Προσοχή στη διαχείριση παραπόνων ή καταγγελιών από ασθενείς συστήνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.
Εξ αφορμής αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) εφιστά την προσοχή όλων και ιδιαίτερα των ιδίων των ιατρών-μελών του ΠΙΣ, ως προς τη σωστή διαχείριση τέτοιων παραπόνων ή καταγγελιών από ασθενείς ή άλλους πολίτες.
«Το δικαίωμα κάθε ασθενή και κάθε πολίτη να υποβάλλει παράπονο ή καταγγελία είναι αδιαμφισβήτητο. Προς τούτο υπάρχουν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει», αναφέρεται.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιατροί-μέλη του ΠΙΣ δεσμεύονται από κανονισμούς και κανόνες δεοντολογίας που αφορούν, μεταξύ άλλων, την άσκηση του επαγγέλματος, τα καθήκοντά τους προς τους ασθενείς αλλά και προς τους συναδέλφους, ζητήματα αυτοπροβολής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Όπως αναφέρεται, βάσει του Κώδικα Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας και συγκεκριμένα όπως προνοεί το Κεφάλαιο Πέμπτο: «Ο ιατρός οφείλει να διατηρεί με τους συναδέλφους του σχέσεις αβρότητας και γενναιοφροσύνης και να απέχει από κάθε ενέργεια που μπορεί να παραβλάψει το κύρος, την αξιοπρέπεια ή τα νόμιμα συμφέροντά τους». (Άρθρο 33)
«Ο ιατρός έχει ηθική υποχρέωση να υπερασπίζεται την επαγγελματική αξιοπρέπεια των συναδέλφων του εναντίον κάθε συκοφαντίας ή επίκρισης. Εάν συνάδελφος κατηγορείται σε ιατρικούς και μη κύκλους, για πράξεις ή παραλείψεις επιβλαβείς στην υγεία ασθενή, ή αντίθετους προς την ηθική και την τιμή του ιατρικού σώματος, ο ιατρός ο οποίος λαμβάνει γνώση τούτου οφείλει να αναφερθεί αμέσως στη διοίκηση του οικείου Ιατρικού Συλλόγου».(Άρθρο 34)
«Βασική αρχή είναι ότι η Η δημοσιοποίηση αστήρικτων ή υπερβολικών ισχυρισμών για δήθεν διάπραξη πειθαρχικών ή άλλων αδικημάτων από ιατρούς, ενδέχεται να συνιστά από μόνη της αδίκημα. Τέτοιες πρακτικές προσβάλλουν και διαβάλλουν το σύνολο της ιατρικής κοινότητας, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο», αναφέρεται.
Σημειώνεται επίσης, ότι σε περίπτωση υποψίας διάπραξης ποινικού αδικήματος από ιατρό, πρέπει να υποβάλλεται καταγγελία στην αρμόδια Αρχή που είναι η Αστυνομία.
Σε ό,τι αφορά παράπονα που αφορούν στο ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από ιατρό οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί άμεσα να προβαίνει σε καταγγελία προς τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, είτε:
δια τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε ώρες εργασίας, στα τηλέφωνα22316874 και 2231681222
είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΠΙΣ (https://cyma.eu/2017/), συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο καταγγελιών που μπορείτε να αποστέλλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή μέσω φαξ στο 22316937.
Κύριο μέλημα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, προστίθεται, είναι όπως τα όποια μεμονωμένα περιστατικά παρεκκλίνουν από τη σωστή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και από την ορθή δεοντολογική διαχείριση κάθε κατάστασης, να διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές και τα αρμόδια όργανα και βάσει της σωστής διαδικασίας που προνοούν οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί, να ξεκαθαρίζουν το συντομότερο δυνατό.
Έτσι, σημειώνεται, διασφαλίζονται τόσο τα δικαιώματα των ασθενών όσο και τα δικαιώματα των ιατρών.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις