Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςγια να υπάρχει προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές του στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στόχος να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Χλώρακας, που τελέστηκε στην εκκλησία Παναγίας Χρυσοαιματούσης, ο κ.Σιζόπουλος είπε πως η πολιτική ηγεσία οφείλει να ακούσει και να αφομοιώσει τη δραματική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην τελευταία ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977, ότι «ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια».
Ως εκ τούτου, συνέχισε, «όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, ο Αρχιεπίσκοπος διακήρυξε με σθένος την έναρξη του μακροχρόνιου αγώνα, κατάληξη του οποίου θα είναι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης δίκαιης και βιώσιμης, όπου όλοι οι κάτοικοι της θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.
Στη βάση των παραπάνω αρχών είναι μεν δύσκολη η ανατροπή των σημερινών δεδομένων, είναι όμως εφικτή συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Αρκεί, όπως είπε, να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε γι’ αυτό.
Επεσήμανε πως η σημερινή προκλητική επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας επιβάλλει αναθεώρηση της τακτικής μας.
Θα πρέπει, όπως είπε, από κοινού Κύπρος και Ελλάδα να υιοθετήσουν κοινή εθνική πολιτική, η οποία να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
Τον πολιτικό με καθορισμό συγκεκριμένων ενεργειών στα Η.Ε. και την Ε.Ε. με στόχο την ματαίωση οποιασδήποτε μορφής πολιτικής ή οικονομικής αναβάθμισης των σχέσεων της με την Τουρκία και την επιβολή κλιμακούμενης μορφής κυρώσεων,
Τον ενεργειακό με περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών για ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος με την εμπλοκή χωρών τα συμφέροντα των οποίων συγκλίνουν με τα δικά μας, και τέλος
Και τον στρατιωτικό, για να μπορούν να έχουν πολιτική και διπλωματική αξιοπιστία οι δύο προηγούμενοι πυλώνες απαιτείται μια αξιόπιστη στρατιωτική υποστήριξη με την ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας.
Γι’ αυτό και άμεσα επιβάλλεται, σημείωσε, η αναβάθμιση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των οπλικών της συστημάτων, η επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η ενισχυμένη αριθμητικά και οπλικά παρουσία ελληνικού στρατού στην Κύπρο και η στρατιωτική συνεργασία με χώρες μέλη της ΕΕ τα συμφέροντα των οποίων στην Αν. Μεσόγειο συμπίπτουν με τα δικά μας.
Οι στιγμές σημείωσε , είναι κρίσιμες και δύσκολες αναφερέροντας όμως πως δεν πρέπει το φόβο της ηττοπάθειας να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο.
Αυτό πρέπει, συνέχισε, “να αποτελεί το συμβόλαιο τιμής του λαού μας με την ιστορία και το έθνος”.
Είπε ακόμη πως δεν είναι δυνατό αυτά τα χώματα, τα αιώνια Ελληνικά, να παραδοθούν στους εχθρούς με δική μας υπογραφή.
Σε αυτό τον αγώνα κανένας είτε ζωντανός, είτε νεκρός δεν δικαιούται απουσίας, συμπλήρωσε.
Επεσήμανε ως μέχρι την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες μας, αλλά και να καταθέτουμε κάθε χρόνο τον απολογισμός μας και να επαναλαμβάνουμε την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία συστάθηκε και επιβίωσε με θυσίες και αίμα ηρώων να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών.
Αναφερόμενος στους ήρωες της Χλώρακας, είπε πως η ηρωική αντίσταση των τιμημένων σήμερα ηρώων της κοινότητας ενάντια στην συνταγματική εκτροπή και την τουρκική εισβολή μας επιβάλλει ως ελάχιστη υποχρέωση την ενθύμηση της προσφοράς και της θυσίας τους.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων στην πλατεία της Χλώρακας.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις