Η Κίνα, η οποία περιλαμβάνεται υπό όρους στον κατάλογο των χωρών που δύνανται να στείλουν ταξιδιώτες προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα επιτρέψει την είσοδο Ευρωπαίων πολιτών στο έδαφός της, αλλά χωρίς να δεσμευθεί επί συγκεκριμένης ημερομηνίας.
Η Κίνα περιλαμβάνεται στη λίστα των 15 χωρών που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες οι πολίτες των οποίων έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι θα δεχθεί στο έδαφός της ταξιδιώτες προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
Όταν ερωτήθηκε την Τετάρτη (7/1) για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών αρκέσθηκε σε μία αόριστη απάντηση. "Υπό τον όρο ότι θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια έναντι της επιδημίας, η Κίνα θα αποκαταστήσει σταδιακά την κυκλοφορία των προσώπων ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ συντεταγμένα και με ασφαλή τρόπο", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Η Κίνα, όπου η Covid-19 εμφανίσθηκε το 2019, έκλεισε στις 28 Μαρτίου τα σύνορά της στους ξένους ταξιδιώτες, περιλαμβανομένων των ατόμων με ισχύουσες άδειες εισόδου, την στιγμή που η επιδημία εξαπλωνόταν στον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα το Πεκίνο περιόρισε στο μίνιμουμ τις διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις, που μειώθηκαν σε μία πτήση ανά εβδομάδα, ανά εταιρεία και ανά προορισμό. Η Κίνα έχει περιορίσει τους τελευταίους μήνες την εξάπλωση της επιδημίας αναφέροντας μικρό αριθμό κρουσμάτων ημερησίως, όμως η εμφάνιση εστίας της νόσου νότια του Πεκίνου κατά την διάρκεια του Ιουνίου δημιούργησε φόβους για δεύτερο κύμα. Κανένας θάνατος δεν έχει ανακοινωθεί από τις κινεζικές αρχές από τα μέσα του Μαϊου.
Εκτός της Κίνας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει από σήμερα την είσοδο πολιτών από 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Μεγάλες χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία βρίσκονται εκτός της λίστας που θα ανανεωθεί σε δύο εβδομάδες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις