Οι αλλαγές για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια στις αφίξεις στο ψευδοκράτος και τις διελεύσεις μέσω οδοφραγμάτων, έγιναν λόγω της εκκρεμούσας υπόθεσης στο «ανώτατο δικαστήριο» της ένωσης Τ/κ γιατρών (ΚΤΤΒ) η οποία ζήτησε «διάταγμα» παγοποίησης των αρχικών αποφάσεων αφού δεν στηρίζονται στην «νομοθεσία» περί λοιμώξεων και λοιμωδών νοσημάτων και μεταδοτικών ασθενειών.
Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ μιλώντας σήμερα στη «βουλή» παραδέχθηκε ότι λόγω της εν λόγω υπόθεσης αναγκάστηκαν χθες να πάρουν νέες – όπως είπε – αποφάσεις. Η πρόεδρος της ένωσης Τ/κ γιατρών, Οζλέμ Γκιουρκούτ σε διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι ανέφερε ότι οι νέες αποφάσεις λήφθηκαν σύμφωνα με την «νομοθεσία» περί μεταδοτικών ασθενειών από μια αρμόδια επιτροπή υπό το «υπουργείο υγείας». Περιμένουμε τώρα, πρόσθεσε, ο χειρισμός της κατάστασης να γίνεται από αυτή την επιτροπή και να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια. Η ένωση Τ/κ γιατρών απέσυρε την αγωγή στο "ανώτατο δικαστήριο".
Η εν λόγω «νομοθεσία» αναφέρει ότι τις αποφάσεις για λοιμώδη νοσήματα και μεταδοτικές ασθένειες πρέπει να λαμβάνει αρμόδια επιτροπή, η οποία δημιουργήθηκε χθες το βράδυ μετά την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» να καταργήσει τις αποφάσεις του που αφορούσαν τις αφίξεις και διελεύσεις – την ακύρωση των οποίων ζητούσαν οι Τ/κ γιατροί – και να λάβει τις νέες αποφάσεις μέσω αυτού του σώματος, που θεωρείται το αρμόδιο. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίστηκε μεταδοτική ασθένεια ο Covid 19.
Οι νέες αποφάσεις – που δεν αλλάζουν παρά μόνο για τις διελεύσεις Ε/κ όπου ζητείται αρνητικό PCR κάθε 72 ώρες, ενώ αυξήθηκαν οι χώρες σε κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες – εκδόθηκαν 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα από το «υπουργείο υγείας».
Το βράδυ της Κυριακής δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το «δικαστήριο» θα μπορούσε να καταλήξει στο «διάταγμα» παγοποίησης και γι’ αυτό καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
Αιτιολογώντας την απόφαση για το αρνητικό PCR κάθε 72 ώρες για τους Ε/κ και όσους περνούν από τα οδοφράγματα, ο κ. Τατάρ είπε ότι η «νότια Κύπρος» - κατά την έκφρασή του – θα αρχίσει να δέχεται επιβάτες από το ΗΒ χωρίς καραντίνα και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. «Θα αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση».
Σε γραπτή του δήλωση εξάλλου, ο «πρωθυπουργός» Τατάρ ανέφερε ότι μέχρι τώρα, υπό το φως των επιστημονικών δεδομένων, προγραμμάτισαν τις διελεύσεις με το μίνιμουμ ρίσκο λέγοντας ότι από την «νότια Κύπρο» - κατά την έκφρασή του – περνάνε στα κατεχόμενα, κάθε μέρα, 1500 άτομα, ενώ από την Τουρκία φτάνουν καθημερινά 500 άτομα.
Πρόσθεσε ότι για όσους έρχονται από την Τουρκία, ζητείται αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 72 ωρών και τους γίνεται δεύτερο με την άφιξή τους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Εάν βρεθούν θετικοί στον κορωνϊό τίθεται άμεσα υπό θεραπεία. Σημείωσε δε ότι από την 1η Ιουλίου εντοπίστηκαν 5 κρούσματα από την Τουρκία. «Θα κρατήσουμε τα κρούσματα σε ελεγχόμενο επίπεδο και με το χρόνο θα τα μειώσουμε. Η πιο σημαντική για μας προτεραιότητα είναι η υγεία του κόσμου. Πιστεύω ότι όπως και πριν, τις δύσκολες μέρες θα τις περάσουμε και θα το πετύχουμε όλοι μαζί».
Εξάλλου μιλώντας επίσης στη «βουλή» σήμερα ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή διαθέτουν 2400 PCR (kit) και σήμερα ανέμενε άλλες 4000. Εντός της εβδομάδας είπε, θα λύσουν το θέμα με την επάρκεια των μοριακών ελέγχων.
Ο κ. Πιλλί υποσχέθηκε ότι θα δώσει έκθεση στους «βουλευτές» με τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ για την κριτική που αφορά το νοσοκομείο πανδημίας είπε ότι δεν μπόρεσε να γίνει ενώ υπάρχει ανάγκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι υποδομές υγείας τους δεν είναι καλές και δεν αντέχουν.
Για τα τεστ που θα γίνονται κάθε 15 μέρες στους Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και τους φοιτητές, αυτά θα γίνουν – όπως ανέφερε – σε 15 μέρες από σήμερα και όχι άμεσα. Απαντώντας δε σε διευκρινιστική ερώτηση "βουλευτή", ο κ. Πολλί είπε ότι ο όρος του τεστ κάθε 15 ημέρες για όσους Τ/κ ασθενείς μεταβαίνουν για σκοπούς θεραπείας και εξετάσεων στις ελεύθερες περιοχές, δεν θα ισχύει.
Το περασμένο Σάββατο και ο Τ/ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είχε προειδοποιήσει την «κυβέρνηση» ότι οι διαφορετικές αποφάσεις που λαμβάνει όσον αφορά το «άνοιγμα» προς το εξωτερικό και την επανέναρξη των πτήσεων, μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, μόνο ανησυχία και άγχος προκαλεί στο λαό και ζήτησε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση την επαναφορά του όρου της «σοβαρής καραντίνας».
Η «κυβέρνηση» είναι υποχρεωμένη να ενεργήσει με βάση τη λογική και λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις των επιστημόνων προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την ανησυχία του «λαού», ανέφερε ο κ. Ακιντζί.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κάλεσε την «κυβέρνηση» να επαναφέρει άμεσα τον όρο της «υποχρεωτικής καραντίνας», να δώσει έμφαση στις προειδοποιήσεις τον ειδικών και να ενισχύσει τα «νοσοκομεία σε αναλώσιμα και προσωπικό», τονίζοντας ότι δεν έχει μόνο σημασία μόνο να γίνουν ανοίγματα στην οικονομία αλλά περισσότερη σημασία έχει η υγεία του λαού.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις