Τις προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, με έμφαση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τη συνοχή, παρουσίασε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Η Καγκελάριος μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την έναρξη της εξάμηνης κυλιόμενης γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου των Κρατών Μελών της ΕΕ, κάλεσε τα κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο να καταλήξει σε τάχιστη συμφωνία για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το πλαίσιο ανάκαμψης, ζητώντας από τους πάντες να προσέλθουν στο διάλογο με διάθεση συμφωνίας και συμβιβασμού.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας κατέγραψε ότι οι αντίπαλοι της Ευρώπης περιμένουν να εκμεταλλευτούν την κρίση, τονίζοντας ότι η επιστροφή στους εθνικισμούς συνεπάγεται λιγότερο έλεγχο και όχι περισσότερο. Κάλεσε τα κράτη μέλη σε αλληλεγγύη, ώστε να υπάρξει συμμετρική ανάκαμψη, ζητώντας από όλους να σκεφτούν για το πως θα συμβάλουν. Η ίδια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εγγύηση για τη νεολαία και την υποστήριξη της εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας.
Αναλυτικά τα 5 τα σημαντικότερα θέματα που έθεσε η Καγκελάριος είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα, η συνοχή, η κλιματική βιωσιμότητα, η ψηφιοποίηση και η θέση της Ευρώπης στον κόσμο.
Η Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτησε την πρόταση της Κομισιόν για την Νέα Πράσινη Συμφωνία, ζητώντας επίσπευση της νομοθετικής της κατοχύρωσης, ενώ υπερθεμάτισε σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δίνοντας όμως έμφαση και στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης το διαδίκτυο. Η Καγκελάριος έκανε ειδική αναφορά στη ρητορική μίσους και τα μυθεύματα στα κοινωνικά δίκτυα “που δεν αντιμετωπίζουν τον ιό, αλλά υποδαυλίζουν το μίσος”.
Η Καγκελάριος σε σχέση με τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο ζήτησε μια ισχυρή πολιτική εξωτερικών και άμυνας σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο. Επιπλέον τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας με το ΗΒ, κάλεσε όμως σε προετοιμασία για την περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί κατά το τρέχον εξάμηνο.
Σημείωσε δε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την απόδοση προοπτικής στις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τις σχέσεις με την Αφρικανική Ένωση. Έκανε δε ιδιαίτερο λόγο στο μεταναστευτικό, καλώντας τους πάντες να μη το αγνοούν, αλλά να το προσεγγίσουν με πολιτική ευαισθησία και να αναλάβουν την ανθρωπιστική ευθύνη.
Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η επίσκεψή της συμπίπτει με την μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ την πανδημία με τους πάνω από 100.000. Υπενθύμισε ότι πολλοί ήταν αυτοί που δεν πρόλαβαν να αποχαιρετίσουν τους δικούς τους και δήλωσε ότι “αυτός ο θρήνος θα με συνοδεύει για καιρό ακόμα”.
Η Καγκελάριος αναφέρθηκε στη σφοδρή κρίση στην οικονομία, τονίζοντας ότι χιλιάδες έχασαν τις δουλειές του και ο κόσμος ανησυχεί για την οικονομική επιβίωση,
Σημείωσε ότι “για τον περιορισμό της πανδημίας είχαμε περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων” μια “κατάκτηση που μας ενώνει” και τόνισε ότι η ίδια έχοντας περάσει 35 χρόνια ανελευθερίας, έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση με πολύ μεγάλη δυσκολία.
Έκανε λόγοι για μια ιστορική φάση που διανύουμε, δήλωσε “πιστεύω στην Ευρώπη” και ότι “είμαι πεπεισμένη Ευρωπαία”.
Τόνισε ακόμη ότι η ΕΕ είναι η μόνη ελπίδα για μας το μέλλον, η ΕΕ μας δίνει και δεν μας αφαιρεί δυνατότητα δράσης και απαρίθμησε “πόσες συγκρούσεις ξεπεράσαμε”, καταγράφοντας τη συνταγματική συνθήκη, την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και άλλες.
Επεξήγησε ότι “τις ξεπερνάμε όταν καταλαβαίνουμε ότι η ΕΕ έχει κάτι αναντικατάστατο - θεμελιώδη δικαιώματα και συνοχή, ισότητα, ελευθερία”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Η Καγκελάριος έδωσε μεγάλη έμφαση στη περιφρούρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και την προώθηση της συνοχή, καλώντας όλους “να βρούμε κοινές λύσεις, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του διπλανού”. “Κανείς δεν θα βγει από την κρίση μόνος του”, ανέφερε, και υπενθύμισε ότι το βασικό μοτίβο της προεδρίας θα είναι “από κοινού να κάνουμε και πάλι την Ευρώπη ισχυρή”.
Στη συνέχεια της διαδικασίας, τον λόγο έλαβε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία αφού χαιρέτησε την πρόκληση που έχει μπροστά της η γερμανική Προεδρία, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη για γρήγορη συμφωνία για το ΠΔΠ 2021-2027, το Next Generation EU, καλώντας τα Κράτη Μέλη να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ισχυροποίηση των οικονομιών τους.
Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα για την πράσινη συμφωνία, την ψηφιακή μετάβαση, τη σχέση με την Αφρική, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και την έναρξη, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να ξεκινήσει η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χρόνια Πολλά: Το ThemaOnline εύχεται «Kαλά Χριστούγεννα» σε όλο τον κόσμο
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
• Τα ζώδια που είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν έναν καβγά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις