Τα πλείστα πολιτικά κόμματα, φαίνεται να βλέπουν σκεπτικά τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την επίσκεψή του στο νησί μας. Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκλήθηκαν και για την πολυσυζητημένη δήλωση Αναστασιάδη σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ την Πέμπτη (25/06).
Γιώργος Τάττης
Υπενθυμίζεται πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δώσουμε μάλλον λύση μέσα από την στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού, κάτι που δεν το επιθυμώ. Και δεν είναι μια νότα απαισιοδοξίας ή παράδοσης, το αντίθετο. Οφείλεις να γνωρίζεις τις πραγματικότητες για να επιλέγεις τα όπλα».
Δήλωση παράδοσης - Καταρρακώνει το φρόνημα του κυπριακού ελληνισμού
Κάτι το οποίο σχολιάστηκε εντόνως από τον τουρκικό τύπο, καθώς θεωρήθηκαν «λόγια παράδοσης», θρέφοντας την τουρκική κοινή γνώμη με ενδείξεις περί στρατιωτικής, διπλωματικής και κοινωνικής ανωτερότητας.
Με ανακοίνωσή της το Κίνημα Αλληλεγγύη δηλώνει ότι η «θέση αυτή καταρρακώνει ακόμη περισσότερο το σθένος, την ψυχή και το φρόνημα του κυπριακού ελληνισμού. Παράδοση άνευ όρων είναι αυτό που κάνουν μέσω των συνομιλιών» ενώ προσθέτει ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε -αυτό που υποσχέθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- δηλαδή ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευέλικτο, επαγγελματικό στρατό που να μπορεί να αμύνεται του Πατρίου εδάφους, που να μπορεί να υπερασπίζεται τις ελεύθερες περιοχές».
Επίσκεψη Μπορέλ - Σκεπτικισμός από όλα τα κόμματα
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Μπορέλ, σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλησαν να τοποθετηθούν, έκανα λόγο για άνευ σημασίας δηλώσεις, εάν δεν γίνουν και πράξεις, Κάτι που προφανώς υποδηλώνει και τον έντονο ευρωσκεπτικισμό της κυπριακής πολιτικής σκηνής και της κυπριακής κοινωνίας γενικότερα.
Ψάχνοντας πράξεις και όχι λόγια - Δηλώσεις κομμάτων
«Καλοδεχούμενες και σημαντικές οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί προάσπισης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Χρειάζονται πράξεις», γράφει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η ΕΔΕΚ, στο ίδιο μήκος κύματος τονίζει πως «οι φραστικές διακηρύξεις αυταπόδεικτα αποδεικνύονται μη αποτελεσματικές» και επιμένει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής και πολιτικής φύσεως από την ΕΕ.
Το Κίνημα Οικολογών Συνεργασία Πολιτών, επισημαίνει ότι είναι «ωραία τα λόγια και η φραστική υποστήριξη αλλά που ακριβώς είναι τα έργα και οι πράξεις;». Παράλληλα, δεν μένει μόνο σε αυτό, αλλά τονίζει ότι «την ίδια ώρα που χαϊδολογεί την Τουρκία και μιλά για αμφισβητούμενες ζώνες ο κ. Μπορέλ ζητά από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναβαθμίσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
«Η επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο αποτελεί ακόμη ένα εμπαιγμό της ΕΕ προς την πολιτική μας ηγεσία και τον κυπριακό λαό» δηλώνει με ανακοίνωσή της το Κίνημα Αλληλεγγύη. Παράλληλα, απαιτεί την ενεργοποίηση του άρθρου 42 (7) των Ευρωπαϊκών Συνθήκων ενεργοποιώντας παράλληλα οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.
Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών κρίνει ότι οι φραστικές τοποθετήσεις «δεν είναι αρκετές για να κάμψουν την τουρκική επιθετικότητα» και παράλληλα ζητάει ουσιαστικές κυρώσεις που θα επιφέρουν πραγματικό κόστος στην Άγκυρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις