορών», Τολγκά Ατακάν να δηλώνει ότι το θέμα θα συζητήσουν σήμερα «4 – 5 υπουργεία» και μπορεί να ακολουθηθεί μια «πιο αυστηρή διαδικασία».
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ατακάν μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί και ρωτήθηκε για την συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» χθες, στην οποία συζητήθηκε το θέμα του «ανοίγματος» - όπως το ονομάζουν – της 1ης Ιουλίου, αλλά δεν έγινε καμία δήλωση. Ο κ. Ατακάν είπε ότι δεν έχουν λάβει απόφαση κατά πόσο η απόφαση για τις αφίξεις από αέρος και θάλασσας θα αλλάξει όσον αφορά την ημερομηνία, προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητήσουν σήμερα 4 – 5 αρμόδια «υπουργεία» για να συζητήσουν το όλο θέμα, τον συντονισμό που χρειάζεται.
«Με τις παραμέτρους να αλλάζουν, μπορεί να αλλάξουν και οι κατηγορίες των χωρών», πρόσθεσε αναφέροντας ότι το «υπουργικό» είχε αποφασίσει σε προηγούμενη συνεδρία του τρεις κατηγορίες χωρών για την 1η Ιουλίου. «Αυτές οι κατηγορίες σήμερα θα ξεκαθαρίσουν».
Σήμερα, συνέχισε, θα συζητήσουν και θα οριστικοποιήσουν το πως θα καταγράφονται και θα παρακολουθούνται τα τεστ που ζητούνται ή θα γίνονται στους επιβάτες που θα έρχονται στα κατεχόμενα.
Οι κατηγορίες χωρών
Όπως είχε αποφασιστεί στις 11 Ιουνίου, στην πρώτη κατηγορία περιλήφθηκαν η Μάλτα, η Βουλγαρία,η Νορβηγία, η Τουρκία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Δανία και η Λιθουανία. Όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες στα κατεχόμενα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ PCR που να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες.
Στη δεύτερη κατηγορία περιλήφθηκαν η Ελβετία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία και η Κροατία. Οι αφιχθέντες από αυτές θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες, ενώ θα λαμβάνεται και δείγμα κατά την άφιξή τους για δεύτερο τεστ PCR. Αυτά τα άτομα θα πηγαίνουν στο ξενοδοχείο τους και εάν το δεύτερο αποτέλεσμα είναι θετικό θα μπαίνουν σε καραντίνα ή θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο.
Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται χώρες υψηλού κινδύνου. Αυτές είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν. Τα άτομα που έρχονται από αυτές τις χώρες θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR πριν πάνε στα κατεχόμενα και θα βρίσκονται σε καραντίνα για 14 ημέρες για την οποία και θα χρεώνονται.
Εκστρατεία εναντίον της 1ης Ιουλίου
Στο μεταξύ η Κίπρις ποστασί γράφει ότι άρχισε μια ηλεκτρονική εκστρατεία στην ιστοσελίδα Change.org για την συλλογή υπογραφών ώστε να αλλάξει η απόφαση της «κυβέρνησης» για το «άνοιγμα» την 1η Ιουλίου. Σε σύντομο διάστημα λίγων ωρών, σημειώνεται, μαζεύτηκαν 600 υπογραφές. Στο αιτιολογικό της εκστρατείας αναφέρεται ότι οι αφίξεις στα κατεχόμενα μόνο μ τεστ PCR και χωρίς καραντίνα θε θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων και δεν θέλουν κανείς να χάσει τη ζωή του και δεν είναι η ώρα για διακοπές. «Γι’ αυτό να ανοίξουμε τα σύνορά μας με την προϋπόθεση της καραντίνας των 14 ημερών. Αυτή η ώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο κλείσιμο (lockdown)».
Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» έδωσε χθες άδεια για είσοδο στα κατεχόμενα 4 ατόμων από την Τουρκία επί καθήκοντι υπάλληλοι για τις εξετάσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα γίνουν στις 27 και 28 Ιουνίου. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα του κράτους» και αναφέρει ότι κατά παραμονή και διεκπεραίωση των καθηκόντων τους θα ακολουθήσουν τους όρους που θα θέσει το «υπουργείο υγείας».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις