Θεωρητικά είναι δυνατή η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο από την Τουρκία λαμβάνοντας ως βάση ηπειρωτικής χώρας την Τουρκία και την Ελλάδα, υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του του Πανεπιστημίου Κοτσάελι Ιρφάν Καγιά Ουλγκέρ.
Σε άρθρο του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος καθηγητής αναφέρει ότι τα επόμενα χρόνια είναι πιθανόν η Τουρκία να υπογράψει νέες συμφωνίες ΑΟΖ με παράκτια κράτη στη Μεσόγειο. “Ανάλογα με την πορεία των πολιτικών σχέσεων, φαίνεται πιθανό να επιτευχθεί παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα όμως, αν δεν πραγματοποιηθούν νέες συμφωνίες δεν θα σημαίνει ότι η Τουρκία υποχωρεί από τα σύνορα της υφιστάμενης ΑΟΖ στη Μεσόγειο”, αναφέρει θέτοντας το ερώτημα “εάν μπορεί συνεπώς η Τουρκία να ανακηρύξει μονομερώς ΑΟΖ στο Αιγαίο”.
Ο Τούρκος καθηγητής υποστηρίζει ότι “το άρθρο 75 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1958 τα κράτη μπορούν να ανακηρύξουν μονομερώς ΑΟΖ”, προσθέτοντας ότι αυτό είναι μια φυσική συνέπεια του κυριαρχικού δικαιώματος ενός κράτους. Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, δεν το έχει εφαρμόσει στην πράξη. “Τελικά η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020 για την ΑΟΖ ήταν στη βάση της ηπειρωτικής χώρας και δεν προβλήθηκαν τα δικαιώματα ΑΟΖ των νησιών στο Ιόνιο που είναι υπό ελληνική κυριαρχίας νησιών. Αυτή η κατάσταση σημαίνει πως η Ελλάδα αποδέχθηκε έμμεσα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ”, αναφέρει ο Τούρκος καθηγητής.
Υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ κατέρρευσε και πως η Ελλάδα έχει παραδεχτεί μόνη της ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ‘αβάσιμοι’.
“Επομένως, σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί η Τουρκία να ανακηρύξει μονομερώς ΑΟΖ στο Αιγαίο; Θεωρητικά διαθέτει τέτοιο δικαίωμα. Με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αυτό φαίνεται πιθανό αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε μάντεις για να προβλέψουμε ότι μια τέτοια ανακήρυξη θα προκαλέσει μεγάλη αντίδραση στο δυτικό κόσμο, στους κύκλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδα και Ιταλίας άνοιξε την πόρτα στην Τουρκία για να κάνει χρήση μιας τέτοιας επιλογής. Οι μέχρι σήμερα ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, εκτός από την ηπειρωτική χώρα, είναι εντελώς ‘αβάσιμοι’. Υπό αυτές τις συνθήκες, ανάλογα με τη συγκυρία, έχει αναδειχθεί ως ισχυρή εναλλακτική στην τουρκική κυβέρνηση η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ με βάση την ηπειρωτική χώρα, ανεξάρτητα από την παρουσία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο”, αναφέρει.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις