Ο Δήμος Λευκωσίας θεωρεί ότι οι τοπικές Αρχές μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνική ένταξη μεταναστών και στην πρόληψη φαινομένων παραβατικότητας και εγκληματικότητας, σημειώνοντας πως ο ίδιος υλοποιεί εδώ και χρόνια προγράμματα κοινωνικής ένταξης μεταναστών, προσφύγων και ευάλωτων ομάδων.
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης οικονομικών μεταναστών και αιτητών ασύλου στα αστικά κέντρα των πόλεων, ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, καθώς και τις πολιτικές πρόληψης που προώθησε τα τελευταία χρόνια, ενώ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών και την υιοθέτηση νέων πολιτικών εκ μέρους της κυβέρνησης, που στοχεύουν στην άμβλυνση των φαινομένων ανεξέλεγκτης εισδοχής μεταναστών, καθώς και στην επίσπευση εξέτασης του καθεστώτος παραμονής τους στην Κύπρο.
Όπως αναφέρει έχει καταγράψει όλα τα υποστατικά, για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες υπερσυγκέντρωσης διαμενόντων και τα κοινοποίησε στα αρμόδια τμήματα του κράτους, ώστε να συντονιστούν επισκέψεις και έλεγχοι.
Επίσης, αναφέρει ότι έχει εντείνει τους υγειονομικούς ελέγχους σε υποστατικά, για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και τον περιορισμό του φαινομένου διαβίωσης μεγάλου αριθμού ατόμων σε υποστατικά, ωστόσο, προσθέτει ότι οι έλεγχοι αυτοί επιφέρουν μόνο προσωρινές λύσεις.
«Το 2018 αιτηθήκαμε να μας εγκριθεί πρόσληψη αριθμού λειτουργών για κοινωνική εργασία στο δρόμο, αίτημα που επαναλάβαμε τον Φεβρουάριο του 2020 βλέποντας την επείγουσα ανάγκη που δημιουργείτο στην πόλη (δεν εγκρίθηκε). Ζητήσαμε από τον Φεβρουάριο, με τη μορφή του κατεπείγοντος, έγκριση για πρόσληψη 6 υγειονομικών λειτουργών με στόχο την αύξηση της συχνότητας των ελέγχων (δεν εγκρίθηκε).
Ζητήσαμε αυξημένο αριθμό αστυνομικών της γειτονιάς, οι οποίοι να βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους υγειονομικούς επιθεωρητές, να προχωρούν σε μεγάλο αριθμό ελέγχων σε υποστατικά», προσθέτει.
Επιπλέον, συμπληρώνει ότι έχει συγκαλέσει ευρεία συντονιστική σύσκεψη κυβερνητικών υπηρεσιών, με στόχο τη λειτουργικότερη επίλυση των θεμάτων ακατάλληλης στέγασης μεταναστών, χωρίς επιπτώσεις όπως π.χ. η πρόκληση φαινομένων άστεγων αιτητών ασύλου ή παράτυπων μεταναστών.
Ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ακόμα πως συνεχίζει να υλοποιεί ένα πολύπλευρο πρόγραμμα αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία των απαραίτητων ελάχιστων υποδομών και του περιβάλλοντος, που θα προσελκύσει ιδιοκτήτες και ιδιώτες επενδυτές.
Εξάλλου, προσθέτει ότι «αξιοποιώντας νέα πρόνοια της νομοθεσίας, έχουμε προχωρήσει στην έκδοση μεγάλου αριθμού εξωδίκων σε ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων επικίνδυνων οικοδομών, καλώντας τους να προχωρήσουν σε άρση της επικινδυνότητας και σφράγισμα της οικοδομής».
Τέλος, καλεί το κράτος να εμπιστευτεί τις τοπικές Αρχές, αναθέτοντάς τους ξεκάθαρες αρμοδιότητες και πόρους, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις